Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin saalismäärässä jälleen kasvua

Valkohäntäpeuran ja metsäkauriin metsästyskausi päättyi helmikuun puolivälissä. Koko maassa saaliiksi saatiin 74 000 valkohäntäpeuraa ja 20 400 metsäkaurista. Saalismäärät kasvoivat aikaisemmasta, ja olivat jälleen ennätystasolla. Päättyneellä kaudella metsästäjät keräsivät ensimmäistä kertaa jahdinaikaisia havaintotietoja valkohäntäpeuroista.

Valkohäntäpeuran saalismäärä nousi edelliskaudesta noin 4 000 kaadetun eläimen verran, eli noin 6 prosenttia. Pohjanmaan alueella kaadettiin 1010 valkohäntäpeuraa. Kaadetuista valkohäntäpeuroista 52 prosenttia oli vasoja, ja aikuisista saalispeuroista 51 prosenttia oli naaraita. Myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin koko maan tasolla noin 70 prosenttia. Saaliista 95 prosenttia kertyi Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan sekä Etelä- ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueilta. Näillä tiheimmän peurakannan alueilla tavoitteeksi on asetettu peurakannan leikkaaminen, ja valkohäntäpeuroja onkin kaadettu jo useana vuonna ennätyksellisen paljon. Tänä talvena myös lumiolosuhteet olivat jahdin kannalta suotuisat eteläistä ja lounaista Suomea myöten.

Päättyneellä kaudella metsästäjiä pyydettiin ensimmäistä kertaa kirjaamaan jahdin yhteydessä tehtyjä havaintoja valkohäntäpeuroista Suomen riistakeskuksen Oma riista -palveluun. Havaintokirjauksia kertyi yli 20 000 kappaletta, ja ne sisälsivät yksittäisiä havaintoja yli 60 000 eläimestä.

– Suuri kiitos kaikille havaintoja kirjanneille. Kertynyt aineisto antaa aiempaa tarkemman kuvan muun muassa peurakannan rakenteesta ja tuottavuudesta, ja luo siten edellytyksiä valkohäntäpeuran kanta-arvion kehittämiselle edelleen, riistapäällikkö Antti Impola Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Luonnonvarakeskus julkaisee maaliskuussa arvionsa valkohäntäpeurakannan koosta. Kevättalvella 2021 kannan kooksi arvioitiin 125 000 eläintä.

Valkohäntäpeura on etenkin eteläisessä ja lounaisessa Suomessa erittäin merkittävä riistaeläin, jonka metsästykseen osallistuu vuosittain kymmeniätuhansia metsästäjiä. Päättyneellä metsästyskaudella valkohäntäpeuran metsästyksen voidaan arvioida tuottaneen noin 2,4 miljoonaa kiloa riistalihaa.

Metsäkauriita saatiin saaliiksi kaikilla riistakeskusalueilla

Pienimmän hirvieläimemme metsäkauriin metsästykseen ei vaadita pyyntilupaa, mutta saadusta saaliista on ilmoitettava Suomen riistakeskukselle. Päättyneen kauden saalismäärä kasvoi noin kolme prosenttia edelliskaudesta. Metsäkauriita saatiin saaliiksi ympäri Suomen kaikilla riistakeskusalueilla, mutta selvästi eniten Varsinais-Suomessa, josta kertyi noin kolmasosa kokonaissaalismäärästä. Pohjanmaalla kaadettiin 2 537 metsäkaurista.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Korven tilan isäntä Mika Korpi ja Simmental-sonni Rocky.

Eläinten hyvinvointi ennen kaikkea

KORVEN tila sai 6. joulukuuta Kortesjärven Yrittäjien juhlassa Vuoden Yrittäjä -tunnustuksen.

–Tilallamme on vanha tilakyltti, jossa

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta!

Tuhti lukupaketti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Karikkolaisia joulutunnelmissa: Antti Purola, Katja Kujala, Kaisa Perälä ja Maija Perälä.

Karikko laulaa taas joulutunnelmaa

KULTTUURIYHDISTYS Karikko ry:n perinteisiin kuuluu joululaulukierros Lappajärven palvelukodeissa. Tänä vuonna on vuorossa seitsemäs kerta: koronan

Kortesjärven Järvi-Veikkojen perinteinen Kortesjärven Joulu -lehti on ilmestynyt.

Kortesjärven Joulu on ilmestynyt

KORTESJÄRVEN Järvi-Veikkojen julkaisema Kortesjärven Joulu-lehti on ilmestynyt. Tämän vuoden lehti on jo 35. vuosikerta! Tuhti

Viljami Kultalahti, 3, uskalsi rohkeasti mennä ottamaan pukilta karkkia. Viljamin mielestä joulussa on parasta lumikasat.

Joulun tunnelma saavutti Kortesjärven

JOULUPUKKI ehti kiireiltään käydä ilahduttamassa Kortesjärvenkin asukkaita 1. joulukuuta Kortesjärven torilla, kun Kortesjärven yrittäjät olivat

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.