Lappajärven sotaveteraaniyhdistyksen toiminta loppuu tänä vuonna – jatkoa turvataan uudella toimikunnalla 

_DSC0024 (1)
_DSC0024 (1)

TORSTAINA Kivitipussa pidetyssä tilaisuudessa jätettiin jäähyväiset Lappajärven sotaveteraaniyhdistyksen toiminnalle. Yhdistyksen puheenjohtaja Eino Korri kiitti menneistä vuosista kaikkia yhteistyökumppaneita ja muistutti, että yhdistyksen loppumisesta huolimatta ei unohdeta heitä, ketkä vielä ovat keskuudessamme: veteraaneja, puolisoita ja heidän leskiään.  

–Yhdistyksen toiminta lakkautuu tämän vuoden loppuun mennessä. Piirin toiminta loppuu ensi vuonna ja liiton vuonna 2024. Todennäköisesti kuitenkin vielä ensi vuodelle piiri saa entisen veljeskodin säätiön avustusta. Varoilla on tuettu naisten kuntoutusta sekä jalkahoitoja. Tukisäätiöltä liiton kautta tulee myös naisten lääkekuluihin avustusta. Uutena tukena yksinasuvalle on energiatuki, jossa korvataan osuus nousseista energiakustannuksista, kertoo Korri. 

Jatkuvuuden turvaamiseksi on Järviseudulle perustettu Alajärven, Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin yhteinen perinnetoimikunta. Sen toiminta on vielä käynnistysvaiheessa. 

–Veteraanien ja leskien etujen hoitamista varten valittiin kolmehenkinen toimikunta, jonka tehtävä jatkuu niin kauan kuin on tarvetta. Tällä hetkellä on elossa kolme veteraania. Puolisoita ja leskiä on elossa 13, heistä seitsemän asuu vielä kotona, sanoo Korri. 

LAPPAJÄRVEN VETERAANIYHDISTYS perustettiin 20.6.1965. Sen jälkeen yhdistys on tehnyt merkittävää työtä alueen sotaveteraanien kuntoutuksen mahdollistamiseksi ja heidän etujensa hoitamiseksi. Veteraanien kuntoutukset Hotelli Kivitipussa ovat tuoneet työtä paikkakunnalle. Yhdistys on tarjonnut myös kotipalveluapua vuodesta 2005 ja työllistänyt niin yhden henkilön tämän vuoden lokakuuhun saakka. 

–Tämä oli erittäin tykätty ja tarpeellinen palvelu. Meillä kävi tuuri, kun työntekijä oli niin monipuolinen, että hän pystyi siivouksen lisäksi hoitaa myös pesuja ja kauppa-asioita, Korri kiittelee. 

Sotainvalidien veljesliiton sihteeri Raimo Lehtiniemi kiitti Lappajärven sotaveteraaniyhdistystä yhteistyöstä. Niin ikään sotainvalidiosaston toiminta on päättynyt tänä vuonna, koska yhtään sotainvalidia ei enää ole elossa. Osaston purkamiseen liittyvät valmistelut aloitettiin jo vuonna 2021. 

Sotainvalidien veljesliiton Lappajärven osasto sai alkunsa 20.10.1940. Perustamishankkeessa olivat mukana ainakin Anselmi Ala-Lantela, Eemeli Aho sekä ensimmäisenä puheenjohtajana Matti Luoma.  

–Osaston alkutaipaleella keskityttiin pääasiassa jäsenten toimeentulon kohentamiseen sekä heidän lastensa koulutuksessa avustamiseen. Ajat olivat tuolloin kovat. Tuolloin haettiin tukea esimerkiksi siihen, että saisi ostettua pyörään uudet kumit. Tai että saisi ostettua puvun omiin häihinsä, kertoo Lehtiniemi. 

Sekä Lehtiniemi että Korri kiittivät lämpimästi Lappajärven kuntaa yhteistyöstä. Panostus on ollut valtakunnallisessakin mittakaavassa merkittävää. Myös seurakunnan tuki ja yhteistyö on ollut tärkeässä roolissa. 

–Ilman yhteistyökumppaneita tätä työtä ei olisi pystytty tehdä. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.