Uusimmat kesäblogit:

Yrittäjien aamupalalla keskustelua sähkön hinnasta

Vimpelin Voiman toimitusjohtaja Tuomas Liikalalla on sukujuuret Vimpelissä.
Vimpelin Voiman toimitusjohtaja Tuomas Liikalalla on sukujuuret Vimpelissä.

SÄHKÖN hinta, tuo keskustelupalstojen kuuma peruna, oli puheenaiheena torstaina järjestetyssä Yrittäjien aamupalatilaisuudessa Lakiksella. Huolenaiheena nostettiin pöydälle muun muassa mahdolliset sähkökatkokset sekä sähkön hinnan nousu. Kysymyksiin oli vastauksia antamassa Vimpelin Voiman toimitusjohtaja Tuomas Liikala, 32.

–Sähkön hintaan vaikuttaa todella moni asia. Esimerkiksi nyt se, kun sähkön toimitus Venäjältä Suomeen loppui 13. toukokuuta ja Olkiluoto 3 käyttöönotto on viivästynyt. Periaatteessa Olkiluoto 3 :n pitäisi pystyä kattamaan Venäjän tuonti. Sen lisäksi kaasun hinta, tuulivoima ja lämpötila vaikuttavat. Huonoja skenaarioita talvelle olisi esimerkiksi 30 asteen pakkanen monta viikkoa, eikä tuule, sanoo Liikala.

–Sähkön hinnan vaihtelut ovat nyt olleet suuria. Hintoja on jouduttu korottaa, mutta ne on kuitenkin pyritty pitämään mahdollisimman matalina. Vaikka ne ovat tällä hetkellä korkeat, niin valtakunnallisella tasolla ne ovat kuitenkin vielä kohtuulliset.  On meille tullut kyselyäkin, että mikä huijaus tämä on, kun on näin halpaa ja mukana on ollut kuva meidän hinnastosta, naurahtaa Liikala.

HÄN mainitsee, että Vimpeliläisten sähkönkulutus vuonna 2022 tippui noin 2000 MWh verrattuna vuoteen 2021. Se tarkoittaa sähkönsiirron osuudesta noin 8% luokkaa.

–Uskon, että kaikki ovat tehneet toimia sähkönkäytön rajoittamiseksi. Omalla kulutuksella pystyy vaikuttamaan paljon. Vimpelin Voiman sivuilla kannattaa käydä ottamassa käyttöön häiriötekstiviesti palvelun. Sähköpulan uhatessa lähtee tekstiviesti kuluttajille jossa kerrotaan, että tällainen tilanne saattaa olla mahdollinen. Tilanne saattaa kuitenkin korjaantua, jos sähkönkulutusta pystytään pudottaa kriittisellä hetkellä. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että lähitulevaisuudessa sähkökatkot eivät ole todennäköisiä, sanoo Liikala.

Mahdollisiin sähkökatkoihin on kuitenkin varauduttava. K-market Vedon yrittäjä Ulla Laakso on tehnyt suunnitelman toimimiseen ja työtehtävien turvalliseen toteuttamiseen sähkökatkojen aikana.

–Sen lisäksi on kartoitettu toimenpiteet, mitä tehdään sähkökatkon aikana ja sen jälkeen. Nämä on tehty sekä suunnitellun katkoksen, että äkillisen katkoksen varalle, luettelee Laakso.

Häntä huolettaa erityisesti se, jos mahdolliset sähkökatkot ovat kestoltaan kovin pitkiä.

–Kaupan kylmä- ja pakastealtaita ajatellen jo tunnin sähkökatkos voi olla kriittinen. 

HELPPOON aikaan ei Liikala aloittanut Vimpelin Voiman toimitusjohtajan pestiään. Työt alkoivat 1. heinäkuuta, jolloin poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla oli jo päällä.

–Sanotaanko, että haasteita on ollut ja tulee vielä olemaankin. En siinä mielessä ihan helpoimpaan paikkaan tullut. Mutta toisaalta, tilanne on kaikille uusi ja yhtä haasteellinen.

Sähköinsinööriksi lukeneella Liikalalla on kattava työkokemus sähköalalta. Ura on kuljettanut Koillis-Satakunnan Sähkön palveluksessa verkostoasentajan työstä aina huolto- ja kunnossapitopäällikön monipuoliseen työnkuvaan asti. Vimpeliin Ähtärissä asuva Liikala päätyi nähtyään mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen. Loppu onkin historiaa.

–Paljon minulta kysytään, että koska muutat vaimosi kanssa Vimpeliin, nauraa Liikala.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous-

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.