HOISKO CLT toteutti Ilmattaren vierailukeskuksen Alajärvellä – Alajärven tuulivoimapuisto tulee olemaan yksi Euroopan suurimmista

Ilmatar tuulivoima Alajärvi Louhukangas vierailukeskus Hoisko CLT
Ilmattaren vierailukeskus Alajärven Louhukankaalla. Kuvat: Viestintätoimisto Loistava Oy
Ilmatar tuulivoima Alajärvi Louhukangas vierailukeskus Hoisko CLT
Ilmattaren vierailukeskus Alajärven Louhukankaalla. Kuvat: Viestintätoimisto Loistava Oy
TUULIVOIMAYHTIÖ Ilmatar Energy satsaa paikalliseen osaamiseen ja ekologiseen rakentamiseen huolto- ja vierailukeskuksessaan, joka on juuri valmistunut Alajärven Louhukankaalle. Alajärven tuulivoimapuistoon tulee kaikkiaan 36 tuulimyllyä kahdelle eri alueelle ja se on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista.

Vierailukeskuksen massiivipuiset CLT-elementit on toimittanut HOISKO CLT. Rakennusurakasta on vastannut Rakennusliike M. Ranta. Suunnittelija on Arkkitehtitoimisto Huvila.

Metsän keskelle noussut vierailukeskus koostuu CLT-runkoisesta vierailu- ja edustustilasta ja huoltotilasta, jonka runkona on perinteinen rankarakenne. Koko rakennus on verhoiltu siperianlehtikuusella. CLT-rakenne antaa hyvät mahdollisuudet muun muassa koko seinän kokoisille ikkunoille ja karmittomuuteen. Talon erikoisuuksiin kuuluu sisäänkäynnin maahan asti loivasti laskeutuva sammalpeitteinen viherkatto.

Rakennus toimii ennen kaikkea oman huoltohenkilöstön tukikohtana, mutta myös kokous- ja vierailukohteena.

Massiivipuinen materiaali sopii Ilmattaren arvoihin: onhan se ekologinen, vähäpäästöinen, kotimainen rakennusmateriaali ja ennen kaikkea hiilinielu, mitä Ilmatar piti tärkeänä.

– Meille oli selvää, että kohde rakennetaan puusta. Halusimme palauttaa sitä tontille takaisin rakennusmateriaalin muodossa, koska puita jouduttiin rakentaessa kaatamaan, sanoo Ilmattaren rakennuttajapäällikkö Petri Ainonen.

– Olemme erittäin tyytyväisiä rakennukseen, urakoitsijaan ja materiaaliin. Kaikki on sujunut erinomaisesti ja lopputulos on todella onnistunut.

URAKOITSIJA Mikko Ranta on kokenut CLT-rakentaja, ja CLT-kohteet ovat hänelle aina mieluisia. Yritykselle on kertynyt kokemusta CLT-rakentamisesta ja -asentamisesta niin kouluista, hoiva-asumisesta, urheiluhalleista kuin omakotitaloistakin. Yritys vastasi myös suuren ja erikoisen kohteen, Vaasan Innovaatiokeskuksen, CLT-elementtiasennuksesta.

– Se opetti, että CLT:stä voi tehdä ihan mitä vain, Ranta sanoo.

Ranta ennakoi CLT:n voimakasta läpimurtoa.

– Se on järkevä, hengittävä, helppo ja painumaton rakenne. CLT:stä ajatellaan, että se on jotenkin korkeampaa tekniikkaa, mutta asentamisessa ei ole mitään erikoista, vaan se on hyvin yksinkertaista: vähän kuin selkeää palapeliä kokoaisi, hän sanoo.

HOISKO CLT:N toimitusjohtaja Tero Yli-Sikkilä kertoo, että ristiinliimattu massiivipuuelementti on yhä useamman rakentajan valinta niin julkisissa kohteissa kuin omakotitaloissakin. CLT-elementtirakentamisen etuja ovat nopeus, varmuus ja vaivattomuus, elementin suunnittelulle antamat rajattomat mahdollisuudet sekä sisäilmakysymysten ja rakentamisen ekologisuuden nouseminen suureen arvoon.

Tänä vuonna käyttöönotettuja, HOISKO CLT:n elementeistä rakennettuja julkisia kohteita ovat muun muassa Metsätähden päiväkoti Porvoossa ja Närpiön yläkoulu. Kokonaan uudenlainen CLT-kohde on Lauritsalan paloasema, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Alajärven tuulivoimapuisto on Ilmattaren näyteikkuna. Vaikka Ilmattaren huoltokeskus komeileekin jo valmiina, tuulivoimapuiston rakentamisessa riittää työsarkaa vuoden 2023 lopulle saakka. Alajärven tuulivoimapuistoon tulee kaikkiaan 36 tuulimyllyä kahdelle eri alueelle. Alajärven yksikkö on valmistuessaan yksi Euroopan suurimmista markkinaehtoisista tuulipuistoista, ja sen tuotanto tulee vastaamaan noin 300 000 kerrostalokaksion vuosikulutusta ja lähes yhtä prosenttia Suomen tämänhetkisestä sähköntuotannosta.

– Alajärven kohde on meille erityisen tärkeä, sillä se on hanke, jonka olemme vieneet läpi täysin itse alkaen hankekehityksestä ja luvituksesta, ja jonka tulemme omistamaan koko 35 vuoden elinkaaren ajan, sanoo Ainonen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.