Lappajärven ysiluokkalaisilta railakkaita näytelmiä Kalevalasta perjantai-iltana 

Väinämöisen roolissa näyttelevät Onni Roponen ja Joni Osmonen. Kuvituskuva: SKS Lyhyt Kalevala.
Väinämöisen roolissa näyttelevät Onni Roponen ja Joni Osmonen. Kuvituskuva: SKS Lyhyt Kalevala.
Väinämöisen roolissa näyttelevät Onni Roponen ja Joni Osmonen. Kuvituskuva: SKS Lyhyt Kalevala.
Väinämöisen roolissa näyttelevät Onni Roponen ja Joni Osmonen. Kuvituskuva: SKS Lyhyt Kalevala.

LAPPAJÄRVEN kulttuurikevät huipentuu perjantaina 31. maaliskuuta kello 18 koulukeskuksen auditoriossa. Silloin on tarjolla nuoruuden innolla tehtyä teatteria, kun yhdeksäsluokkalaiset esittävät Kalevalaan pohjautuvat modernisoidut näytelmänsä. Nyt ei lausuta haikeasti runoja tai näppäillä vienosti kannelta, vaan luvassa on rajua toimintaa, kuten morsiamen ryöstö Lappajärven Osuuskaupassa! 

Päärooleja esittävät 9A-luokalla: Onni Roponen (Väinämöinen), Santtu Kivinen (Ilmarinen) ja Oscar Pakulla (Lemminkäinen) sekä 9B-luokalla vastaavasti Joni Osmonen, Aaron Lauronen ja Kosti Peltoniemi. Kaikki luokalta eivät halua esiintyä, eikä tarvitsekaan, koska lavasteissa, äänissä ja verhoissakin tarvitaan osaavaa porukkaa. Teatteriesitys on luokan yhteinen projekti, joka hitsaa ryhmää yhteen, ja jossa tarvitaan monenlaista osaamista. 

–Näytelmässä on huikeaa heittäytymistä, upeita roolisuorituksia, kilpalaulantaa nokkahuilubattlena ja grillitappeluna, sammon taontaa, elävää musiikkia, paljon Pohjolan neidon kosintaa ja sammon ryöstöä, kertoo äidinkielen opettaja Tiina Karhu. 

Näytelmä on nuorten tekemä ja nuorten näköinen. Se on hauska, tosissaan, mutta pilke silmäkulmassa tehty versio Kalevalasta. Oppilaat ovat tehneet kaiken alusta asti itse: käsikirjoituksen, lavastuksen, äänet ja valot. Tekemiseen he ovat saaneet vapaat kädet ja opettajan ei ole tarvinnut paljoa puuttua käsikirjoitukseen. 

–Tapahtumia on tuotu nykyaikaan ja paikallisiakin elementtejä löytyy, kuten Kyllikin ryöstö paikallisessa ruokakaupassa, Karhu mainostaa. 

HÄNEN mielestään kiinnostavinta on joka vuosi nähdä, minkä nuoret valitsevat sammoksi, eli iloa ja onnea tuottavaksi esineeksi. Näytelmistä on haluttu hienoja ja yseistä huokuu ylpeys lopputuloksista. Se näkyy myös siinä, että he halusivat pitää iltaesityksen, eli esittää näytelmänsä muillekin kuin koululle. Koululla esityksen nähneet nykyiset kahdeksasluokkalaiset pitivät näkemästään paljon ja alkoivat jo miettiä, millaisen näytelmän ensi vuonna tekisivät.   

–Toivon, että näin oppilaat huomaavat, miten Kalevala taipuu vaikka mihin, ja muistavat myös, mitä kansalliseepoksessamme tapahtuu, sanoo Tiina Karhu. 

Kalevalassa miehen normaali keino puolison saamiseksi oli kosiminen, joka oli työläs ja riskialtis rituaali, ei mikään rutiinitoimi. Tutkija Raimo Jussilan mukaan Kalevalan sankareiden ajatuksissa ei päällimmäisinä ollut sota tai sampo, vaan nuoren naisen saaminen vaimoksi. Neidot puolestaan kutoivat kapioitaan ja laskeskelivat käen kukunnasta, montako vuotta joutuisivat vielä elämään naimattomina kassapäinä. Kaunis ja älykäs Pohjolan tytär saattoi itse päättää sulhasestaan ja antoi Väinämöisen kosintaan vain epämääräisiä lupauksia vaatien jatkuvasti lisää ansiotöitä. Saaren suurisukuinen Kyllikki oli puolestaan antanut rukkaset Viron ja Inkerin kosijoille, kunnes riuskaotteinen Lemminkäinen ryösti hänet tanssipaikalta.   

PERJANTAINA 9B esittää ensin näytelmänsä, jonka kesto on noin 15 minuuttia. Esityksen jälkeen luokkien kahvio on auki, eli siellä voi kahvitella maksua vastaan väliajan. Tauon jälkeen 9A esittää oman näytelmänsä, jonka kesto on noin 25 minuuttia. Kahviota ja lipunmyyntiä pyörittävät oppilaiden kanssa luokanvalvojat Tarja Jaakkola ja Aila Rantakangas. Pääsymaksu esityksiin on aikuisilta vitosen ja 7-18-vuotiailta kolme euroa. Kaikki tuotot menevät ysien luokkaretkikassaan. Viiden päivän pituinen luokkaretki suuntautuu toukokuussa Tukholmaan. 

–Kohteina ovat esimerkiksi Naturhistoriska riksmuseet, Gamla Stan, Paradox-museo, Abba-museo ja Stockholmsorientering, jossa oppilaat kuvaavat Svenska nu-instagramiin, kertoo Tarja Jaakkola. 

Kahdeksasluokkalaiset puolestaan haaveilevat pääsevänsä vuoden päästä luokkaretkelle Saksaan. He keräävät omaan retkikassaansa rahaa järjestämällä arpajais- ja leivonnaismyyntipäivän Lappajärven S-marketissa perjantaina kello 9–14. Herkkusuun kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä  kakut ja pullat ovat kuulemma niin kauniita, että osa niistä tuli ”syötyä kuormasta”.    

Tapani Tyynelä

Näytelmissä on muun muassa nokkahuilubattle, hirveästi kosintaa, elävää musiikkia ja hääonnea. Kuvituskuva: SKS. 

Muistatkos tämän

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.