Kivitippuun Lappajärvelle valmistuu taidekäytävä – NoTrouble järjestää paikalle nimekkäitä taiteilijoita ympäri Suomen

Pietari Korkiatupa (kuvassa vasemmalla) seuraa Flashin työskentelyä. "Osa maalattavista jutuista tulee jo pelkästä lihasmuistista", sanoo Flash. Taustalla Jani Varismäki.
Pietari Korkiatupa (kuvassa vasemmalla) seuraa Flashin työskentelyä. "Osa maalattavista jutuista tulee jo pelkästä lihasmuistista", sanoo Flash. Taustalla Jani Varismäki.
Pietari Korkiatupa (kuvassa vasemmalla) seuraa Flashin työskentelyä. "Osa maalattavista jutuista tulee jo pelkästä lihasmuistista", sanoo Flash. Taustalla Jani Varismäki.
Pietari Korkiatupa (kuvassa vasemmalla) seuraa Flashin työskentelyä. "Osa maalattavista jutuista tulee jo pelkästä lihasmuistista", sanoo Flash. Taustalla Jani Varismäki.
Graffititaide on Järviseudulla vielä melko vähäisesti huomioitu taidemuoto. Pietari Korkiatupa No Troublen hallituksesta haluaisi, että asia olisi toisin. Hän on tehnyt töitä sen eteen, että erityisesti nuorisoa kiinnostava taidelaji saisi jalansijaa täälläkin. Kivitipussa Lappajärvellä on graffiteja nähtävillä jo entuudestaankin, mutta kellarin käytävällä kävellessään syntyi Pietarilla uusi idea.

GRAFFITITAIDE on Järviseudulla vielä melko vähäisesti huomioitu taidemuoto. Pietari Korkiatupa No Troublen hallituksesta haluaisi, että asia olisi toisin. Hän on tehnyt töitä sen eteen, että erityisesti nuorisoa kiinnostava taidelaji saisi jalansijaa täälläkin.

Kivitipussa Lappajärvellä on graffiteja nähtävillä jo entuudestaankin, mutta kellarin käytävällä kävellessään syntyi Pietarilla uusi idea.

–Ajattelin, että näille seinille kyllä täytyy tehdä jotain, oli ne aika ankean näköiset. Siinä kävellessä syntyi ajatus taidekäytävästä, johon tulisi taidetta eri artisteilta.

Pietari nimittää itseään leikilliseen sävyyn artistidiileriksi. Hän tuntee paljon alan tekijöitä ja on sitä kautta päätynyt järjestelemään heitä töihin eri paikkoihin, kuten nyt Kivitippuun.

PAIKALLE saapunut taiteilija Jani Varismäki kertoo tehneensä graffititaidetta jo 33 vuotta. Hänen tekemäänsä taidetta on nähtävillä Seinäjoella paljonkin, muun muassa parkkihallissa, Torikeskuksessa ja Megazonessa. Nimimerkillä @donporo900 taiteileva Oskari Tuohimaa on maalannut käytävälle omat teoksensa suomikomedian kirkkaimmista tähdistä, viimeisimpänä hiljan poisnukkuneen Vesa-Matti Loirin esittämän Uunon muotokuvan. Nousevan tähden taiteellisuudesta kertonee paljon se, että hahmot ovat hänen ensimmäisiä spraymaaleilla tekemiään taideteoksia.

Joulukuun alussa Lappajärven Karvalaan muuttanut Risto Mäki tekee oravan korvakarvoista valmistetuilla pensseleillä pinstripe-töitä. Pinstripe tarkoittaa maalausteksniikkaa, jossa tietynlaisella siveltimellä maalaillaan ohuita viivoja ja mahdollisesti yhdistetään sitä myös muihin tekniikoihin.

Artisti nimimerkillä Flash on hänkin saapunut paikalle varta vasten. Nimen hän kertoo saaneensa nopeasta työskentelytavasta.

Edellä mainittujen lisäksi käytävä tulee saamaan ylleen myös muiden taiteilijoiden kädenjälkeä, ja kun kaikki on valmista, on tiedossa taidekäytävän avajaiset.

NO TROUBLE RY:N jäsenet ovat kaikki sosiaalialan ammattilaisia. Osaaminen painottuu lastensuojeluun ja erityistä tukea tarvitsevien nuorten kanssa toimimiseen sekä päihdetyöhön.

–Lastensuojelun kentältä katsottuna on ennaltaehkäisyn toteutuminen lasten ja nuorten palveluissa heikkoa. Suurin osa suomalaisista lapsista voi toki hyvin, mutta he jotka voivat pahoin, voivat todella pahoin. No Trouble Ry:n tarkoituksena on edistää nuorten elämänhallinnan taitoja ja itsenäistymistä vahvistamalla nuorten kiinnittymistä yhteiskuntaan. Haluamme työskennellä sekä ennaltaehkäisevässä roolissa, että tarjota palveluja erityistä tukea tarvitseville nuorille ja heidän perheilleen, sanoo Korkiatupa.

No Trouble Ry:n toimintasuunnitelmaan vuodelle 2022 kuuluu muun muassa maksuttoman toiminnan järjestämistä lapsille ja nuorille. Yhdistys myös työllistää nuoria työmarkkinatuella erilaisiin tehtäviin, sekä tarjoaa opintopaikkaa vailla oleville nuorille mahdollisuuden suorittaa ammattikoulun opintojen eri osa-alueita koulutussopimuksella.

–Haluamme luoda nuorille turvallisen ja luottamuksellisen ilmapiirin, jossa on lupa erehtyä ja kasvaa. Jokainen nuori hyväksytään omana itsenään ja mahdollistetaan tilaisuus puhua asioista niin, että jokaista kuunnellaan. Oman itsensä hyväksymisen ja toisten ihmisten näkökulmien kautta nuoret oppivat sisäistämään ja ymmärtämään erilaisuutta, sanoo Korkiatupa.

No Trouble tuottaa nuorille monenlaista toimintaa. Esimerkkeinä mainittakoon erilaiset liikuntapalvelut, graffitityöpajoja, päihderyhmiä, Nepsy-valmennusta sekä muita sosiaalipalveluita. Lisäksi No Trouble tekee ehkäisevää päihdetyötä yleisellä ja riskiehkäisyn tasolla, sekä järjestää erilaisia info- ja koulutustilaisuuksia muun muassa päihteidenkäyttöön liittyen.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA