Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sisävesien sinilevätilanne suhteellisen rauhallinen, havaintoja tehty pääasiassa rannikkoalueella

Kuluneen viikon aikana Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella sinilevää havaittiin kuudella valtakunnallisen leväseurannan havaintopisteellä.

Sinilevää esiintyi hieman Lappajärven Sahin ja Lakaniemen havaintopisteillä. Rannikkoalueilla levää havaittiin hieman Mustasaaren Lilla Tjärubådanin edustalla Iskmo Lillön länsipuolella, Vöyrin Storbådanilla, Kokkolan edustalla Repskäretin itäpuolella ja Maalahden Bergön edustalla. Rotarien sinileväseurannassa sinilevää havaittiin hieman Kaskinen-Kristiinankaupunki havaintopisteellä Kaskisten Vackergrundissa Tallvarpenin merialueella.

Järvi-Meriwikiin ilmoitettiin kansalaishavainto vähäisestä sinileväesiintymästä Alavuden Kätkänjärveltä Hietaniementien puoleiselta rannalta sekä leväseurantapuhelimeen ilmoitettiin epäily vähäisestä sinileväesiintymästä Alavuden Eteläiseltä Edesjärveltä.

Järvi-Meriwikin sekä Vesi.fi-verkkopalveluiden lisäksi sinilevähavainnon voi tallentaa Havaintolähetti-sovelluksella, jonka avulla havainnon tallentaminen onnistuu helposti myös puhelimella. Sovellukseen voi kirjautua vierailijana tai luoda tunnukset. Kirjautumisen jälkeen havaintopiste paikannetaan kartalle liikuttamalla taustakarttaa, kunnes risti osoittaa oikeaan kohtaan. Seuraava-painiketta klikkaamalla ohjelmassa pääsee eteenpäin. Seuraavaksi kerrotaan havaintopaikka, jonka jälkeen ohjelma pyytää määrittämään havaintoajan. Havaintotyypistä voi valita sinilevätilanteen lisäksi muitakin havaintoja, kuten pintaveden lämpötilan tai roskaisuuden. Palveluun voi lisätä myös valokuvan. Sinilevähavainnon voi ilmoittaa myös leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Mainos

Kansalaishavaintoja sinilevästä on tullut kuluneen viikon aikana edellisiä viikkoja vähemmän. Sää on ollut tuulisempaa ja epävakaisempaa, joka voi osaltaan vaikuttaa sinileväesiintymien vähenemiseen. Toisaalta tuulinen sää saa sinilevälautat hajoamaan vedenpinnalta ja sekoittumaan veden sekaan, jolloin niitä voi olla vaikeampi havaita. Ennustettu lyhyt helleaalto voi muuttaa tilanteen jälleen nopeasti.

Sinileväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä tule käyttää sauna-, kastelu tai pesuvetenä. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.