Perusturvalautakuntaa odottaa noin 5,5 miljoonan lisälasku

20211119_075406

JÄRVI-POHJANMAAN perusturvalautakunnan kokouksessa 15. marraskuuta todettiin tammi-syyskuun toteutuman perusteella, että lautakunnan talousarvio tulee ylittymään noin 5,5 miljoonaa euroa. Alajärven osalta ylitys on 4 639 900, Lappajärven 816 122 ja Vimpelin 49 964 euroa.

Terveyspalveluissa vastaanottopalveluissa ja terveysneuvonnassa kustannusten nousuun on vaikuttanut erityisesti kuluneen alkuvuoden aikana koronarokotuksiin, flunssapoliklinikan toimintaan ja covid-näytteenottoon sekä tartunnan jäljittämiseen tarvittavan lisähenkilöstön palkkaaminen. Loppuvuoden henkilöstökustannuksia tule lisäämään myös influenssarokotusten ja koronarokotuksen tehosteannoksen järjestäminen.

Erikoissairaanhoidon kuntalaskutettavien palveluiden käytön tarve on ollut hieman suurempi viime vuoteen verrattuna, jonka vuoksi kustannukset ovat nousseet.

Ikäihmisten palveluissa hyvin iäkkäille, sairaille vanhuksille ja psyykkisesti sairaille ikäihmisille on jouduttu myöntämään hoivapaikkoja kotona heikosti selviytymisen vuoksi.

Kotihoidon ja palveluasumisen asiakaslaskutukset eivät ole vielä ehtineet ajan tasalle. Tilapäisten työntekijöiden sijaiskulut ovat ylittyneet huomattavasti kotihoidossa ja asumispalveluyksiköissä. Tämä johtuu pitkistä sairauslomista ja edelleen koronan aiheuttamista useista poissaoloista.

Suun terveydenhuollon hammashuollossa asiakasmaksuja on kertynyt odotettua vähemmän asiakasmaksulain uudistuksen sekä poissaolojen vuoksi. Suu- ja leukakirurgian ostopalveluita on jouduttu ostamaan arvioitua enemmän.

Aikuisten psykososiaalisissa palveluissa psykiatrisen palveluasumisen tarve on ollut arviota suurempaa. Aikuissosiaalityön palvelukokonaisuudessa ehkäisevän toimeentulotuen osalta toteuma on arviota korkeampaa. Tähän ovat vaikuttaneet muun muassa maksuongelmat (laskurästit) ja asiakkaiden velkaantuminen.

Perhepalveluissa ostettu laitoshoito ja ammatillinen perhehoito ovat ylittyneet johtuen uusista välttämättömistä sijoituksista. Kuluissa näkyvät myös tukihenkilö ja -perhetyön ylittyneet kustannukset.

Vammaispalveluissa kustannusten kasvu johtuu erityisesti vammaispalvelulain mukaisten palvelutarpeiden kasvusta ja erityisesti avustuksista, joihin asiakkaalla on subjektiivinen oikeus (omaishoidontuki, välineet, koneet ja laitteet sekä henkilökohtainen apu). Tilapäisen asumispalvelun (omaishoidon lomitukset) kustannukset ovat kasvaneet johtuen palvelun käytöstä ja palvelun kustannuksista johtuen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.