Tulkoon joulu  – ”Jouluna saa luvan kanssa olla vähän hörhö” 

received_3384068635171813[4426]
received_3384068635171813[4426]

JOULUN henki asuu syvällä ihmisen sielun sopukoissa. Kantajansa se saa hyvällä tavalla höperöitymään ja nauttien valmistautumaan joulun odotukseen ja tunnelmaan. Paalijärvellä asuva Janika Harju tunnustautuu jouluhulluksi ja kertoo rakastaneensa joulun aikaa lapsesta asti.

–Joulussa parasta on tunnelma, kiireetön läheisten kanssa oleminen ja antamisen ilo. Olen muutenkin tosi empaattinen ja romanttinen, tykkään kynttilöistä ja tehdä hyvää mieltä ihmisille. Jouluna saan toteuttaa sitä puolta itsessäni estotta. Olisi hirveää, jos joku rajoittaisi tätä omaa jouluhulluutta, en voisi sellaista hyväksyä ollenkaan, sanoo Harju.

Hänellä jouluun virittäytyminen alkaa jo kesällä. Yleensä jo toukokuussa on ostettu ensimmäiset lahjat ja loppusyksyyn mennessä viimeiset. Marraskuun ensimmäisenä päivänä aloitetaan joulukoristeiden laitto ja joulukuu on pyhitetty leipomiselle, silloin on kaikki muu jo tehtynä.

–Muistan, kun olin viimeisilläni raskaana marraskuussa ja neuvolakäynnillä supisti niin kovasti, että hoitaja ohjasi minut Seinäjoelle. Sanoin, että en minä vielä voi lähteä synnyttämään, jouluverhoja ei ole vielä ikkunassa! Seinäjoella seurailtiin supisteluja yön yli ja aamulla lähdin kotiin. Heti tietysti aloin silittää verhoja ikkunoihin. Parin päivän päästä oli jälleen neuvola ja hoitaja kysyi, onko jouluverhot jo ikkunassa. Vastasin, että kyllä on, nyt olen valmis synnyttämään! Nuorimmaiseni syntyi samaisena päivänä, naurahtaa Harju.

PERINTEET ovat Harjun perheessä tärkeitä. Äidiltä saatu kuusenkoriste ripustetaan kuuseen joka joulu ja samalla julistetaan joulurauha.

–Siitä se oikeastaan alkaa. Marraskuu ja joulukuu merkitsevät itselle mielenrauhaa, seesteisyyttä ja lämmintä oloa. Rauhoitun, teen käsitöitä, kerään voimia ja pysähdyn. Vastaavanlaista tunnetta ei ole kuin joulunalusaikana ja jouluna. Myös lapset ovat rakastaneet joulua ihan pienestä asti. Muistan, kun kesällä syntynyt esikoinen halusi kolmevuotiaana lahjaksi joulupukin ja joulupipareita. Eihän joulupukkia kesällä löytynyt kaupoista, mutta mummon kätköistä sellainen onneksi löytyi. Se laitetaan joka joulu esille. Kaikilla koristeilla, jotka on lahjaksi saatu, on valtava tunnearvo. Säästän kaiken, kertoo Harju.

–Muita jouluun liittyviä perinteitä on muun muassa joululaulut, jouluruoka ja tietysti jouluvalot. Ei mitään ihanampaa, kuin aamulla herätä, napsauttaa kyntteliköt päälle ja nauttia tunnelmasta ennen töihin lähtöä, jatkaa Harju.

Aattoa hän kertoo viettävänsä kahden poikansa kanssa perinteisesti omien vanhempiensa luona. Sinne hän on läheisilleen suunnitellut yllätyksen, joka pidetään salassa aattoon asti.

–Liikutun  herkästi, kun saan kaikki läheiset ympärilleni. Olemme kaikki hirveän perhekeskeisiä.

Hipsin haastattelun jälkeen kotiin ja nostan joulukoristeet esille. Samalla huomaan hyräileväni Harjun lempijoululaulua ”Tulkoon joulu”. Huomaan, että se oikeanlainen jouluhörhöys on tarttuvaa ja hyvä niin.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.