Lappajärvi hännillä kuntarankingissa – Vimpelissäkään ei vetoa

Kuntien elinvoimakilpailussa stadi lyö landen ja kehyskunnat syrjäpitäjät.
Kuntien elinvoimakilpailussa stadi lyö landen ja kehyskunnat syrjäpitäjät.
Kuntien elinvoimakilpailussa stadi lyö landen ja kehyskunnat syrjäpitäjät.
Kuntien elinvoimakilpailussa stadi lyö landen ja kehyskunnat syrjäpitäjät.
LAPPAJÄRVEN kunta ei ole menestynyt kahdessa tuoreessa tutkimuksessa.

Suomen Yrittäjien kuntabarometri -kyselyssä tiedusteltiin yrittäjien mielipiteitä yrityksen kotikunnan toiminnasta. Arvosanojen keskiarvolla mitattuna Etelä-Pohjanmaalla Lappajärvi jäi tilaston viimeiseksi. Arvostelun kohteena alkuvuoden kyselyssä olivat muun muassa elinkeinopolitiikka, lupapalvelut ja infrastruktuuri. 

KAUPPALEHTI laittaa kuntia järjestykseen kahden vuoden välein. Rankingissa tarkastellaan kuntia väestön pysyvyyden ja muuttoliikkeen perusteella. Veto- ja pitovoima kuvaavat myös kunnan elinvoimaa. Kauppalehti analysoi, että jos kunta pystyy pitämään asukkaat alueellaan ja samaan aikaan houkuttelemaan uusia asukkaita, se kertoo siitä, että kunnassa asiat ovat järjestyksessä.

Vertailusta voi havaita, että mitä kauempana kunta on isosta keskuskaupungista, sitä heikommalla sijalla se on. Kauppalehdessä 9. kesäkuuta julkaistun jutun mukaan näillä alueilla elinvoimatekijät ovat menneet todella surkeiksi, kun ikääntyneisyys ja sairastavuus ovat korkealla, eikä lapsia synny.

Suomen 293 kuntaa asetettiin järjestykseen pito- ja vetovoimasta lasketulla yhteisluvulla. Tässä rankingissa Lappajärvi oli 285. Vimpelin sijoitus oli 290. eli koko maan neljänneksi huonoin. Vimpelin taakse jäivät vain Veteli, Kyyjärvi ja Jämijärvi. Kun analysoitiin pelkkää vetovoimaa, niin Kauhava sijoittui maan kolmanneksi heikoimmaksi jättäen taakseen vain Kuhmon ja Isojoen.

Tapani Tyynelä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.