Kotihoidon kuntalisä ei saanut kannatusta Alajärven sivistyslautakunnassa

Arkistokuva: Suvi Hosionaho.
Arkistokuva: Suvi Hosionaho.
Arkistokuva: Suvi Hosionaho.
Arkistokuva: Suvi Hosionaho.
ALAJÄRVEN sivistyslautakunta ei esitä kotihoidon tuen kuntalisän käyttöönottoa.

Aino Kanervikkoaho-Kataja teki valtuustoaloitteen kuntalisän käyttöönotosta 9.8.2021. Lisän suuruudeksi esitettiin ensimmäisestä lapsesta 250 euroa ja toisesta alle kolmivuotiaasta 200 euroa kuukaudessa niille perheille, joiden lapset eivät ole kunnallisessa varhaiskasvatuksessa. Aloite kävi jo kertaalleen valtuustossa, joka palautti sen valmisteluun.

Kokouksessaan 23. marraskuuta lautakunta päätyi toteamaan, että mikäli Alajärven kaupunki päättää maksaa esityksen mukaista lasten kotihoidon tuen kuntalisää, tulee se ymmärtää taloudellisena lisätukena niille lapsiperheille, jotka muutoinkin hoitaisivat lapsensa kotona. Varhaiskasvatuspaikkojen tarpeeseen se ei aiempien kokemusten perusteella vaikuta.

Sivistyslautakunnalle tuodussa esittelyssä todetaan, että lainsäädännössä painotetaan lasten oikeutta vahaiskasvatukseen ja tutkimusten mukaan alle kouluikäiset hyötyvät varhaiskasvatuksesta. Lopullisen valinnan lapsensa varhaiskasvatuksesta tai kotihoidosta tekevät aina huoltajat oman perheensä olosuhteista ja tarpeista riippuen.

Kotihoidon tuen kuntalisän kulut olisivat nykyisellä kotihoidon tuen asiakasmäärällä arviolta 217 000 euroa vuodessa lakisääteisten kotihoidon tuen kulujen lisäksi. Laskentaperusteena on käytetty marraskuun 2022 kotihoidon tuen asiakasmäärää (66 perheensä vanhinta alle kolmevuotiasta, kahdeksan alle kolmevuotiasta sisarusta).

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.