Luovan veiston kukkiva kevät valaisee Villa Väinölän syksyä

Mikki Paajasen naisaiheinen puuveistos. Kuva: Päivi Haapaniemi
Mikki Paajasen naisaiheinen puuveistos. Kuva: Päivi Haapaniemi
Villa Väinölässä on esillä perinteitä kunnioittavaa modernia puunveistotaidetta, kun eteläpohjalaiset taiteilijat Mikki Paajanen, Juha Järvinen sekä Hannu Kankaanpää pystyttivät näyttelysaliin näytteitä luovasta veistännästä. Näyttelyssä on mukana myös Tampereen työväenopiston Luovan puunveiston oppilaiden töitä. Näyttely Luovan veiston kukkiva kevät on esillä 21. lokakuuta saakka tiistaista perjantaihin kello 13–17. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Juha Järvinen, joka työstää noitarumpuja, tunnetaan ”Jurvan noitana”. Järvisen pienintä yksityiskohtaa myöten viimeistelemät noitarummut ovat löytäneet tiensä myös suuren budjetin Hollywood-elokuvaan. Paitsi rumputaiteilija, Järvinen on videokuvaaja ja valokuvaaja. Hänelle ihmisoikeus, tasa-arvo ja ympäristöasiat on olleet punainen lanka tekemisessä. –Ihmisen mieli on ollut itselle kaikkein kiinnostavin aihe.

1900-LUVUN alussa Pohjanmaan alue tuli tunnetuksi korkealaatuisten talonpoikaisrokokoo-tyylihuonekalujen valmistajana. Huonekalujen valmistamiseksi kehitettiin erityinen puunveistotyyli, jota Mikki Paajanen kutsuu hiljaisen veiston tyyliksi.

–Hiljaiseksi veistosprosessin tekee se, että talttaa ei löydä nuijalla, vaan taltta on teroitettu sellaiseksi, että sillä vain työnnetään. Ainoastaan puun työstön hiljainen ääni kuuluu.

Se synnytti Jurvassa omintakeisen tavan terottaa taltta. 1996 Jurvaan puunveistoa opiskelemaan muuttanut Paajanen pääsi mestaripuunveistäjä Oiva Kentan siipien suojaan.

–Olin ensimmäinen, samalla ehkä ainut opiskelija koskaan kurssilla, jolla ei ollut valmiiksi kaapintekotaitoja. Mestari Oiva otti haasteekseen opettaa minulle taidon käyttää talttaa yhtä taitavasti, kuin mitä käytin pensseliä tai kynää taiteessani. Oiva piti ajatuksestani yhdistää värin käyttö puunveistoon. ”Mikäli emme kokeile uusia tapoja, ei tyylimme voi elää seuraavaa sataa vuotta”, hän saattoi todeta minulle. Oiva oli visionääri ja näkemyksellään kykeni auttamaan minua ja rohkaisi nauttimaan ja pitämään hauskaa. Kannusti luomaan hiljaisen veiston tyyliin jotakin ennennäkemätöntä. Vuonna 2015 ainut koulu, jossa saattoi opiskella hiljaisen veiston taidetta, lopetettiin. Ja muutaman vuoden päästä mestari Oiva Kentta nukkui pois. En tahtonut veistotavan vaipuvan unholaan, joten perustin ”Luova Puunveisto” –tyylisuunnan. Tyylilajilla tavoitellaan taiteesta kiinnostuneita nuoria, rohkaisten heitä kekseliäisyyteen ja hauskanpitoon. Luova puunveisto on vastaus puunveiston tradition jatkumiselle tuleville sukupolville. Nuoriso on jo ilmaissut innostustaan uuteen näkökulmaan ja tapaan veistää puuta. Luovaa puunveistoa olemme kouluttaneet Kurikan ja Tampereen kansalaisopistossa yhdessä Jurvan entisen kisällin Markus Pekkalan kanssa. Luovan puunveiston esiinmarssin myötä jo lähes sata alalle uutta nuorta opiskelijaa on osallistunut kursseille. Opiskelijoista yli 60 prosenttia on naisia, kun perinteisesti ala on ollut miesvoittoinen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.