Pohjois-Ruotsin isot investoinnit kiinnostavat myös järviseutulaisyrityksiä – Nordic Business Forum kokosi tulevaisuuden johtamisen äärelle

Susanna Ruuska ja Maria Ahvenniemi olivat tyytyväisiä Nordic Business Forumin toteutukseen Nelimarkka-museolla livestriimin välityksellä.
Susanna Ruuska ja Maria Ahvenniemi olivat tyytyväisiä Nordic Business Forumin toteutukseen Nelimarkka-museolla livestriimin välityksellä.
Susanna Ruuska ja Maria Ahvenniemi olivat tyytyväisiä Nordic Business Forumin toteutukseen Nelimarkka-museolla livestriimin välityksellä.
Susanna Ruuska ja Maria Ahvenniemi olivat tyytyväisiä Nordic Business Forumin toteutukseen Nelimarkka-museolla livestriimin välityksellä.
JPYP toi Pohjois-Euroopan ehkä merkittävimmän bisnestapahtuman, Nordic Business Forumin Järviseudulle Helsingistä livelähetyksenä, kun NBF toteutettiin kahden vuoden tauon jälkeen. Paikaksi valikoitui Nelimarkka-museo, jonne oli luotu mahdollisimman autenttinen tunnelma.

–Toteutimme tämän osana Järviseutu Goes Smart -hanketta, kertoi yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi JPYP:stä.

Kaksipäiväisen tapahtuman teemana oli tulevaisuuden johtaminen. 

–Puheenvuoroissa avautui mielenkiintoisia näkökulmia johtamiseen jopa historian, biologian ja ihmisyyden näkökulmista. Olihan se ajatuksia herättelevää. Melko vähän suoria ohjeita ja neuvoja tuli, mutta paljon sellaista, mitä on hyvä itsekseen pohtia. Uudenlainen tapa ajatella vaatii tilaa ja aikaa. Kaiken kaikkiaan anti oli ajankohtaista ja viihdyttävää, kertoi Susanna Ruuska HR Roihu Consulting Oy:sta. HR Roihu oli paikalla yhtenä tapahtuman yhteistyöyrityksistä. 

–Monissa puheenvuoroissa korostettiin kulttuurin ja viestinnän merkitystä organisaatioissa ja johtamisessa.  Johtaminen näinä epävarmoina aikoina on menossa entistä enemmän siihen, että keskitytään omaan ydintekemiseen, haetaan rohkeitakin ratkaisuja ja ollaan valmiita kääntämään suunta nopeastikin, jos näyttää siltä, ettei jokin asia toimi. Tutkitun tiedon merkitys päätöksenteossa kasvaa entisestään, Ahvenniemi pohti. 

–Yuval Hararin puheenvuorossa haasteena esille nousi valtava tiedon määrä: voi olla hankalaa erottaa faktat ei-faktoista.

–Kyllä, tempo on kova yritysmaailmassa. Helposti unohtuu oma ajattelu, kun luottaa johonkin toiseen asiantuntijaan tai vaikuttajaan. Tulisi keskittyä omaan tekemiseen ja myös haastaa omaa ajatteluaan. Itse on oman tekemisensä ja tulevaisuutensa ytimessä, Ruuska totesi.

Kiinteistömoguli Petter Stordalenin puheenvuoro, jossa hän puhui matkailualan koettelemuksista korona-aikana, oli monelle osallistujalle puhutteleva. 

–Esille nousi se, miten henkilöstöstä on pidetty huolta vaikeina aikoina ja kuinka brändiä on johdettu olemassa olevalla tiedolla vaikeina aikoina: samaan aikaan, kun korona koetteli, Stordalenin hotelliketjun järjestelmät hakkeroitiin alas ja kaikki työ jouduttiin tehdä manuaalisesti. Mieleen jäi myös venäläisen shakkimestarin ja poliittisen aktivistin Garri Kasparovin yllätyspuheenvuoro, jossa hän puhui Venäjän systemaattisesta varautumisesta sotatoimiin.

–Kokonaisuudessaan tapahtumasta jäi hyvät fiilikset. Järjestelyt onnistuivat ja puitteet olivat hyvät. Saatiin luotua Nelimarkka-museolle samaa elämyksellisyyttä ja visualisuutta kuin päätapahtumassa. SoundBros Oy:n toteuttama esitys-, ääni- ja valotekniikka toimivat hienosti ja toivat tunnelmaa. Tapahtuman puhujat herättelivät kuulijoita esityksillään ja ajatuksillaan. Puheenvuorojen anti jää jalostumaan myös omiin ajatuksiin, tiivisti Ahvenniemi.

YKSI tausta-ajatus foorumin tuomisessa Järviseudulle oli paikallisten yrittäjien verkostoituminen. Mikael Blomsterin vetämä tietoisku pohjois-Ruotsin viennin mahdollisuuksista veti paikalle noin 10 osallistujaa. 

–Tulossa olevat miljardi-investoinnit kaivos- ja akkuteollisuuteen synnyttävät alueelle lähivuosina 50 000–100 000 työntekijän tarpeen. Se taas on huomioitava esimerkiksi siinä, että tulijoille on oltava asuntoja. Mahdollisuuksia kansainväliseen liiketoimintaan onkin monialaisesti myös kaivos- ja akkuteollisuuden ulkopuolella. Meillä täällä yritykset ovat melko pieniä ja kauppaa tehdään pääasiassa kotimaassa. Blomster korosti klusteriajattelua ja yhteistyötä pk-yrittäjien välillä, minkä kautta Ruotsin markkinoille olisi laajemmat hartiat mennä. Tätä työtä on täällä jo tehty ja kiinnostuneiden yrittäjien kesken jatketaan yhteistyötä muun muassa Viexpon kanssa, meiltä mukana on Jani Takamaa

NBF kokosi Nelimarkka-museolle kolmisenkymmentä osallistujaa.

–Tottakai osallistujia olisimme toivoneet enemmän. Tapahtuma oli alueellamme uusi ja ehkä englannin kieli oli osalle haasteena. Simultaanitulkkaus toimi kuitenkin hyvin, jos esimerkiksi jonkin puhujan aksentti tai puhetyyli teetti hankaluuksia. Pohdinnassa on, voimmeko toteuttaa tämän uudelleen ensi vuonna jollakin tapaa.

JPYP:n syksy jatkuu pienempien tapahtumien merkeissä. 

–Koulutuksia on tulossa muun muassa nyt varsin ajankohtaiseen yritysten taloudenhallintaan liittyen, mikä onkin nyt erityisen tärkeä aihe, sukupolvenvaihdoksiin, yritysten kasvun tueksi sekä yrityksen perustamiseen liittyen. 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.