Syyhyä liikkeellä aikaisempia vuosia enemmän

js6
js6
Etelä-Pohjanmaalla on todettu tämän vuoden aikana selvästi aiempaa enemmän. Syyhytartuntoja esiintyy myös Järvi-Pohjanmaalla. Syytä lisääntyneisiin tartuntoihin ei tiedetä.

Syyhy on voimakkaasti kutiava ihottuma, jonka aiheuttaa pieni 0.3-0.5 mm pituinen iholla liikkuva syyhypunkki. Syyhyn pääoire on kova kutina, jonka tunnistaa erittäin voimakkaasta kutinasta ja ihottumasta. Kutina on voimakkainta iltaisin tai öisin. Tyypillisiä paikkoja syyhyihottumalle ovat sormenvälit, ranteet, nivuset ja taipeet. Syyhyn voin sekoittaa helposti myös atooppiseen ihottumaan.  

Syyhy leviää sisätiloissa tapahtuvissa pitkäaikaisissa kontakteissa, kuten perheen sisällä, kaveriporukoissa, päiväkodeissa ja hoitolaitoksissa. Alkuvaiheessa tartunta vaatii paljaan ihokosketuksen, koska punkkeja ei ole kovin paljon. Mikäli tautia ei hoideta, punkkien määrä lisääntyy ja tartunnan voi saada myös vuodevaatteiden tai muiden tekstiilien välityksellä.

Syyhytartuntaa hoidetaan joko voiteella, sisäisellä tablettilääkkeellä tai niiden yhdistelmähoitona. Apteekeista on saatavilla itsehoitolääkkeitä. Tärkeintä olisi pyrkiä ehkäisemään taudin leviämistä, oikea ja nopea diagnoosi vähentävät jatkotartuntoja ja näin vähentää syyhyn leviämistä. Jos epäilet itselläsi tai perheenjäsenelläsi olevan syyhytartunta, ole yhteydessä Järvi-Pohjanmaan terveyskeskukseen puh. 06 2412 7700 arkisin klo 8.00-15.30.

Diagnoosin varmistuttua on välttämätöntä olla yhteydessä altistuneisiin, jotta myös heidät voidaan hoitaa. Tämä on tärkeää syyhykierteen katkaisemiseksi. Päiväkotiin ja kouluille tulee ilmoittaa syyhydiagnoosista.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin verkkosivustolla on potilaille annettava ohje ”Syyhyn hoito kotona” https://www.epshp.fi/files/2903/Syyhyn_hoito_kotona_(ID_3131).pdf

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.