EVIJÄRVELTÄ kiinni otetut löytöeläimet kuljetetaan jatkossa Toholammin tai Alajärven sijaan Perhon löytöeläimet -nimiseen yritykseen Perhon Oksakoskelle.
Löytöeläinkoti aloitti toimintansa toukokuun alussa. Yhden naisen yritystä pyörittää 36-vuotias Niina Rajamäki.
Rajamäellä on sopimus löytöeläinten talteenotosta ja hoitamisesta Perhon, Kyyjärven ja Vetelin kuntien sekä 1. marraskuuta alkaen myös Evijärven kunnan kanssa. 1990-luvun loppupuolella voimaan tullut laki määrää, että jokaisella kunnalla on oltava paikka, jonne irrallaan tavatut lemmikkieläimet voidaan toimittaa. Lain mukaan eläinlöytölässä hoidetaan lemmikkejä 15 vuorokauden ajan odottaen omistajan löytymistä.
–Kunnat maksavat minulle päivystyksestä ja tilojen ylläpidosta pienen perusmaksun. Tuon perusmaksun lisäksi kunnalle tulee maksettavaksi eläinkohtaisesti hoitomaksu 15 vuorokauden ajalta, mikäli omistaja ei tule lemmikkiään noutamaan, Rajamäki kertoo. –Mikäli omistaja löytyy, on hänen korvattava minulle hoidosta aiheutuneet kustannukset. Kustannus luonnollisesti nousee päivittäin.
Lokakuun alkuun mennessä Rajamäelle oli toimitettu 35 lemmikkiä. Niistä vain yhdeksän on löytänyt takaisin alkuperäiseen kotiinsa.
–Nämä ovat pääosin Perhon alueelta, mutta muutaman huonokuntoisen akuuttitapauksen olen ottanut ennen sopimuskautta Vetelin ja Evijärven alueelta.
MONESTI eläimen toimittamiselta löytöeläinsuojaan säästytään, kun omistaja ilmoittaa heti eläimen kadotessa tuntomerkkejä.
–Näin osaan yhdistää mahdollisen eläimen löytäjän suoraan omistajaan, Rajamäki sanoo.
Rajamäki tekee löytöelätyötä ja muuta vapaaehtoistyötä eläinten parissa usean muun työnsä ohella ja pikkulapsiarjen keskellä.
–Melkoiseksi sirkukseksi tätä pyöritystä voisi toisinaan sanoa, hän naurahtaa. –Kaikki kiinniottoon menevä aika, loukkujen kuljetukset ja vahtimiset, ja niin edelleen, ovat työtä, joista en laskuta kuntaa tai mahdollisesti löytyvää omistajaa. Työ on monesti hyvinkin paljon aikaa vievää, mutta palkitsevaa.
Eläimiä ottaa kiinni eli loukuttaa hänen itsensä lisäksi muutama vapaaehtoinen hänen neljän asiakaskuntansa alueelta. Suurin osa heistä on Evijärveltä. Rajamäki kertoo, että heistä on suunnattoman iso apu.
–Evijärvellä on tehokas tiimi kissojen ystäviä, jotka ilmoitusten perusteella ottavat kiinni kodittomia tai huonokuntoisia kissoja, hän sanoo. –He ovat vuosien varrella toimittaneet usean kissan Alajärven Tassutiimille saamaan hoitoa, ja tämän kesän aikana olen ottanut muutaman huonokuntoisen kissan vastaan Perhon löytölälle. Näistä toinen olikin viimeisillään tiineenä ja pyöräyttikin kiinnisaamisen jälkeen sijaiskodissa kuusi pientä pentua.
Kukaan ei saa vapaaehtoistyöstään korvausta, mutta välillä joku hyväsydäminen saattaa lahjoittaa heille esimerkiksi kissanruokaa tai -hiekkaa.
–Olemme saaneet lahjoituksena myös kiinniottoon tarvittavia kissaloukkuja ja muuta tarviketta, Rajamäki sanoo.
SUURIN osa Rajamäen asiakaskunnasta on kissoja. Ne ovat enimmäkseen leikkaamattomia. Viettiensä viemänä ne ovat lähteneet seikkailemaan, eivätkä ne syystä tai toisesta ole enää osanneet tai halunneet palata kotiin. Kissa villiintyy muutamassa viikossa, eikä tule enää sen jälkeen omistajansakaan lähelle.
Pahimmassa tapauksessa kissat ovat tehneet reissun päällä jälkikasvua. Leikkaamattomista, ulkona liikkuvista kissoista syntyy villiintyneitä kissapopulaatioita, joiden määrä kasvaa monilla alueilla jatkuvasti.
Monet hylätyt kissat menehtyvät ulkona sairauksiin, kylmyyteen tai ravinnon puutteeseen.
–Kunnan lompakkoa ajatellen yksi leikkaamaton narttukissa saattaa tehdä kesän aikana laskua useamman tuhannen euron edestä, Rajamäki kiteyttää.
Satunnaisesti hänen asiakkaanaan käy myös karanneita koiria. Ne kuitenkin yleensä kotiutuvat nopeasti mikrosirun ansiosta.
MIKROSIRUTTAMALLA lemmikkinsä omistaja saa ilmoituksen sen kiinniotosta välittömästi. Tieto lähetetään sirun rekisteröintipaikasta riippuen tekstiviestitse tai sähköpostitse.
Mikrosiru on pieni, hieman riisinjyvää isompi kapseli, joka asennetaan lemmikin niskaan. Toimenpide on nopea ja helppo.
–Sirua ei pysty mistään seuraamaan, eikä se lähetä eläimestä tietoa minnekään. Sirulle on tallennettu kymmenen numeron sarja, jonka saa luettua vain asiaan tarkoitetulla lukulaitteella. Numerosarjan perusteella en näe omistajan nimeä tai muita tietoja, vaan saan ainoastaan lähetettyä tiedon lemmikin kiinniotosta, Rajamäki kertoo.
Halvimmillaan mikrosirun saa viidellä eurolla. Eläinlääkärillä laitettuna hinta vaihtelee paikkakohtaisesti 20 euron molemmin puolin. Kaikki siruttajat eivät myöskään rekisteröi mikrosirua valmiiksi, vaan tämä jää omistajan vastuulle. Rekisteröimättömänä mikrosirusta ei ole mitään hyötyä.
–Koirille siruttaminen tulee pakolliseksi ensi vuoden alusta. Kissojen sirutuspakko on tulossa ajankohtaiseksi muutaman vuoden päästä, Rajamäki sanoo.
EVIJÄRVEN nuorisoseuralla järjestetään tämän viikon perjantaina 14.10. kello 17.30–20 Miljoona mikrosirua -tapahtuma. Kyseessä on vapaaehtoisvoimin järjestettävä tilaisuus, johon kuka tahansa voi tulla siruttamattoman lemmikin kanssa. Sirun saa sieltä viidellä eurolla, ja myös rekisteröinti hoidetaan omistajan puolesta. Rajamäkikin on siellä paikalla siruttamassa eläimiä.
–Miljoona mikrosirua -projekti alkoi vuonna 2017, ja sirutettuja lemmikkejä on nyt yhteensä 14 029 ympäri Suomen, hän sanoo.
Löytöeläinkodissa joudutaan usein ikäviin tilanteisiin
LÖYTÖELÄINKOTI on tarkoitettu kaikenlaisille karanneille, hylätyille tai kodittomille lemmikkieläimille, joita tavataan irrallaan oman tontin ulkopuolella. Palvelu ei kuitenkaan ole tarkoitettu naapuririitojen tai kiusanteon välikappaleeksi, mutta valitettavasti Niina Rajamäki joutuu monesti siihenkin välikäteen.
–Moni on esimerkiksi hermostunut naapurin kissaan, joka käy pihassa hoitamassa tarpeitaan tai kiusaa talon omia lemmikkejä. Ajatellaan antaa naapurille ”opetus” toimittamalla kissa eläinlöytölään, mistä sen lunastaminen omistajalle maksaa.
Mikäli pihaan ilmestyy vieras kissa, on kohteliasta käydä ensin naapurustossa kyselemässä, olisiko koti jossakin lähistöllä. Vierasta kissaa, tai muutakaan eläintä, ei missään nimessä saa ruveta ruokkimaan. Paras tapa olisi ensin yrittää ottaa eläimestä kuva, jotta omistajaa voitaisi ensin huhuilla.
–Jos omistajaa ei tavoiteta, on silloin eläinlöytölä oikea osoite, Rajamäki sanoo. –Pitää muistaa, että ilman maanomistajan lupa ei saa kenenkään tontilta lähteä eläimiä pyydystelemään.
RAJAMÄKI toivoo omistajilta ymmärrystä siihen, että hän on työssään täysin kiinniottajan tai eläimen tuojan tietojen varassa.
–Kissasta ei voi kukaan sanoa päällepäin, onko se ollut normaalilla tutulla päiväkävelyllään lähellä kotiaan, vaiko onko se jo pidemmän aikaa sitten kotoaan eksynyt tai hylätty, hän pohtii. –Välillä vihaisilta omistajilta saa kuulla välillä melkoista tekstiä. Olen saanut työni vuoksi törkeitä haukkuja ja jopa tappouhkauksia. Onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi ihmiset hakevat lemmikkinsä kotiin hyvillä mielin karkumatkan päätteeksi, eikä muutamien kymppien maksukaan ole ongelma.
TÄRKEIN syy, miksi Rajamäki ryhtyi löytöeläinsuojaa perustamaan, oli halu auttaa kotoaan eksyneitä ja hylättyjä lemmikkejä.
–Melko surkeita ja surullisia kohtaloita on ehtinyt jo tulla vastaan. On ollut pahoja kollitappeluiden aiheuttamia puremahaavoja, ammuttu kissa jolle oli koteloitunut hauleja, paleltuneita korvia, aliravitsemusta, loistartuntoja, tarttuvia sairauksia ja niin edelleen.
Perhon lähialueelta myöskin puuttui paikallinen toimija, ja senkin takia hän päätti ryhtyä toimeen.
–Palvelu oli liian kaukana kuntalaisista, joten monella jäi ne irrallaan tavatut lemmikit ottamatta kiinni ja toimittamatta eteenpäin.
Löytöeläintyönlisäksi hän auttaa muissakin kissaongelmissa.
–Minulta saa apua muun muassa, jos oma kissamäärä on kasvanut liian isoksi, tai jos kissalle tarvitsee etsiä uusi koti.
VAPAAEHTOISENA Rajamäki on tämän vuoden aikana ottanut kiinni yli 70 kissaa. Ne olivat kaikki villiintyneitä navettakissoja, jotka olivat päässeet lisääntymään hallitsemattomasti.
–Sekä löytölästä omistajien lunastamattomat että vapaaehtoistyönä kiinniotetut kissat lähtevät minulta ympäri Suomen pääosin lahjoitusvaroin toimiville eläinsuojeluyhdistyksille. Yhdistyksissä ne tutkitaan tautien ja vammojen varalta, steriloidaan tai kastroidaan, rokotetaan ja niille etsitään uudet kodit. Kunnilta tai keneltäkään muultakaan ei veloiteta tästäkään työstä, vaan kaikki tämä tehdään omasta lompakosta.
RAJAMÄKI ilmoittaa Evijärven alueen löytölään päätyneistä eläimistä “Löytyneet ja kadonneet lemmikit EVIJÄRVI” -nimisessä Facebook-ryhmässä.
Evijärvellä viitisen vuotta kulkurikissoja loukuttanut vapaaehtoinen Eija Vistbacka sanoo, että yhteistyö Perhon löytöeläinkodin kanssa on jo toiminut hienosti, vaikka se virallisesti alkaakin vasta marraskuussa.
–Saimme jo kesällä viedä sinne eläimiä. Niina otti yhden viemäni kissan sinne omalla kustannuksellaan ja lupasi ottaa muitakin kissoja, joita olen tässä yrittänyt saada kiinni, Vistbacka sanoo.
Miljoona mikrosirua
EVIJÄRVEN nuorisoseuralla (Pukkilantie 11) järjestetään perjantaina 14.10. kello 17.30–20 Miljoona mikrosirua -tapahtuma.
Kyseessä on vapaaehtoisvoimin järjestettävä tilaisuus, johon kuka tahansa voi tulla siruttamattoman lemmikin kanssa.
Siru maksaa siellä viisi euroa, ja myös rekisteröinti hoidetaan omistajan puolesta. Rekisteröimättömänä mikrosirusta ei ole mitään hyötyä.
Miljoona mikrosirua -projekti alkoi vuonna 2017, ja sirutettuja lemmikkejä on nyt yhteensä 14 029 ympäri Suomen. (https://www.miljoonamikrosirua.fi/)