Kankurikisällit siirtää ja uudistaa käsityöperinnettä

Kankurikisällit-hanketta vetää Eija Partanen. Kuva: Maaria Koivula-Talkkari

Hanketta hallinnoi Järvilakeuden kansalaisopisto, jonka alueella (Kauhava, Evijärvi, Lappajärvi) on todella   rikas käsityöperinne erityisesti kudonnassa. Kaksivuotisen hankkeen aikana muun muassa lisätään ylisukupolvista toimintaa, jaetaan tietoa ja taitoa, järjestetään kädentaitotapahtumia ja leirejä sekä      ideoidaan opiston kudontatiloille uudenlaista käyttöä. Hankekoordinaattorina toimii Eija Partanen.

Keväällä 2022 Kankurikisällit-hanke järjestää koko perheen käsityölauantaiden sarjan: 9.4. kokoonnutaan Kauhavalla, 23.4. Ylihärmässä ja 7.5. Alahärmässä.  Käsityölauantai on mainio tilaisuus yhteiseen harrastukseen vaikka lapsenlapsen kanssa. Päivän aikana tutustutaan erilaisiin käsityötekniikoihin ja valmistetaan pieniä leluja, koruja ja sisustusesineitä. Kankurikisällit-hanke oli mukana myös koululaisten talviloman päiväleireillä Alahärmässä, Evijärvellä ja Lappajärvellä, joissa valmistettiin yhteisöllinen neulahuovutustyö.

–Kankurikisällit-hankkeen kantavana teemana on kaikenlaisen yhteistyön rakentaminen, sanoo     Järvilakeuden kansalaisopiston rehtori Leea Keto.  –Hanke selvittää yhteistyön mahdollisuuksia paikallisten yhdistysten ja yritysten kanssa ja luo mahdollisuuksia myös taiteidenvälisyydelle. 

Kankurikisällit-hanke tekee jo nyt tiivistä yhteistyötä muun muassa Härmänmaan 4H-yhdistyksen Juurille-hankkeen sekä Aijjoos-toiminnan kanssa.

Kesällä 2022 Kankurikisällit järjestää Lasten käsityöleirin Kleemolan kylätalolla Kauhavalla.  Leirin teemoina ovat kierrätys, luonto ja kotiseudun perinnekulttuuri.  Mukana apuopettajina on iäkkäitä käsityötaitajia.  Tulossa on myös Ylihärmään Kiistolan kudontatilaan kaksi viikon kestävää aikuisille suunnattua Kudonnan kesäkoulua, jossa kudontaa jo enemmän taitavat voivat päivittää omaa osaamistaan.  Kudonnan kesäkoulu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Lankavan kanssa ja sitä opettaa tekstiilitaiteilija Henna Mantere.

Kankurikisällit-hankekoordinaattori Eija Partasen haaveena on toteuttaa näyttävä julkinen tekstiilitaideteos, jonka tekemiseen eri-ikäiset ihmiset voisivat hankkeen aikana osallistua.

–Teos olisi kunnianosoitus menneiden aikojen eteville kankureille päivitettynä tähän päivään.  Pienestä siemenestä kasvaa suuri alku hyvin hoidettuna.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.