Sinilevähavainnot vähentyneet pohjalaismaakunnissa

Pohjalaismaakuntien sinilevätilanne on viime viikkoon verrattuna rauhallisempi. Rannikkoalueen sinilevähavainnot ovat vähentyneet ja sisävesien tilanne pysynyt rauhallisena. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla ei tehty viikon 30 aikana sinilevähavaintoja. Ähtärinjärven ympäristönsuojelun havaintopisteellä Ähtärinsalmessa sinilevää havaittiin hieman tiistaina.

Vaasassa Blidgrundin pohjoispuolella Storskärin ja Svartholmenin välisellä merialueella tehtiin eilen kansalaishavainto runsaasta sinileväesiintymästä. Muita kansalaisten tekemiä sinilevähavaintoja ei tehty kuluneen viikon aikana. Kansalaishavainnot vesistöjen levätilanteista tuovat tärkeää lisätietoa tukemaan valtakunnallisen leväseurannan toteutumista. Levähavainnon voi tallentaa Järvi-Meriwikin (www.jarviwiki.fi) tai Vesi.fi verkkopalvelun lisäksi Havaintolähetti-sovelluksella, jota on helppo käyttää myös puhelimella. Molemmissa karttapalveluissa sekä Havaintolähetti-sovelluksessa voi valita sinilevähavainnon lisäksi muitakin havaintotyyppejä, kuten pintaveden lämpötila. Havainnon voi ilmoittaa myös leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Ympäristöhallinnon havaintopaikoilla Närpiön Hinjärvellä pintaveden lämpötilaksi mitattiin eilen 18 astetta, Lappajärven Halkosaaressa mitattiin eilen pintaveden lämpötilaksi 19 astetta. Molemmissa havaintopaikoissa pintaveden lämpötila on vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä viileämpää.

Sinileväkukintojen riski on suurempi ravinnerikkaissa vesissä. Siksi yksi leväkukintojen vähenemisen tärkeimmistä toimenpiteistä on saada ravinteiden valuminen maalta vesistöön ja mereen vähenemään. Toiminnat vesistöissä tai merenlahdissa vaikuttavat myös levätilanteeseen. Koska sinilevät ja vesikasvit kilpailevat samoista ravinteista, voi laaja vesikasvien tai ruovikon niitto lisätä leväkukintojen riskiä. Lisäksi ruoppausten yhteydessä pohjaan sidottu fosfori sekoittuu veteen, mikä lisää osaltaan leväkukintojen riskiä.

Sinileväepäilyn kohdatessa on hyvä noudattaa aina erityistä varovaisuutta. Tuulinen sää voi vaikeuttaa sinilevän havaitsemista, koska tuuli saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan veden sekaan. Sinilevän tunnistuksessa voi käyttää apuna vesilasitestiä, jolloin ottaessa leväpitoista vettä lasiin, nousee sinilevä noin tunnin kuluessa vihertävinä tai kellertävinä hippusina veden pinnalle. Kokeiltaessa leväesiintymää tikulla, ei sinilevä jää tikkuun roikkumaan, koska se hajoaa sitä koskettaessa. Sinileväpitoista vettä ei tule käyttää sauna-, pesu- tai kasteluvetenä. Myöskin pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.