Nuori sepäntaitojen harjoittaja Evijärveltä: “Ajattelin, että miksi en tee sitä, mistä olen aina haaveillut”

Casper Söderling kesämarkkinoilla, etualalla hänen taontatöitään. Kuva: Casper Söderling
EVIJÄRVELÄINEN Casper Söderling, 14, on harjoitellut sepäntaitoja ahjolla ahkerasti nyt noin kahden vuoden ajan. Innostuksen metallitöihin hän kertoo saaneensa koulun yrittäjävierailun myötä. –Korumies Arvi kävi meidän koululla kertomassa omasta yrityksestään, ja siitä innostuin tähän hommaan. Ajattelin, että miksi en tee sitä, mistä olen aina haaveillut, Söderling täydentää.

Söderling on harjoitellut ahkerasti ja aktiivisesti metallitöiden tekoa. Lahjakas nuori mies on hionut taitojaan pääosin aivan itsenäisesti, toisinaan isän sekä isoisän opastuksella. Työhön vaadittava ahjo löytyykin siis mummolasta isoisän verstaalta, jossa Söderling käy tekemässä metallitöitä yleensä kuukausittain. Verstaalla Söderlingin käsissä valmistuu komeita ovenkahvoja, ja tällä hetkellä suunnittelun ja harjoittelun alla on myös nauloja ja puukkoja.

Söderling kuuluu varsinaiseen käsityösukuun, sillä hänen isänsä valmistaa yrityksessään SödeFix erilaisia hirsitöitä sekä hänen isoäitinsä Soile Söderling tekee erilaisia kaisla- ja pajutöitä.

–Meidän suku todennäköisesti vaikuttaa siihen, että olen itsekin kiinnostunut käsitöistä, kun olen koko lapsuuden niiden parissa ollut, Söderling kertoo.

Tulevaisuudensuunnitelmista kysyttäessä Söderling ei kuitenkaan usko lähtevänsä opiskelemaan metallialaa varsinaiseksi ammatiksi asti, vaikka kiinnostus alaa kohtaan onkin kova ja lahjoja löytyy.

–En todennäköisesti lähde opiskelemaan metallialaa, tämä on enemmän niin kuin harrastus, Söderling toteaa.

Söderling on kulkenut lähialueen markkinoilla myös myymässä tekemiään töitä, ja myyntituottoa hän kertoo tulleen jonkin verran. Söderlingin isoäidin Soile Söderlingin käsityökojun voi löytää usein monilta lähialueiden kesämarkkinoilta, jolloin kojun yhteydessä pääsee usein myös ihastelemaan ja ostamaan Casper Söderlingin metallitöitä.

–Ovenkahvoja saa usein myytyä hyvän määrän, ja isäni yritys SödeFix ostaa usein loput ja käyttää niitä esimerkiksi ladonoviin, Söderling sanoo.

Minttu Kangasmetsä

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.