Aluehallitus käsitteli perhehoidon palkkioita sekä hoitotyön kehittämistä

sote
Etelä-Pohjanmaan aluehallitus kokousti 14. ja 15. marraskuuta.

Se hyväksyi lastensuojelun perhehoidon toimintaohjeen. Perhehoidolla tarkoitetaan lapsen ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä yksityiskodissa hänen oman kotinsa ulkopuolella. Perhehoito on lapsen ensisijainen sijoitusmuoto. Perhehoitajalle maksetaan tehtävän hoitamisesta hoitopalkkio.

Perhehoitajille maksettavien palkkioiden määrästä äänestettiin. Äänin 8–5 hyväksytyksi tuli esitys, jossa perhehoitajille maksettavat palkkioluokat olivat pohjaesitystä korkeammat kahden matalimman palkkioluokan kohdalla. Uudet palkkioluokat (1660,0; 2076,04; 2127,95 ja 2409,36 euroa) tulevat käyttöön palvelutarpeen arvioinnin jälkeen.

ALUEHALLITUS käsitteli hoitotyön johtamista ja kehittämistä sekä hyväksyi urapolkumallin ja suunnitelman asiantuntijahoitajarakenteesta Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

Yhtenäisten urapolkujen ja asiantuntijahoitajarakenteen tavoitteena on lisätä hoitotyön veto- ja pitovoimaa ja helpottaa työvoiman liikkuvuutta. Henkilöstölle malli tarjoaa aiempaa selkeämpiä mahdollisuuksia ammatilliseen kehittymiseen. Potilaalle malli tuo hyötyjä palvelujen laajentumisena ja joustavuuden lisääntymisenä.

Urapolkumallin kehitystyötä jatketaan sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisesti, yhteistyössä Sisä-Suomen yhteistyöalueen kanssa.

HYVINVOINTIALUE on neuvotellut kuntien kanssa tilojen vuokraamisesta hyvinvointialueen palveluiden järjestämiseksi. Aluehallitus totesi, että olemassa olevat vuokrasopimukset siirtyvät hyvinvointialueelle vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti. Sellaisiin tiloihin, joista ei ole olemassa siirtyvää vuokrasopimusta, tehdään vuokra-asetuksen mukaiset vuokrasopimukset.

Lisäksi aluehallitus käsitteli hallintosäännön ja organisaatiorakenteen tarkennuksia sekä hyväksyi hankintavaltuudet ja -ohjeen.

Yrittäjät voivat hakeutua palvelusetelituottajiksi hyvinvointialueelle

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella palveluseteli tulee käyttöön 1.1.2023 alkaen ikäihmisten ympärivuorokautiseen palveluasumiseen, säännölliseen kotihoitoon ja lääkinnälliseen kuntoutukseen (fysioterapia, lymfaterapia, toimintaterapia ja puheterapia).

Hyvinvointialue järjestää kiinnostuneille yrittäjille maksuttomia koulutuksia palvelusetelituottajaksi hakeutumisesta ja PSOP-palvelusetelijärjestelmästä 22.11. ja 24.11.2022 kello 17–18.30. PSOP-järjestelmässä tapahtuu mm. palveluntuottajaksi hakeutuminen ja palvelusetelipäätösten hallinnointi.

Koulutukseen osallistuminen ei sido yrittäjää mihinkään, joten koulutukseen voi osallistua myös lisätiedon saamiseksi. Koulutukseen voi ilmoittautua www.epsoteuudistus.fi-sivuston kautta tai suoraan tästä linkistä.

Palveluntuottajien haku aukeaa PSOP-järjestelmässä 17.11.2022. Palvelusetelituottajaksi hakeutuminen on siitä eteenpäin jatkuvasti avoinna, ellei hyvinvointialue myöhemmin toisin päätä.

– Alueen yrittäjillä on nyt kovasti odotettu mahdollisuus hakeutua hyvinvointialueen palvelusetelituottajaksi niissä palveluissa, joihin palvelusetelisääntökirjat on valmisteltu ja hyväksytty, kannustaa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asiakaspalveluiden asiantuntija Miia Hietaniemi.

Hyvinvointialueen palveluntuottajiksi hyväksytään kaikki hakijat, jotka täyttävät sääntökirjoihin kuvatut kriteerit. Kun palvelusetelit tulevat käyttöön vuoden alusta, hyvinvointialueen asiakkaat voivat valita haluamansa palveluntuottajan hyvinvointialueen hyväksymien palvelusetelituottajien joukosta. Palveluseteliä voivat käyttää ne hyvinvointialueen asiakkaat, joille on myönnetty oikeus palveluseteliin.

Palveluseteli on yksi tapa järjestää hyvinvointialueen lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluita. Palveluseteli on sitoumus, jolla hyvinvointialue korvaa palvelujen tuottajan antaman palvelun kustannukset hyvinvointialueen ennalta määräämään arvoon asti.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.