Pärjäisitkö 72 tuntia kotonasi ilman sähköä ja vettä?

Päivi Kultalahti hallitsee tiedot ja taidot, joilla pärjää kotona 72 tuntia ilman sähköä ja vettä.
Päivi Kultalahti hallitsee tiedot ja taidot, joilla pärjää kotona 72 tuntia ilman sähköä ja vettä.
Päivi Kultalahti hallitsee tiedot ja taidot, joilla pärjää kotona 72 tuntia ilman sähköä ja vettä.
Päivi Kultalahti hallitsee tiedot ja taidot, joilla pärjää kotona 72 tuntia ilman sähköä ja vettä.
Evijärven kirjastossa pidettiin 72 tuntia -varautumistilaisuus torstaina 9.2.

EVIJÄRVEN kirjastossa pidettiin 72 tuntia -varautumistilaisuus torstaina 9.2.

72 tuntia, eli kolme vuorokautta, tarkoittaa aikaa jonka itse kunkin olisi pärjättävä kotonaan ilman sähköä ja vettä. Vastaavia infoja on pidetty useissa paikoissa Leader Aisaparin alueella.

–Kysyntä näille on kasvanut, koska maailmantilanne on niin epävarma, kertoi puhumassa ollut Päivi Kultalahti Aisaparilta.

SÄHKÖT saattavat katketa pitkäksikin aikaa esimerkiksi tykkylumen, myrskyn tai teknisen vian vaikutuksesta. Kultalahti pyysikin osallistujia miettimään, kuinka he silloin toimisivat.

Heti sähkökatkoksen alkaessa valot sammuvat, kodinkoneet eivät enää toimi, lämmitys ja vedentulot katkeavat ja jääkaapit ja pakastimet alkavat lämmetä. Huoltoasemilta ei saa polttoainetta, pankkiautomaatit ja maksukortit eivät toimi, ja raitiovaunut, metro, junat ja hissit pysähtyvät.

15 minuutin kuluessa katkoksesta useimmat ruokakaupat ja muut pienet liikkeet sulkevat ovensa. Kahden tunnin sisällä ensimmäiset tietoliikenteen tukiasemat mykistyvät, minkä jälkeen ei enää voi soittaa tai käyttää nettiä. Vedentulo loppuu lähes kaikilta kotitalouksilta. Kuuden tunnin kuluttua tietoliikenneyhteydet ovat poikki lähes kaikilta.

–Me ollaan niin sähköstä riippuvainen yhteiskunta, Kultalahti kiteyttää.

Hän muistutti myös esimerkiksi, että vaikka sähkökatkos ei vaikuta hanaveden laatuun, katkon aikana vettä ei saa laskea viemäriin eikä vessaa vetää, koska jätevesiä käsittelevät pumput eivät toimi.

–Jos sähkökatko kestää pitkään, voit tehdä tarpeesi muovipussiin, joka on asetettu wc-pöntön renkaan alle, hän esimerkiksi vinkkasi. –Laita pussiin runsaasti nestettä imevää kuiviketta, kuten wc-paperia tai sanomalehtisilppua. Sulje pussi hyvin. Pakkaa suljetut pussit kahden muun muovipussin sisälle, sulje uloin pussi huolella ja vie se sekajätteeseen.

VESI voi olla poikki esimerkiksi sähkökatkosta tai veden saastumisesta johtuen. Ihminen tarvitsee päivässä kaksi litraa juomavettä ja lisäksi pari ämpärillistä kulutusvettä ruoanlaittoa ja hygieniaa varten.

–Jos vettä ei tule, varaudu kannellisilla astioilla tai kanistereilla, joilla voi noutaa vettä esimerkiksi vedenjakelupisteistä, Kultalahti vinkkaa. –Jos vesi on saastunutta, estä saastuneen veden käyttö esimerkiksi teippaamalla vesihanaan saastuneesta vedestä varoittava lappu. Noudata vesihuoltolaitoksen ohjeita veden käytön ja mahdollisen keittokehotuksen suhteen.

Varaa kotiin vettä, ruokaa ja tarvikkeita

KOTIVARAA tarvitaan esimerkiksi, kun tulee pitkittynyt sähkökatkos, sattuu tapaturma tai onnettomuus, kauppaan ei pääse sairauden tai tapaturman takia, yhteiskunta kohtaa lakon tai onnettomuuden, liikenneyhteydet katkeavat, tulee tavaroiden jakeluhäiriö, sattuu myrsky tai tulva tai jos maksujärjestelmät eivät toimi.

Jokaisen kotoa olisi tärkeää löytyä ruokaa ja pullovettä, kannellinen ämpäri tai kanisteri, muovipusseja ja vessapaperia, taskulamppu ja paristoja, kynttilöitä ja tulitikkuja, paristokäyttöinen radio, välttämättömät lääkkeet ja särkylääkkeitä, kosteuspyyhkeitä, alkusammutusvälineet kuten sammutuspeite, ensiapulaukku, kasvomaskeja ja käsidesiä, pieni summa käteistä rahaa, ilmastointiteippiä, joditabletteja ja palovaroitin.

Varavirtalähteellä voi ladata puhelinta ja muita laitteita sähkökatkoksen aikana, mutta se pitää muistaa ladata täyteen. Jos kotoa löytyy takka tai puu-uuni, sitä varten tarvitaan tietysti polttopuuta. Ensiaputaidotkin on tärkeä hallita.

–Kotivaraksi soveltuvan ruoan säilyvyysaika on pitkä, sen valmistaminen on nopeaa ja sen kypsentämiseen tarvitaan vain vähän vettä tai sen voi syödä kypsentämättä, Kultalahti listaa. –Jos esimerkiksi tonnikalaa ei tykkää syödä, ei sitä kannata kotivaraan varata. Kotivara on juuri sitä mieluisaa syötävää, jota kotona olisi muutenkin. Muista varata ruokaa myös lemmikkieläimille.

KULTALAHTI muistutti, että häiriötilanteissa yhteisöllisyydellä on iso merkitys.

–Pidä yhteyttä naapureihin, perheisiin ja ystäviin. He saattavat tarvita apua häiriötilanteissa. Pieni apu voi olla toiselle tärkeä. Kysy vierailtakin ihmisiltä, miten voit auttaa, hän sanoi.

Lisätietoja: 72tuntia.fi

Itse kunkin kotoa tulisi löytyä vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita, joilla pärjää muutaman päivän.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.