Ystävätoiminnan palkkana on hyvä mieli

Helmikuussa 2020 päästiin Maijalaan järjestämään suosittu ystävänpäivälounas. Vas. Leena Timo, Jussi Lunnas, Eeva Murtoniemi ja Saara Kangas. Kuva: Sointu Ketola
"Kun näkee, miten saa toisen ihmisen iloiseksi ja hyvälle mielelle, saa itsekin hyvän mielen", sanoo Lappajärvellä SPR:n ystävätoiminnasta vastaava Leena Timo.

YSTÄVÄTOIMINTA on yksi Lappajärven SPR:n toimintamuodoista. Vapaaehtoinen saa perehdytyksen toimintaan SPR:ltä ja tapaa ystäväänsä sovitusti, esimerkiksi joka toinen viikko parin tunnin ajan. Toiveet ystävän löytämiseksi voivat tulla kotihoidolta tai yksin asuvan vanhuksen omaisilta.

Ystäväksi pyritään löytämään sopiva henkilö sopivalta etäisyydeltä. Lappajärvellä se tarkoittaa lähialueelta etsittävää ystävää. Järven toiselta puolelta ei kannata lähteä ajamaan toiselle laidalle, koska välimatkat ovat pitkiä.

–Kun näkee, miten saa toisen ihmisen iloiseksi ja hyvälle mielelle, saa itsekin hyvän mielen, sanoo Lappajärvellä SPR:n ystävätoiminnasta vastaava Leena Timo, kun kysyn, mikä ystävätoiminnassa on antoisinta.

YSTÄVÄLLE ei aseteta koulutuksellisia tai muita vaatimuksia. Toiminta sopii henkilölle, joka välittää lähimmäisestään ja on empaattinen ihminen. Leena Timo muistuttaa, että tehtävässä on ehdoton vaitiolovelvollisuus.

Muuten toiminta on hyvin vapaamuotoista. Sen sisällön luovat asiakas ja hänen ystävänsä yhdessä. Ystävä ei ole keittäjä eikä siivooja eikä henkilökohtainen avustaja, vaan tarkoituksena on tuoda elämää joskus yksinäiseen oloon. Myös omaishoitajille toimitaan ystävinä ja mahdollistetaan heille pieni vapaahetki ja mahdollisuus käydä hoitamassa omia asioitaan.

–Ohjeellisesti ystävää tavataan pari tuntia kerrallaan ja suositus tapaamisille on joka toinen viikko. Koska kyse on vapaaehtoistoiminnasta, se toteutuu ystävän aikataulujen mukaan joustaen, joskus useammin, joskus vähän harvemmin tavaten. Ystävällä on toki myös omia menoja, joten tapaamiset järjestetään molemmille sopivalla tavalla, sanoo Leena Timo.

YSTÄVÄTOIMINTAAN kaivataan lisää henkilöitä Lappajärvellä. Miehet toivovat miestä ystäväkseen. Nuorille olisi hyvä löytää nuoria ystäviä. Leena Timo sanoo kyselleensä joskus ihmisiä mukaan toimintaan, ja muutaman on lähtenytkin.

Ystävätoiminta on matalan kynnyksen toimintaa, johon on helppo tulla mukaan. SPR auttaa alkuun ja perehdyttää. Toimintaa tuetaan myös pitkin matkaa, joten yksin ei tarvitse jäädä.

Siispä jos ajattelet, että voisit joka toinen viikko käyttää pari tuntia uuden ystävän tapaamiseen, ota yhteyttä Leena Timoon. Yhteystiedot löytyvät SPR:n Lappajärven osaston kohdalta nettisivulta.

Aino Alppinen

Lappajärven SPR:n toimintaa

Korona ei ole kyennyt latistamaan Lappajärven SPR:ää, vaan tällekin vuodelle on luvassa mukavaa tekemistä. Toukokuussa 10.5. järjestetään yhdessä Kultaisen Kiulukan kanssa kukkasidontakurssi, jonka vetää Sirpa Korkeasaari. Kesällä reissataan kimppakyydillä Alahärmän Onnelan kesäteatteriin nauttimaan Reijo Honkosen komediasta nimeltään Mummonmökki. Syksyllä ollaan taas mukana tekemässä Nälkäpäiväkeräystä. Myös Ukrainan pakolaisten auttamiseen on varauduttu taloudellisesti.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.