Vimpeli esimerkkinä älykkään sopeutumisen webinaarissa

Fiksu kasvu vaatii yhteistyötä. Sam Leijonanmieli tapasi Järviseudun Sanomien 60-vuotisjuhlassa Timo Vesalan Vimpelin Yrittäjistä ja Vesa Alanko-Luopan JPYP:stä.
Fiksu kasvu vaatii yhteistyötä. Sam Leijonanmieli tapasi Järviseudun Sanomien 60-vuotisjuhlassa Timo Vesalan Vimpelin Yrittäjistä ja Vesa Alanko-Luopan JPYP:stä.
Vimpelin kunnan fiksun kasvun strategia on esillä Kuntaliiton Älykäs sopeutuminen alueilla ja kunnissa - katse kohti uudistumista -webinaaria, joka lähetetään huomenna keskiviikkona. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli perää pikaisia toimia kaikilla tasoilla isojen haasteiden selättämiseksi ennen kuin on myöhäistä.

ÄLYKÄS sopeutuminen on noussut viime aikoina yhä useammin keskusteluihin, kun puhutaan alueiden eriytymisestä, erilaistumisesta ja uudistumisesta. Ituja älykkään sopeutumisen soveltamisesta on nähtävissä niin kansallisen tason ohjelmissa kuin paikallisen tason kehittämistyössä.

Näin pohjustetaan Kuntaliiton Älykäs sopeutuminen alueilla ja kunnissa – katse kohti uudistumista -webinaaria, joka lähetetään KuntaTV:ssä keskiviikkona 25. toukokuuta kello 10 alkaen. Tilaisuudessa esitellään valtioneuvoston ÄLY-tutkimushankkeen tuloksia ja käydään vuoropuhelua kuntien, maakuntien ja valtiohallinnon näkemyksistä, mitä älykäs sopeutuminen käytännössä voi olla. Mukana ovat edustajat maa- ja metsätalousministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä valtiovarainministeriöstä.

Vimpeli tuo webinaariin kuntakentän ääntä. Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli sai kutsun paneelikeskusteluun.

–En tiedä, mistä he olivat bonganneet meidän kuntastrategiamme, mutta juuri tähän meidän fiksun kasvun strategiamme keskittyy.

Leijonanmielen mukaan kyse on elintärkeästä, maan tulevaisuuden kannalta kriittisestä asiasta, jota koskevia periaatepäätöksiä ja toimenpiteitä pitäisi jo tehdä. Muuallakin kuin Vimpelissä.

–Tämä on joko tai -kysymys, muuten koko isänmaa menee tonttiin ja kovaa. Nyt ollaan jo myöhässä näillä syntyvyysluvuilla, on kasvava pula työvoimasta, ostovoima laskee inflaation vuoksi ja sisäiset markkinat kutistuvat. Suurin haaste, nopea ikärakenteen muutos, vaatii kasvavan veronmaksajapohjan. Tarvitsemme tänne ulkomailta huipputalentteja, innovaatioita, ideoita ja tuotantoa. Viro on onnistunut hankkimaan start up -viisumilla paljon tällaisia yrityksiä, meillä pitäisi valtiovallan taholta lakimuutoksella mahdollistaa sama. Nykyisellä käytännöllä maahan pääsee vain yrittäjä, Virossa mukaan saa tiimin ja henkilökunnan.

Suomi voisi olla uusi Amerikka, näkee Leijonanmieli.   

–Kaksi vuotta Yhdysvalloissa asuneena voin sanoa, että amerikkalainen unelma toteutuu vain elokuvissa. Meillä on turvallinen maa, jossa on huippuluokan sosiaalinen liikkuvuus ja maailman paras, maksuton koulujärjestelmä, joilla voi houkutella innovaatioiden tekijöitä perheineen. Meillä on maailman paras alusta ja mahdollisuus korjata kurssi. Tulijoita on, täytyy vain kehittää rakenteet, joilla se onnistuu. Järviseudun/Jamin malli on yksi keino, Suomen tasolla ainutlaatuinen malli.

LEIJONANMIELI korostaa, että päivittelyn sijaan on alettava töihin.

–Paneuduin webinaarin aiheena olevaan tutkimukseen, ja siinä puhuttiin siitä, että on erilaisia kuntia: osa kieltää tilanteen, osa hyväksyy, muttei tee mitään ja osa alkaa tehdä toimenpiteitä. Eläinkunnassa sopeutuvat pärjäävät. Sama pätee kuntakenttään; muutoksen hyödyntäjät tulevat hyötymään ja menestymään. Kun puhutaan, mistä kunnat saavat elinvoimaa ja kasvua, meillä Vimpelissä on 1 000 työpaikkaa, on rakenteet sille, että voidaan menestyä.

Käytännössä Vimpelissä avaimet käteen -mallia tulijoille toteutetaan JAMI-yhteistyöllä, integraatiotiimillä ja kevytasumisella.

–Kuntakentällä voidaan tehdä makrotason toimenpiteitä, mutta valtion tasolta tulisi tasoittaa tietä.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.