50 vuotta täyttävä Kortesjärven Lions Club hankki sydäniskurin Seolle

Leijonat hankkivat Seolle sydäniskurin. Yhdistyksestä muun muassa Jarmo Ylesmäki, Jukka Yli-Rintala, Jari Syväjärvi ja Jarkko Mattila olivat perjantaina opettelemassa sen käyttöä.
Ensi vuonna 50 vuotta täyttävät Kortesjärven leijonat kertovat, mihin rahaa on viime aikoina jaettu.

KORTESJÄRVEN Lions Club on hankkinut sydäniskurin eli defibrillaattorin Seo-huoltoasemalle. Aisapari kustansi siitä 60 prosenttia ja leijonat 40 prosenttia.

Laite asennettiin paikoilleen perjantaina, ja leijonat ja Seon henkilökunta istuivat koulutuksessa, jossa elvyttämistä opeteltiin sydäniskuritoimittaja Safedon Karel Christensenin johdolla.

–Defiä voivat lainata muutkin esimerkiksi urheilutapahtumiin tai muualle, missä sitä tarvitaan, sanoo leijonien presidentti Jarkko Mattila.

KORTESJÄRVEN leijonaklubi täyttää ensi vuonna kunnioitettavat 50 vuotta. Sinä aikana he ovat antaneet paljon rahaa hyviin tarkoituksiin nuorille, lapsille ja vanhuksille sekä vähempiosaisille.

–Yritämme kerätä rahaa ja annamme sen pois, tiivistää Mattila leijonien tavoitteen. –Homman ydin on palvelu. ”Me palvelemme” — näinhän se kansainvälinenkin tunnuslause taitaa kuulua.

Heidän pääasiallinen tulonlähteensä on hirsilato, jonka he veistävät joka vuosi ja arpovat Finsumäen markkinoilla.

–Se on aika pitkälle se, mistä rahamme tulevat. Toinen on jäsenmaksut, Mattila sanoo.

50-vuotisjuhlat on tarkoitus pitää keväällä.

Apua ukrainalaisille ja vanhuksille

TÄNÄ vuonna Kortesjärven leijonat ovat olleet mukana muun muassa avustamassa Ukrainan pakolaisia. Siihen on käytetty yhteensä 600 euroa.

–Heti, kun heitä tänne tuli, annoimme heille lahjakortteja kauppaan. He halusivat myös järjestää virkistyspäivän lapsille, joten maksoimme matkat Duudsonit Activity Parkiin, Mattila kertoo.

Hiljattain he myös esimerkiksi pystyttivät muualle haudattujen muistomerkin Kortesjärven hautausmaalle. Sieltä on vielä puuttunut kiven tarkoituksesta kertova kyltti, mutta se saadaan paikoilleen aivan lähiaikoina. He avustivat myös seurakuntaa kirkon ulkovalojen kanssa.

Vanhainkodille he ostivat dvd-soittimen ja kaiuttimet elokuvia ja musiikkia varten sekä jouluiseksi somistukseksi kynttelikköjä. He aikovat myös toteuttaa vanhainkodilla päivän, jossa esikoululaiset esiintyvät ikäihmisille.

Loppuvuodesta on myös Leijonien järjestämä joulukonsertti. Siellä esiintyy Duo SeiTu eli Seija Rankinen ja Tuomo Övermark. Samaan kauppaan hekin käyvät esiintymässä vanhuksille.

–Yritämme mahdollisimman usein käydä Tupasvillassa ja Harjulakodissa. Siellä ei paljon tapahdu, ja yritämme edes muutaman kerran vuodessa hommata sinne jotain esiintyjiä tai muuta ohjelmaa, Mattila kertoo.

JOKAVUOTISTA toimintaa ovat esimerkiksi stipendit koululaisille ja pitäjän vuoden ensimmäisen lapsen muistaminen. Päiväkodille he hankkivat säännöllisesti uusia leikkikaluja ja vanhuksille talvisin liukuestekenkiä. Jouluisin he ostavat ruokakasseja tai lahjakortteja ihmisille, jotka niitä tarvitsevat. Ne jaetaan diakoniatyön kautta.

–Eiväthän nämä suuria juttuja ole, mutta yhteistä hyvää kuitenkin, Mattila tiivistää.

Lähes toiminnan alusta lähtien markkinaviikonloppuisin on pidetty venetsialaiset eli veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhla. Sen tulevaisuus näyttää kuitenkin epävarmalta.

–Ehkä pitäisi järjestää välillä jotain muuta, tai ainakin venetsialaisia täytyisi uudistaa. Niistä ei ole enää oikein kuin aikamoisen suuri järjestämisen vaiva, sillä ne eivät tuota enää mitään.

Yhtenä uutena ajatuksena leijonat ja Kortesjärven kulttuurin arvostajat ry ovat pohtineet jonkinlaisen konsertin järjestämistä keväällä.

–Ylipäätään paljon tehdään kaikenlaista yhdessä jonkin toisen tahon kanssa, Mattila sanoo.

Ei mikään herrakerho

LIONS CLUBIN presidentti ja sihteeri vaihtuvat vuoden välein. Sihteerinä toimii tällä hetkellä Hannu Hautanen. Jäseniä on 27. Heidän ikähaitarinsa on kolmekymppisistä yhdeksään kymppiin asti.

Mattila itse on ollut mukana viitisen vuotta.

–Nyt on onneksi saatu mukaan nuoriakin, mutta toivottavasti nuorennusleikkaus ja pieni kasvojen pesu jatkuvat. Järjestöllä on ehkä joskus vähän huono klangi — ajatellaan, että se on sellainen pönötysjärjestö ja herrakerho, hän naurahtaa.

Itsekin hän epäröi aikoinaan mukaan lähtemistä, mutta toiminta osoittautui rennoksi ja mukavaksi. Leijonista on tullut hänelle rakas harrastus.

–Meitä on joka lähtöön, kaiken tyyppisiä ihmisiä joka yhteiskunnan alalta. Kaikki ovat mukavia tyyppejä. On hauskaa tehdä yhdessä kaikkia juttuja ja yrittää keksiä tapoja kerätä rahaa ja keksiä mahdollisimman hyviä tarkoituksia, joihin voisimme sitä antaa, hän pohtii.

Sitä varten mukaan halutaan uusia jäseniä, joilla olisi uusia ideoita.

–Tällaisten pienten asioiden hoitaminen ei kuitenkaan vie paljoa aikaa perheellisiltäkään ihmisiltä, Mattila vinkkaa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.