Kunta kyläili Sopulassa

Landemia-hankkeen projektipäällikkö Tarja Vuorinen esitteli käynnissä olevan hankkeen tarkoitusta. Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala (vas.), Aisaparin Päivi Kultalahti sekä Landemia-hankkeessa ja Vetovoimainen ja vastaanottavainen kylä -hankeessa toimiva Susanna Laitila olivat myös mukana kyläillassa.
Landemia-hankkeen projektipäällikkö Tarja Vuorinen esitteli käynnissä olevan hankkeen tarkoitusta. Evijärven kunnanjohtaja Mikko Huhtala (vas.), Aisaparin Päivi Kultalahti sekä Landemia-hankkeessa ja Vetovoimainen ja vastaanottavainen kylä -hankeessa toimiva Susanna Laitila olivat myös mukana kyläillassa.
KUNNAN henkilöstöä, kuntapäättäjiä sekä alueella käynnissä olevien hankkeiden toimijoita on ahkerasti kiertänyt Evijärven kyliä lävitse elokuusta lähtien. Viime viikon keskiviikkona oli kokoontuminen vuorostaan Sopulan kylätalolla Evijärven Alapäässä.

Kunnanjohtaja Mikko Huhtala avasi tilaisuuden pohjustamalla kunnan taloudellista tilannetta sekä ajatuksiaan kunnan toiminnasta. Huhtala painotti, että yhteistyö kylien sekä kunnan välillä täytyy pitää vireänä, jotta kunta pystyy vastaamaan asukkaiden tarpeisiin. Vaikka väestön määrä kunnassa on laskussa, Evijärvellä on mahdollisuuksia kunnanjohtajan mielestä moneen.

Illan edetessä keskustelu polveili jouhevasti aiheesta seuraavaan ja kyläläiset saivat äänensä kuuluviin koskien mielen päällä olevia asioita. Vahvana keskustelussa oli huoli kyläläisten ja kuntalaisten aktivoitumisesta yhteisiin tapahtumiin koronapandemian jälkeen. Kylässä toivottiin, että hiljalleen osallistumiskynnys madaltuisi, jotta kylän vireyttä voitaisiin jatkossakin ylläpitää.

Aiemmin kylässä toteutettu tonttikartoitus nousi esiin ja sen käynnistämistä uudelleen mietitään jatkossa. Alustoja erilaiselle kampanjoinnille löytyy, mutta aktiiveja tonttien sekä tyhjillään olevien talojen kartoittamiseen tarvittaisiin. Maaseudun vetovoima on varsinkin pandemian jälkeen positiivisesti kasvussa ja siihen pitäisi pystyä kylien vastaamaan.

Evijärven ja Kerttuanjärven, pankkipalveluiden, lääkäripalveluiden sekä kyläkoulun tilannetta sivuttiin myös keskusteluissa. Harmittavaksi koetaan, kuinka jotkin tärkeät palvelut hiipivät hiljalleen kauemmaksi kylän tai koko kunnan alueelta.

Liikunta-alueiden hoitaminen nousi esiin ja toiveina kunnalle esitettiin, että muun muassa kaukalon pohjaa huollettaisiin jäädytyksen edesauttamiseksi. Myös pururadan puustolle toivottiin siistimistä, jotta reitistö pysyisi leveänä eikä kasvaisi liikaa umpeen. Latujen kunnossapito sai kyläläisiltä erityisesti kehuja. 

Illan aikana tuli ehdotus kylätalkkarin palkkaamisesta kyläyhdistykselle ja ajatuksena yhteisen avun palkkaus nähtiin positiivisena, mutta vielä tässä vaiheessa konkreettisiin toimiin ei liene resursseja. Lisäksi illan aikana pohdittiin yhteisen leikkipuiston toteuttamista talkoovoimin Aisaparin hankerahoituksella sekä kylälle valittiin kyläkummit Jorma Lehto ja Noora Tupeli.

Jäljellä on vielä kolme kyläkäyntiä. Niistä ensimmäisenä vuorossa on Haapajärvenkylä 28. syyskuuta, jonka jälkeen kokoonnutaan vielä Särkikylässä 5.10. ja Jokikylässä 12.10.

Noora Tupeli

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.