Maanparannuskalkin myynnissä takana ennätysvuosi

Kalkitus on osa pellon peruskunnosta huolehtimista ja tukee ympäristönäkökulma, sanoo Mika Erkkilä. Kuva Nordkalk
Kalkitus on osa pellon peruskunnosta huolehtimista ja tukee ympäristönäkökulma, sanoo Mika Erkkilä. Kuva Nordkalk
Kalkkikiven teollista louhintaa ja jauhatusta harjoittavan Nordkalkin Vimpelin tehtaan asema on vankka ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvät, sanoo yksikön päällikkö Mika Erkkilä.

Kalkkikiven teollista louhintaa ja jauhatusta harjoittavan Nordkalkin Vimpelin tehtaan asema on vankka ja tulevaisuudennäkymät ovat hyvät, sanoo yksikönpäällikkö Mika Erkkilä.

Vimpelin työntekijävahvuus on kuusi henkilöä, ja tähän ei Erkkilän mukaan ole lähiaikoina tulossa muutoksia. Vimpelin tehdas on erittäin merkittävä maanparannuskalkkia tuottava tehdas yhdessä Nordkalkin Vampulan yksikön kanssa. Tehtaat peilaavat ympärillä olevaa maatalouden rakennetta. Siellä missä on peltoviljelyä, tarvitaan kalkitsemista. Kalkki on raskas kuljetettava, ja rahtikustannus on merkittävä osa tuotteen kokonaishinnasta. Tästä syystä tuotanto ja kulutus pyritään saamaan lähelle toisiaan.

Vimpelin tehtaan tuotannosta valtaosa lähtee länttä kohti muuta tehtaan ympäristöä toki unohtamatta, selvittää Erkkilä. Tehtaan toiminta on tiukassa liitossa maatalouselinkeinon kanssa.

Takana on vilkas kalkitusvuosi. Erkkilä kantaa huolta nousevan kustannustason aikana siitä, että maanviljelijät eivät lykkäisi peltojen kalkitsemista. Se olisi hyvä tehdä viiden vuoden välein.  

–Maanviljelijät huolehtivat kalkituksesta nykyään varsin hyvin, sanoo Erkkilä. Vaihtelua toki on alueiden sisällä. Eläkkeelle siirtymässä olevat maanviljelijät, maitaan vuokranneet tai ammatinvaihtoa suunnittelevat eivät välttämättä jaksa panostaa kalkitukseen. Vuokrasopimukset ovat usein maanviljelyksen näkökulmasta lyhyitä, eivätkä kannusta pitämään pelloista huolta pitkäjänteisesti. Viisivuotiset vuokrasopimukset antaisivat Erkkilän mukaan rohkeutta kalkita pellot säännöllisesti ja tehdä peruskunnostusta tietäen, että työ ei mene hukkaan.

EU:n tukipolitiikka on myös jossain määrin hämärtänyt tilannetta. Ennen tulon pääosa tuli tuotteesta. Silloin oli luontevaa panostaa maan tuottavuuteen, mikä paransi tulosta automaattisesti. Kun tuen osuus kokonaistulosta on noussut merkittävästi, se latistaa intoa panostaa tuotannontekijöihin.

Erkkilä kiittää maanviljelijöiden asiantuntemuksen lisääntymistä kalkitsemisen roolin suhteen maataloustuotannossa.

–Kalkitseminen parantaa pellon ph-arvoa ja vapauttaa maan fosforia kasvien käyttöön. Saman se tekee muillekin ravinteille. Jos maa on kalkittu, ravinne menee kasvien käyttöön eikä lähde valumaan vesistöihin niitä rehevöittämään. Hyvä maan peruskunto tukee näin myös ympäristönäkökulmaa, toteaa Erkkilä.  

Nordkalkin omistanut Rettigin suku myi yrityksen brittiläiselle SigmaRock-konsernille vuonna 2021. Sen jälkeen organisaatiota on selkiytetty ja maanparannuskalkkia tuottavat Vimpeli, Sipoo ja Vampula on muodostettu omaksi yksikökseen konsernin sisällä. –Myynti ja tuotanto on tuotu lähemmäs toisiaan, mikä antaa paremman ymmärryksen liiketoiminnassa. Maanrakennuskalkkien myynti poikkeaa konsernin muiden toimialojen lainalaisuuksista, joten on hyvä, että sitä tekevät tehtaat ovat nyt samassa yksikössä. Näiden ykikköjen toimitusten sesonkiluonteisuus on eräs erilaisuus muihin toimialoihin verrattuna, sanoo Erkkilä.

Aino Alppinen

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.