Demokratiassa olisi parannettavaa, totesi ensimmäisen kerran Alajärvelle kokoontunut VKK

Ilkka Tiainen VKK Alajärvi
Ilkka Tiainen on mainonnan ja markkinoinnin yrittäjä, dokumentaristi, PosiTV:n päätoimittaja sekä maanviljelijä.
VALTA KUULUU KANSALLE -puolue haluaa herätellä keskustelua tasavallan tilasta. Sen keskustelutilaisuus keräsi parikymmentä asiasta kiinnostunutta Alajärven kirjaston lukusaliin torstaina.

Alavutelainen valtuutettu ja VKK:n perustajajäsen Ilkka Tiainen alusti siitä, miltä maamme tulevaisuus ja demokratia näyttävät puolueen näkökulmasta. Uhkakuvat ovat varsin toisen näköisiä kuin valtaa pitävillä puolueilla vaaleja kohti mentäessä, samoin ratkaisuehdotukset.

–Suomi on teknokratia, jonka infra, kuten radio- ja televisiolähetysverkot, sähköverkot ja kaivokset, luonnonvarat ja energiantuotanto on myyty ulkomaille, isoille veroparatiisiyhtiöille ja suursijoittajille kuten Vanguard ja BlackRock. Ne omistavat pienen osuuden kaikesta tärkeästä maailmanlaajuisesti. Meillä vallitsee sokea luotto viranomaisiin, ennen luotin itsekin, mutta kun aloin tehdä tutkivaa journalismia, huomasin, millainen systeemi ja korruptio meillä tässä maassa on. Olemme maailman onnellisin kansa, mutta olemmeko myös maailman tietämättömin kansa, kysyi Tiainen.

Teknokratia on asiantuntijavaltaa, jossa kansa alistetaan asiantuntijoiden mielipiteille.

–Mediassa on aina asiantuntija sanomassa jotain, oli kyse terveydestä, puolustuspolitiikasta tai mistä vain, usein vielä se sama asiantuntija. Kun katsotaan oman mielipiteen muodostamiseksi vaikka verovaroin tuotettua A-studiota, siellä puuttuu oikea debatti ja dialogi, ei käydä väittelyä, jonka tulisi olla demokratian pohja. Asiantuntija sanoo, että tämä on näin, muut hiljaa, ja sitä kautta valta siirtyy asiantuntijoille, median johdolla.

–Viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana osalta ihmisiä on viety ihmisarvo, ihmisoikeudet, sananvapaus, elinkeinon ja liikkumisen vapaus sekä oikeus tehdä työtä, perustuslain vastaisesti. Median pitäisi olla vallan vahtikoira, sen sijaan meillä on Mediapooli, joka on Huoltovarmuuskeskuksen alaisuudessa ja on tavallaan kaapannut mediakentän, mikä näkyy tässä koronakriisissä hyvin, eli oikeastaan kaikki kriittinen ääni hiljennettiin – EU-äänestys oli ensimmäinen esimerkki siitä, miten media hiljentää vastustajat ja päätoimittajat päättävät keskenään, mitä mieltä ollaan.

Valta valuu Suomen ulkopuolelle

VKK on pitänyt hallituskaudella ääntä perustuslain noudattamisesta, eikä ole tyytyväinen sen asemaan.

–Yhtenä esimerkkinä on EU:n elvytyspaketti, josta perustuslakivaliokunta lausui kaksi kertaa, ettei sitä pidä hyväksyä ja sitten vaihdettiin sen puheenjohtajaksi Antti Rinne, jonka jälkeen todettiin, että se voidaan hyväksyä enemmistöllä. Meillä samat, jotka säätävät lakia, ovat perustuslain valvojina eli pukki on kaalimaan vartijana. Perustuslakia ei opeteta lakimiehille, juristeille eikä tuomareille, se pitäisi aloittaa ihan peruskoulusta. Koronakriisi näytti, että jopa viranomaiset menivät lankaan siinä, että asetuksia tulkittiin lakeina ja rajoitettiin perusoikeuksia.  

Vallan valuminen Suomen ulkopuolelle huolettaa Tiaista. –85 prosenttia lainsäädännöstä tulee rajojen ulkopuolelta ja puolueettomuudesta on luovuttu. Meillä on jo esimerkki siitä, mitä liittoutuminen on aiheuttanut tässä maassa, kun oltiin natsien puolella, ja mitä kävi?

–Isojen organisaatioiden, kuten WHO:n, Naton ja YK:n kasvava valta on ongelma, koska kansa ei koskaan pääse äänestämään sinne edustajia demokraattisesti. Ne ajavat omia agendoitaan. Myös Maailman talousfoorumi WEF, johon kuuluu suuri määrä Suomen johtavia poliitikkoja, avoimesti tunnustaa tavoitteekseen ”olet onnellinen ja et omista mitään”.

Puoluekuria ja oppositiota ei ole perustuslaissa

Puolueet ovat hänen mukaansa suurin korruptiomuoto ja demokratian jarru.

–Perustuslaissa puolueiden tehtävä on asettaa ehdokkaat eduskunta- ja presidentinvaaleihin. Muuta niistä ei ole sanottu. Ja kuitenkin meillä on puoluekuri ja oppositio, kun asiat tulisivat paremmin hoidetuksi Sveitsin mallilla.

–Media ei anna tilaa pienten puolueiden haastaa suurempia, vaan esimerkiksi vaalitenteissä pienpuolueet saavat väitellä keskenään, eikä todellista debattia synny. Pienten pitäisi päästä haastamaan isoja, muuten niistä ei koskaan tule isoja puolueita.

Yksi VKK:n vaaliteemoista on, että maatalouden järjestelmällinen tuhoaminen on lopetettava ja strateginen infrastruktuuri on saatava takaisin haltuun.

–Täytyy palata hajautettuun yhteiskuntaan, jossa ruoka ja energia tuotetaan noin 200 kilometrin säteellä jokaisen asuinpaikasta.

Puolue ajaa myös EU- ja euroeroa ja haluaa selvittää liittymisiä koskevia likapyykkikasoja, että eteenpäin voitaisiin mennä puhtaalta pöydältä.

UHKAKUVISTA huolimatta Tiainen kuitenkin uskoo, että Suomi selviää tulevista vuosista paremmin kuin esimerkiksi Saksa, jonka tilannetta hän tarkkaan seuraa.

–En näe saksalaisilla samanlaista voimaa, selkärankaa ja sisua kuin meillä Suomessa on.

Vähäkainu uskoo puolueen saavan useampia kansanedustajia läpi

VKK:N varapuheenjohtaja, veteliläinen Jarno Vähäkainu kertoi, että puolue on saanut kokoon noin 90 kansanedustajaehdokasta.

–Määrä kasvaa koko ajan. Monia nimekkäitä ehdokkaita julkaistaan viime hetkellä.

Aluevaaleissa VKK sai läpi 10 ehdokasta. –Jos miettii, millä työmäärällä se tulos tuli, realistinen odotus on nyt saada läpi Helsingistä yksi, Uusimaalta jopa kaksi ja Vaasan vaalipiiristä ainakin yksi ehdokas.

Tilaisuudessa olivat paikalla Vaasan vaalipiirin ehdokkaat alajärveläissyntyinen Saara Hauta-aho, joka asuu nykyään Kristiinankaupungissa, Dawson Clay Kokkolasta sekä Anne Nivukoski Vaasasta.

VKK:n Vaasan vaalipiirin kansanedustajaehdokkaista Alajärvellä olivat Anne Nivukoski (vas.), Saara Hauta-aho, sekä Dawson Clay (2. oik.). Puolueen johtoon kuuluvat Jarno Vähäkainu ja Ilkka Tiainen (oik.) eivät ole vielä julkaisseet ehdokkuuttaan.

VKK

Valta kuuluu kansalle (VKK) on perustettu vuonna 2021. Perussuomalaisten ehdokkaana eduskuntaan valittu Ano Turtiainen tuli erotetuksi puolueesta ja perusti ensin VKK:n nimellä toimivan eduskuntaryhmän. Puolue sai 5000 kannattajakorttia kasaan päivässä. Turtiainen on tällä hetkellä VKK:n ainoa kansanedustaja.*

VKK:n tavoitteena on lisätä suoraa demokratiaa esimerkiksi kansanäänestysten muodossa.

*juttua muokattu 13.1.2023, poistettu viittaus Vapauden Liittoon.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.