Alajärveläinen sikatilallinen ideoi valokuvakilpailun, joka kertoo maataloustuottajien vastuullisuudesta

alaj_viljelija_valittaa_johanna
Johanna Nelimarkka ideoi valokuvakisan, jonka parhaista koottu näyttely on esillä Patruunagalleriassa. Kuva: Riina Kaistila

ALAJÄRVELÄINEN Johanna Nelimarkka inspiroitui Seinäjoen taidehallissa taannoin esillä olleesta, kohua herättäneestä Gustafsson&Haapojan Siat -näyttelystä ja halusi toimia itse täysin päin vastoin. Hänen aloitteestaan MTK Etelä-Pohjanmaa järjesti viime kesän ja syksyn aikana valokuvakilpailun, jossa teemana oli ”viljelijä välittää”.

Osa Viljelijä välittää -kuvakisaan osallistuneista näyttelyn avajaisissa. Kuva: Riina Kaistila.

–En käynyt itse sikanäyttelyä katsomassa, mutta uutisoinnin perusteella ihmettelin, miksi nuorille näytetään tällaista. Maataloutta ja etenkin eläintuotantoa voisi tuoda esille myös kauniilla ja positiivisella tavalla. Tyttäreni Tuulia valokuvaa ja hänellä on paljon kauniita kuvia maaseudun eläimistä ja elämästä – valokuvan keinoin voisi tuoda nuorille ja miksei myös maataloustuottajille itselleenkin, esille positiivista näkökulmaa.

MTK:n valokuvakisalla haluttiin saada maaseudun väki taltioimaan itselleen merkityksellisiä asioita, joissa olisivat esillä oman ammatin sekä työympäristön huomioiminen ja arvostus. Kilpailuun saapui lähes 150 valokuvaa, joista 40 valittiin Lapuan Patruunagalleriassa 18. helmikuuta esillä olevaan Viljelijä välittää -valokuvanäyttelyyn.

Kuvissa nousee esille pohjalaisen viljelijän välittäminen eläinten hyvinvoinnista, maaperän kunnosta, ilmastosta ja luonnon monimuotoisuudesta.  

–Maatalous on tulevaisuuden ala, jossa näkee omien käsiensä työn jäljen. Kun työ tehdään kunnolla, ihmiset ja eläimet voivat hyvin. Kun viljelijät saavat riittävän elannon, voidaan myös kehittää tuotantotapoja ympäristöystävällisemmäksi. Sillä on merkitystä, koska ilmasto ja olosuhteet vaikuttavat suoraan työhömme ja elantoomme. Nuorille haluaisin näyttää, että maataloudella voi elää, kun se tehdään hyvin, totesi Nelimarkka näyttelyn avajaispuheenvuorossa perjantaina.

Katsoessaan näyttelyyn valittuja kuvia Nelimarkka huomasi, että vaikka maata on viljelty lakeuksilla satoja vuosia, pellot antavat edelleenkin satoa.

–Se kertoo siitä, että niitä on hoidettu hyvin. Kuvissa näkyy myös vanhan arvostus, perinteiden ja luonnon kunnioitus sekä luonnon monimuotoisuus. Hyypän ja kuovin pesät suojellaan peltotöissä, jos se on vain mahdollista. Varsinaisesta työstä oli vain vähän kuvia, koska paljon tehdään nykyisin yksin. Sekin kertoo maaseudun rakennemuutoksesta.

NELIMARKOILLA on Levijoella lihasikatila ja emolehmiä.

–Välillä ihmettelen otsikoita, joita revitään maatalouden epäkohdista. Meillä, jotka tästä oikeasti elämme, ei ole mahdollisuutta tehdä asioita huonosti. Valvonta on tiukkaa ja toisaalta, kun eläimellä on oikeanlaiset olosuhteet, se voi hyvin ja silloin ihminenkin voi hyvin. Samaan aikaan viljelijänkin pitää kuunnella kuluttajaa ja markkinoita, koko ajan pitää olla tavallaan valmiina muutoksiin ja muuttumaan.

NÄYTTELYN esilläoloaikana on mahdollisuus äänestää mielestään puhuttelevinta kuvaa joko paikan päällä Patruunagalleriassa tai MTK-Etelä-Pohjanmaan Facebook-sivuilla. Eniten ääniä saanut kuvaaja palkitaan.

”Kiitos uudesta elämästä”. Johanna Nelimarkka.
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.