”Uskon, että kaikki lappajärveläiset ovat ylpeitä kotikunnastaan” – Joululehti kaipaa lisää tekijöitä joukkoon

Lappajärven Joulu kertoo paikkakunnan elämästä; historiasta ja nykyhetkestä.
Lappajärven Joulu kertoo paikkakunnan elämästä; historiasta ja nykyhetkestä.
Lappajärven Joulu kertoo paikkakunnan elämästä; historiasta ja nykyhetkestä.
Lappajärven Joulu kertoo paikkakunnan elämästä; historiasta ja nykyhetkestä.
JOULULEHTI ei synny tyhjiössä eikä ilman tekijöitä, tietää Lappajärven Joulun toimituskuntaan kuuluva Ulla Savola.

–Kaikki voivat olla osallisina. Uskon, että periaatteessa kaikki lappajärveläiset ovat ylpeitä kotikunnastaan, kaikilla on muistoja ja monenlaista asiaa, mitä täällä on ennen ollut ja mitä on nyt.  Omalta osaltaan me kaikki voimme laittaa sanoiksi sitä, mikä on näkymätöntä; tällaista meidän paikalliskulttuuri ja elämä on, tätä on lappajärveläisyys. Lehden tekoon tarvittaisiin lisää porukkaa, kaiken ikäisiä, koska kaikilla on erilaista näkökulmaa. 

Lehden parissa on monenlaista tekemistä: myydä mainoksia, kirjoittaa, valokuvata, kysyä juttuja.

–Mukaan voi tulla matalalla kynnyksellä omien mielenkiinnon kohteiden ja taitojen mukaan.

Lappajärven Joulu on suunnattu kaiken ikäisille: jokaiselle on jotain, Savola kuvailee. Se on myös kotiseututyön jatkuvuutta.

–Lappajärvelle syntyvät ovat lehdessä ensin vauvakuvassa, sitten lukijoina ja materiaalin tuottajina. Jatkumon ylläpitäminen on tärkeää, samoin tärkeää on rohkaista ihmisiä kirjoittamaan ja tarjoamaan juttuja matalalla kynnyksellä. Sisältö voi olla muistelmia, tapahtumien kuvauksia, runoja, kuvia, valokuvia, tietojuttuja – melkein mitä tahansa. Lehden ilmestyminen vaatii toimitustyön, mutta toimitustyötä  ei voi  tehdä ilman ihmisten lähettämiä kirjoituksia ja muuta materiaalia, ne ovat lehden tekemisen ytimessä, Savola toteaa.

SAVOLA liittyi Lappajärven Joulun toimituskuntaan 2009. Sitä ennen hän oli ollut lehden lukija, mutta osallistunut sen tekemiseen vain lähettämällä lasten vauvakuvat.

–Alun alkaen hommasin lehteen juttuja ja kirjoitinkin jonkun verran, mutta nykyään toimikunnan jäsenet kirjoittavat itse mahdollisimman vähän. Yritetään saada mahdollisimman paljon ulkopuolisia kirjoittajia, jolloin sisältökin pysyy mielenkiintoisena ja vaihtelevana.

–Viimeisinä vuosina on tullut hoidettavaksi aika paljon käytännön juttuja, teen sähköisen puolen: lataan kuvat ja tekstit pilvipalveluun, oikoluen, hommaan mainoksia ja juttuja ja hoidan kokousten järjestämistä. Juttujen hankintaa teen edelleen, se on pieni murto-osa, mutta tärkein: lisäksi tulee tilien pito, maksuliikenne, laskutus, mainosten siirtely ja sähköpostin hoitaminen.

Lehden teko on varsinkin loppumetreillä kova rutistus. Siihen motivoi kiinnostus kunnan historiaa kohtaan. –Samalla sisällä kuplii tyytyväisyys siitä, että on paljon ihmisiä, jotka tuntevat samalla tavoin. Yhä edelleen löytyy niitä, jotka haluavat tehdä Lappajärvestä ja lappajärveläisistä kertovaa lehteä.

–Tämähän on mukavaa porukassa tekemistä.  Tavoitteena on tehdä hyvän tuulen lehti ja samalla avartaa sitä, miten katsoo kotikuntaa. Samalla tuntuu, kuin Lappajärveltä pois muuttaneet olisivat yhä edelleen näkymättömin langoin mukana tämän kunnan elämässä. Yhteys ei katkea, ja yksi syy siihen on Lappajärven Joulu-lehden vuosittain tuomat terveiset ja kuulumiset muualla asuville, kuvailee Savola. 

SAVOLA kertoo tyytyväisenä, että tämän vuoden lehteen on taas tullut monipuolisia kirjoituksia.

–Sieltä löytyy esimerkiksi paikallishistoriaa, vaikkapa Kankaanpään Saaran juttu Lappajärven  vanhan kunnalliskodin arjesta. Juttu kuvaa sitä aikaa, mitä itsekin osaa jo nostalgialla muistella. Lehdessä mukana on tietenkin myös vakiopalstat, vauvat ja poisnukkuneet. 

–Lappajärven Joulu-lehden tekeminen tuottaa iloa! Kutsummekin  innokkaita entisiä ja nykyisiä lappajärveläisiä mukaan tallentamaan Lappajärven elämää ja arkea ennen ja nyt, toivottaa Savola.

Lappajärven Joulun painos on noin 1 250 kappaletta.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.