Vimpelissä seurakuntavaaliehdokkaat työn takana, Lappajärvellä enemmän innokkuutta

Sekä Vimpelissä että Lappajärvellä toivotaan, että seurakuntien liittyessä Alajärveen palvelut ja resurssit säilyvät myös liittyvissä seurakunnissa. Kuva Alajärven kirkkopihalta.
Sekä Vimpelissä että Lappajärvellä toivotaan, että seurakuntien liittyessä Alajärveen palvelut ja resurssit säilyvät myös liittyvissä seurakunnissa. Kuva Alajärven kirkkopihalta.
Sekä Vimpelissä että Lappajärvellä toivotaan, että seurakuntien liittyessä Alajärveen palvelut ja resurssit säilyvät myös liittyvissä seurakunnissa. Kuva Alajärven kirkkopihalta.
Sekä Vimpelissä että Lappajärvellä toivotaan, että seurakuntien liittyessä Alajärveen palvelut ja resurssit säilyvät myös liittyvissä seurakunnissa. Kuva Alajärven kirkkopihalta.
SYKSYN seurakuntavaalien ehdokaslistat on julkaistu. Oman mausteensa ehdokasasetteluun sekä vaaleihin tuovat vuoden vaihteessa toteutuvat seurakuntaliitokset: silloin Evijärven seurakunta liittyy Kauhavan seurakuntaan ja Lappajärvi sekä Vimpeli Alajärven.

Ennakkoäänestys toimitetaan 8.–12. marraskuuta ja varsinainen vaalipäivä on 20. marraskuuta.

Vimpelissä ehdokkaiden saaminen oli haastavaa, mutta tilanne ei ollut uusi, kuvailee yhteistä ehdokaslistaa koonnut Teuvo Mäkelä. Sille nimiä saatiin 10. Saman verran ehdokkaita on Evijärven listalla Kauhavan seurakuntavaalissa.

–Arvelisin, ettei nykyisellä tilanteella ole siihen juurikaan vaikutusta. Itse kolme kertaa ehdokkaana olleena tiedän, että ihmiset lähtevät yleensäkin hieman hitaasti ehdolle. Ei ole yleistä innokkuutta seurakuntavaltuutetuksi ryhtymiseen, pääasiassa ehdolle lähtevät ovat seurakunta-aktiiveja. Kunnallisvaaleihin lähdetään hieman innokkaammin. Kyllä nytkin olisi saanut paljon enemmän ehdokkaita olla.

Perusasiat eli pappi, kirkko ja jumalanpalvelukset on Mäkelän mukaan Vimpelissä luvattu säilyttää liitoksen jälkeenkin.

–Varmasti kolmen seurakunnan liittyessä yhteen perusasioista pyritään pitämään kiinni, että kirkot pidetään kunnossa ja on työntekijöitä, vaikkakin jälkimmäisen suhteen varmasti tapahtuu isoja muutoksia. Toivotaan, että vaikka toimistotyöt keskittyvät Alajärvelle, täällä olisi jatkossa myös virastopalvelua tarjolla, eikä esimerkiksi toimituskeskusteluita tarvisi lähteä käymään Alajärvelle. Myös tarkka taloudenpito tulee jatkossakin olemaan tärkeää.

Koska seurakuntavaalissa ei ole kiintiöitä, vaan valtuutetut valitaan suhteellisen vaalitavan perusteella kaikista kunnista, Mäkelä pitää erityisen tärkeänä, että uuden seurakunnan muodostuessa vimpeliläiset olisivat aktiivisia.

–Toivotaan, että ihmiset hyödyntäisivät ennakkoäänestysmahdollisuutta kotipaikkakunnalla. Aiemmin äänestysaktiivisuus Vimpelissä on ollut kohtuullista, nyt kampanjoidaan sen eteen, että puolet äänioikeutetuista lähtisi uurnille. Se on kova tavoite, mutta ei mahdoton.

LAPPAJÄRVEN yhteislistalle oli helppo saada ehdokkaita, sekä vanhoja valtuutettuja että uusia ehdokkaita, edustamaan Lappajärveä ja seurakuntalaisia, kertoo listaa kokoamassa ollut Ville Ala-Aho.

–Meillähän on ollut 19 valtuutettua ja viimeksi oli lähes sopuvaali, joten siihen nähden tilanne oli hyvä; 14 ehdokasta.

Ala-Aho toteaa, että tilanne seurakuntaliitoksen osalta on ollut seurakuntalaisille vaikea.

–On nyt tyydyttävä siihen, että asia on korkeammalla tasolla päätetty, ja lähdettävä rakentamaan yhteistä tulevaisuutta muiden seurakuntien kanssa. Kuntalaisten ja seurakuntalaisten kanssa jutellessa esille on noussut keskeisenä asiana, että saataisiin tänne toimivat ja tarkoituksenmukaiset tilat, seurakuntatalolle on tarve. Ja viranhaltijoita toteuttamaan seurakunnan tehtävää, ettei ajettaisi alas mitään toimintoja, vaan esimerkiksi vahva nuorisotyö säilyisi.

Kysymyksiä ja pohdintaa Lappajärvellä on herättänyt myös se, että varsinainen äänestys tapahtuu Alajärven kirkossa.

–On kysytty, miksei pääse täällä kotikirkossa äänestämään, tuntuu olevan kynnyskysymys, että joutuu lähteä ajamaan Alajärvelle asti. Onneksi ennakkoäänestys järjestetään kaikissa seurakunnissa.

Ala-aho toivoo, että lappajärveläiset aktivoituisivat äänestämään.

–Jos meidän listalta ei saada edustajia kirkkovaltuustoon, Lappajärven ääni jää kuulumatta.

Alajärvellä neljä listaa, Kauhavalla kuusi

ALAJÄRVEN seurakunnan valtuuston jäsenet seuraavalle nelivuotiskaudelle valitaan neljän listan ehdokkaista.

Kotiseurakunnan parhaaksi: Halla-aho Paula, Hauta-aho Tanja, Heikkilä Kyösti, Kallio Esko, Kantokoski Tapio, Kariluoma Markku, Kivikangas Anttu, Koivulampi Hanna, Korkea-aho Matti, Kuoppa-aho Aune, Lahti Leila, Latvala Merja, Leppäaho Ritva, Levijoki Antti-Kalle, Matila Elina, Matintupa Tuija, Mikkonen Elina, Moisio Tapio, Mäkitalo Merja, Niskakangas Jorma Juhani, Niskala Kimmo, Nurmi Jukka, Ojajärvi Torsti, Puskala Tapan, Rintamäki Esko, Tiistola Markku, Uusipaikka Sisko, Valkonen Jarmo, Viinamäki Tuire, Vistbacka Raimo

Kristillisten perusarvojen puolesta: Joensuu Kirsti, Kellokoski Juliaana, Latvala Sampo, Linnanmäki Mirjami, Paananen Marja Leena, Pajukangas Sakari, Peltokangas Antti, Sillanpää Juha Sakari, Sivula John-Erik

Lappajärven kotikirkko: Lehtiniemi Tuomo, Mustikkamaa Erkki, Pessinen Unto, Rauma Annaleena, Heijari Mari, Autio Seija, Sadeharju Minna, Ahola Tuija, Jokitalo Jouni, Honkaniemi Hanna, Lamminen Johanna, Kangastie Arvi, Kraatari Mikko, Halonen Mirkku

Vimpeli Pyöreä kirkko -22: Takala Hannu, Valtola Olli, Lahtinen Alpo, Uusitalo Leena, Pekkola Pentti, Harinen Markku, Herrala Miianella, Ylispangar Markku, Anttila Loviisa, Ketola Pekka

KAUHAVAN seurakunnassa ehdokkaita on viidellä listalla.

Evijärveläiset -listalla ehdokkaina ovat Maritta Hanhikoski, Heino Kangastupa, Asko Latukka, Martti Mäkinen, Hilja Elgbacka, Janne Lehto, Ann-Helen Mäkelä, Saija-Liisa Niemi, Paula Puotinen, Vuokko Sulkakoski

Kauhavan Perusseurakuntalaiset: Martti Koivisto, Katriina Kojola, Martti Puronvarsi, Piia Syri, Sakari Valkama, Taina Rantala, Esa Puronvarsi, Seppo Ylitalo

Kauhavan Sosiaalidemokraatit: Erkki Peltola, Leena Loukasmäki, Asko Peltola, Hannele Sui-Tuomaala, Kari-Veli Mäkelä

Kirkko kuuluu kaikille: Sinikka Lammi, Heikki Kielinen, Marketta Heikkilä, Mikko Jaskari, Lauri Jokinen, Pirkko Malmi, Taina Luomala, Oona-Mari Marsch, Päivi Mäkinen, Jaakko Niemistö, Tarja Pellinen, Jari Rannanjärvi, Leena Vainionpää, Asko Valkeinen, Simo Aaramaa, Jarmo Hautamäki, Teemu Jutila, Tapio Karjanlahti, Eeva-Maria Laakso, Aira Mäkinen, Juhani Ventä

Sinua lähellä: Anna-Maija (Ama) Alatalkkari, Kirsti Alaviitala, Aarno Heinonen, Aulikki Jussila, Jani Keskinen, Lea Korpi, Eero Laakso, Tanja Malinen, Inka Pauliina Palojärvi, Anna-Maija Renko, Vesa Takala, Anna-Maija Ylinen

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.