Uusimmat kesäblogit:

Riitta Nelimarkan Elise Travels -näyttely avautui Nelimarkka-museolla: Hilpeä taidematka tarjoaa elämyksiä kaiken ikäisille

Nelimarkka-museon Elise Travels -näyttelyssä pääsalissa on esillä Riitta Nelimarkan tavaramerkkitaidetta, suurikokoisia reliefejä.
Nelimarkka-museon Elise Travels -näyttelyssä pääsalissa on esillä Riitta Nelimarkan tavaramerkkitaidetta, suurikokoisia reliefejä.
Riitta Nelimarkan Elise Travels -näyttelyn avajaiset pidetään lauantaina 14. toukokuuta kello 14.00 Nelimarkka-museolla. Elise Travels on esillä syyskuun loppupuolelle saakka ja sen odotetaan tuovan Pekkolaan Nelimarkka-faneja kautta maan.
Taiteen tohtori Riitta Nelimarkka on koonnut isoisänsä perustamaan museoon neljännen näyttelynsä. Kuva: Nelimarkalta.
Taiteen tohtori Riitta Nelimarkka on koonnut isoisänsä perustamaan museoon neljännen näyttelynsä. Kuva: Nelimarkalta.
Oskari Luoma kuvailee Nelimarkan taiteen olevan tasapainottelua tieteen ja intuition, järjen ja tunteen välillä.
Oskari Luoma kuvailee Nelimarkan taiteen olevan tasapainottelua tieteen ja intuition, järjen ja tunteen välillä.

TAITEILIJA, taiteen tohtori Riitta Nelimarkka ei suostu kokonaan aikuistumaan, jos se ymmärretään ahtaaseen tyyliin järkevöitymisenä, tasapainoisuutena ja vastuullisuutena. Kolmen lapsen äiti ja kuuden lapsenlapsen isoäiti eittämättä tietää minkälaisia vastuita perhe-elämän kiemurat tuovat tullessaan tai mitä kurinalaisuutta tohtorin tutkintoon vaaditaan, mutta taiteen fantasiamaailmassa tilanne on toinen. Siellä eivät normaalit säännöt ja normit päde, pohtii Nelimarkka-museon museolehtori Oskari Luoma.

–Kun Riitta Nelimarkka tarttuu kynään, pulpahtelee työpöydälle tai mukana kulkevaan luonnoslehtiöön luonnoksia ja variaatioita hurjalla vauhdilla. Syntyy välitöntä alkukantaista jälkeä.

Nelimarkan neljäs näyttely isoisänsä Eeron perustamassa Nelimarkka-museossa on runsas ja värikäs. Luoma uskoo sen vetoavan erityisesti lapsiin ja nuoriin.

–Meillä kävi jo koululaisryhmä, joka näki teoksissa paljon sellaistakin, mitä minä itse en nähnyt. Taide on kerroksellista ja jokainen löytää teoksista eri asioita. Koululaisille järjestetään näyttelyn tiimoilta työpajoja. Kesällä näyttely on kiva kohde nuoremmallekin väelle, kun museolla palvelee viimekesäiseen tapaan suosittu kesäkahvila Jemma. Se avautuu 7. kesäkuuta. 15. kesäkuuta museolla järjestetään nuorisolle suunnattu tapahtuma yhdessä nuorisotoimen kanssa.

NÄYTTELY on laaja ja esittelee kattavasti Nelimarkan viime vuosien tuotantoa.

–Se on rakennettu Riitan hyvin tunteman rakennuksen ehdoilla ja näin näyttelyhuoneista on tullut hyvin eheät kokonaisuudet.

Elise Travels-nimen saaneessa näyttelyssä tulee myös todetuksi, että eri vuosien ja vuosikymmentenkin teokset voivat lyödä kättä päälle ja toimia vierekkäin näyttelyseinällä.

–Näyttelyssä on esillä monenlaisia tekniikoita, kuten villareliefejä, fotomontaaseja, grafiikkaa, öljymaalauksia ja akvarelleja. Tekniikat ovat renkejä eikä isäntiä, ne palvelevat teosten kertomaa tarinaa. Esimerkiksi suurikokoiset fotomontaasit, valokuvista työstetyt taideteokset, tuovat upeasti esiin monia kerroksia: terävä ja pehmeä vuorottelevat kauniisti.

Näyttely on saanut nimensä Nelimarkan luoman ja alter egokseen kuvailemansa Elise-jäniksen mukaan. Teoksissa se seikkailee ympäri maailmaa Pariisia, Venetsiaa ja Marokkoa myöten.

–Elise on seikkailija rämäpää, vieraista kulttuureista kiinnostunut, tanssien ja huumorilla maailmaa lähestyvä. Riitta Nelimarkasta puhuttaessa on tietysti pakko mainita värit, hyvin voimakkaat ja kirkkaat sekä rohkeat yhdistelmät. Tässä näyttelyssä on myös hänen mustavalkoista taidettaan, jossa viiva korostuu.

Näyttelyn yhteydessä voi myös tutustua taiteilijan tuoreimpaan kirjaan: Suun ja silmäin iloja – Ravissements culinaires & artistiques (toim. Riitta Nelimarkka ja Jarmo Kehusmaa, SENECA, 2022). Kirja on epäperinteinen taidekeittokirja, jonka aukeamilla tuikkivat vuoropuhelussa Ranska ja Suomi, keittiö ja atelieeri, rentous ja huumori sekä estottomat assosiaatiot sielun ja ruumiin lähteistä.

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Bingoilta keräsi mukavan kokoisen porukan pelaamaan yhden ja kahden rivin sekä täyden lapun palkinnoista.

Karvalan Unskilla pelattiin bingoa

KARVALAN Unskilla Lappajärvellä aloitettiin keskiviikkona bingoillan vietto, josta yrittäjät Heli ja Veli-Matti Saariaho toivovat jatkuvaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.