Vimpeli teki vaikutuksen Amerikan sukulaiseen

Erling Walli ihasteli isoisoäitinsä upeita kotimaisemia.
Erling Walli ihasteli isoisoäitinsä upeita kotimaisemia.
Heikki Salmela isännöi Vimpelissä sukunsa juurilla vieraillutta Erling Wallia.

KIRJOITIN pari viikkoa sitten, että Alaskasta on tulossa Reetta Pyhälahden (s. 29.6.1826 Vimpeli) pojan Heikin (s. 7.10.1872 Alajärvi) jälkeläinen Erling Walli.

Heikin puoliso Miina Hyytiäinen oli syntynyt myös Alajärvellä, joten jälkeläisillä on vahvasti järviseutulaiset juuret. Heikin ja Miinan tytär puolestaan avioitui Eero Vaalin kanssa, jonka juuret on Vähäkyrössä. Erling kertoi teettäneensä DNA-testin ja todenneensa, että on geeneiltään suurimmaksi osaksi suomalainen ja hän kovin ylpeä siitä.

Erling tuli perjantaina 23. syyskuuta Helsingistä junalla Lapualle, josta kävin hakemassa hänet. Ensivaikutelma oli, että Erling on välitön, huumorintajuinen ja helposti lähestyttävä, ja se osoittautui oikeaksi niiden muutaman päivän aikana, jotka hän viipyi Vimpelissä. Erling oli tavattoman utelias ja hän halusi tietää kaiken mahdollisen Suomesta ja Vimpelistä. Hän puhui paljon ja nopeasti ja ehkä vielä jotakin murrettakin, joten kommunikointi ei ihan helppoa ollut. Vastaukset taisivat olla ainakin aluksi hieman töksähteleviä, mutta pian aloimme ymmärtää toisiamme paremmin ja paremmin.

AMERIKKALAISEEN tapaan Erling ihasteli Suomen kauneutta ja sanoi moneen kertaan, että Suomi muistuttaa paljon Alaskaa, mutta heillä on lisäksi vuoria. Ilmeni, että Erling ja koko sukunsa on saanut elantonsa merestä joko kalastuksella tai laivoissa työskentelemällä. Erling on itsekin ollut merillä reilut parikymmentä vuotta ohjaten autolauttoja, rahtialuksia ja niin edelleen. Monet hänen suvustaan ovat olleet ammattikalastajia ja hänellä olikin kosolti kuvia, joissa esitellään valtavia saaliiksi saatuja kuningaslohia ja muita kaloja sekä myöskin kuningasrapuja. Yhdessä kuvassa näkyi perheen kotipaikka Homerissa, jonka vieressä virtasi pieni joki, josta sai uistimella hienoja taimenia. Perheellä on edelleen yksinoikeus kalastukseen tietyllä jokiosuudella.

ESITTELIN lauantaina Lakeaharjun jutut eli näkötornin ja kylätalon ja kerroin niiden rakentamisesta. Piipahdimme myös Pyhälahdessa, jossa näytin esiäitinsä Reetan asuinpaikkoja ja kerroin millaista elämä oli 1800-luvulla Suomessa ollut ja perimätietoon jääneitä juttuja Reetasta. Sunnuntaina Areenalla oli Nästyykin Aikamatka-esitys ja ilman muuta Erlingin kanssa sinne. Tapahtuma olikin oikein mukaansatempaava ja myös Erling sanoi tykänneensä kovasti suomalaisesta musiikista, olkoonkin, että monet olivat käännösiskelmiä.

Pitäähän ulkolaiset vieraat saunottaakin, joten vein Erlingin mökilleni saunaan lauantai-iltana. Heillä on myös Alaskassa saunoja, joten kokemus ei ollut uusi, mutta saunatavat hieman poikkeavat. Maanantaina olikin sitten Erlingillä jännät paikat, kun menimme lukiolle pitämään Alaska-tunnin, jossa kerroin hieman Erlingin taustoja ja Erling näytti kuvia suvustaan ja Alaskasta yleensä ja kertoili elämästä Alaskassa.

Piipahdimme myös kunnanjohtaja Sam Leijonanmielen pakeilla, koska hänkin on sukua Erlingille ja arvelin, että ovat kumpikin merihenkisiä. Arveluni osuikin nappiin, sillä heillä riitti juttua niin, että Sam myöhästyi kokouksestaan varttitunnin. Keskustelu oli todella mielenkiintoinen, kun he vertailivat elämistä Suomessa ja Alaskassa. Erling kertoi muun muassa, että hän on nyt pitänyt ensimmäisen lomansa koko työhistoriansa aikana, mutta hän hoiti työtään silti etänä koko ajan Vimpelistä käsin.

ERLING aikoi tulla uudestaan Suomeen ja viipyä pitemmän aikaa ja vuokrata auton, jolla kierrellä Suomea ja käydä esimerkiksi Rovaniemellä, jossa asustelee hänen aikoinaan tapaamansa naisystävä. Hän kertoi myös sisarensa Adriennen aikovan tulla perheensä kanssa Suomeen ensi keväänä. Kaikin puolin hauska viikonloppu Erlingin kanssa, mutta kävi voimillekin, kun piti koko ajan pinnistää, että sai selvän hänen puheestaan. Erling lähti tiistaina bussilla Seinäjoelle ja sieltä junalla Helsinkiin, jossa hän tapaa vielä yhden sukulaisen eli Marja Kanervan, joka vieraili 2018 Alaskassa ja tapasi Adriennen ja muutakin Wallin perhettä. Erling oli silloin matkoilla, joten Marja haluaa tavata hänetkin. Marjan juuret ovat tietysti myös Vimpelissä ja Reetan vanhemmat ovat myös Marjan esivanhempia.

Heikki Salmela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.