Liikkuminen, syöminen, uni ja jaksaminen parempaan kuosiin elintapaohjauksen avulla

Vas. Vimpelin vapaa-aikasihteeri Ari Takala, Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen, elintapaohjauksen toteuttava Maija Kuoppala ja vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela lyövät kättä päälle elintapaohjauksen käynnistymisen kunniaksi.
Vas. Vimpelin vapaa-aikasihteeri Ari Takala, Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen, elintapaohjauksen toteuttava Maija Kuoppala ja vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela lyövät kättä päälle elintapaohjauksen käynnistymisen kunniaksi.
Vas. Vimpelin vapaa-aikasihteeri Ari Takala, Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen, elintapaohjauksen toteuttava Maija Kuoppala ja vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela lyövät kättä päälle elintapaohjauksen käynnistymisen kunniaksi.
Vas. Vimpelin vapaa-aikasihteeri Ari Takala, Kivitipun toimitusjohtaja Susanna Keskinen, elintapaohjauksen toteuttava Maija Kuoppala ja vapaa-aikasihteeri Anssi Kuusela lyövät kättä päälle elintapaohjauksen käynnistymisen kunniaksi.
LAPPAJÄRVEN ja Vimpelin kunnat tarjoavat vuosittain 50 henkilölle mahdollisuuden parantaa jaksamistaan elintapaohjauksen avulla. Toiminta järjestetään Hotelli Kivitipun johdolla ja toteutetaan lähipalveluna Kivitipussa ja Vimpelissä. Palveluun pääsee käsiksi joko terveydenhuollon ammattilaisten, etsivän nuorisotyön tai työllistämishankkeiden kautta. Kuntalainen voi myös itse olla aktiivinen ja tiedustella mahdollisuutta päästä mukaan toimintaan.

Elintapaohjauksesta vastaa kummassakin kunnassa Maija Kuoppala, jolla on terveystieteen maisterin, kuntohoitajan ja muutosohjaajan pätevyydet. Kuoppala on valmiina aloittamaan heti kun asiakkaita alkaa ohjautua toimintaan. Hänellä on kokemusta elintapaohjauksesta Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n hallinnoimista hankkeista. Lisäksi hän tekee tätä työtä Kivitipussa tuettujen lomien asiakkaille sekä suoraan palvelua kysyville. Kuoppala pitää erittäin hyvänä asiana, että Lappajärvi ja Vimpeli ovat ensimmäisten kuntien mukana käynnistämässä asukkailleen tällaista palvelua.

Toimintaan mukaan päässyt tapaa Kuoppalan 3–6 kuukauden aikana kolme kertaa. Kuoppala korostaa, että dieetit ja kuntokuurit toimivat hetken aikaa, mutta omien tottumusten muuttamisen pysyvästi paremmin hyvinvointia tukeviksi on lähdettävä ihmisen omista arvovalinnoista. Tapaamisten aiheina ovat uni, palautuminen sekä ruoka- ja liikuntatottumukset.

Tavoitteena on saavuttaa pysyvä käyttäytymisen muutos. Arvo- ja hyväksyntäpohjainen elintapaohjaus on aktiivista ja tavoitteellista työskentelyä. Tapaamisiin sisältyy tiedon jakamisen, keskustelun ja pohdintojen ohella erilaisia harjoituksia. Asiakkaan omat arvot ohjaavat motivaatiota muutokseen, ja työskentelyn aikana opitaan uusia taitoja, jotka auttavat eteenpäin kohti pysyvää käyttäytymisen muutosta.

KUNTIEN yhteistyökumppanina ja palveluun ohjaajana toimii Järvi-Pohjanmaan perusturva. Palveluun mukaan pääsyä voi kysellä vastaanotolla käydessään lääkäriltä tai hoitajalta, diabeteshoitajalta, hammaslääkärin vastaanotolta tai opiskelijoiden terveydenhuollon henkilöstöltä. Työttömien terveystarkastukset ovat väylä palveluun samoin kuin Lappajärven kunnan etsivä nuorisotyö ja työllistämishankkeet.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on yhdessä alueen kuntien kanssa valmistellut elintapaohjauksen kokonaisuutta vuodesta 2018 alkaen, ja Lappajärvi ja Vimpeli tekivät päätöksen mukaan lähdöstä viime vuoden lopulla. Näiden kuntien lisäksi elintapaohjausta tarjoavat tällä hetkellä Alavus, Kauhajoki, Kurikka, Lapua ja Seinäjoki.

LAPPAJÄRVEN vapaa-aikaohjaaja Anssi Kuuselan näkemyksen mukaan kuntien järjestämät elintapaohjauspalvelut lisääntyvät tulevaisuudessa hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lisämäärärahan (HYTE-kertoimen) käyttöönoton myötä. Valtakunnallinen hyvinvointiuudistus haastaa kunnat uudistamaan perustehtävänsä alaisia prosesseja ja elintapaohjauksen järjestäminen on tästä hyvä esimerkki.

Vimpelin kunnan vapaa-aikasihteeri Ari Takala sanoo, että elintapaohjausta järjestämällä kunnat pyrkivät mahdollistamaan kuntalaisille uudenlaisen palvelun oman hyvinvoinnin edistämiseen. Tällä hetkellä kunnat tarjoavat maksuttoman elintapaohjauspalvelun 40 kuntalaiselle, ja tämä on erittäin hyvä alku. Lisäksi kunnat ovat siis päättäneet tarjota vuosittain kymmenelle asiakkaalle mahdollisuuden ilmoittautua suoraan elintapaohjaukseen ilman Järvi-Pohjanmaan Perusturvan vastaanottokäyntiä. Tietoa asiasta löytyy kuntien nettisivuilta.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA