Alumiinista on moneksi; vimpeliläisyrittäjät lähtevät viemään kalusteita Pohjoismaiden markkinoille

Janne Kohonen, Janne Metsälä ja Harri Peltokangas tähtäävät alumiinisella huonekalusarjalla Pohjoismaiden markkinoille.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Aihe:

–Lähes huoltovapaa, täydentää Harri Peltokangas.

–Anodisoinnin kanssa kestää merivettäkin ruostumatta. Se on myös ympäristöystävällinen ja täysin kierrätettävä, jatkaa Janne Kohonen.

–Ja mikä parasta, nämä tuotteet voidaan valmistaa Luoma-aholla LA Alu-Centerin puitteissa. Tuotantoketju on lyhyt, mikä pienentää hiilijalanjälkeä. Ympäristöystävällisyyden näkökulmasta Luoma-aholla valmistettu alumiini kuuluukin maailman puhtaimpiin.

Listaus koskee kolmikon kehittämää Everdec-kalustesarjaa, jonka prototyyppi pöydästä ja penkeistä on valmiina. Kyseessä on koottava kalusteryhmä, joka on kätevä pakata, kevyt kuljettaa ja helppo koota, ”helpompi kuin Ikean tuotteet”. Pienellä modifioinnilla tuotetta saadaan tehtyä eri kokoisina ja eri kuoseilla. Ne sopivat niin sisätiloihin kuin puutarhaankin.

Tuotanto saadaan käyntiin nopealla aikataululla; työkalut ja välineistöt ovat alihankkijoilla valmiina, kunhan markkinointi- ja jälleenmyyntiasiat saadaan sovittua jakelijoiden kanssa. Neuvotteluja jälleenmyynnistä on käyty kalustealan toimijoiden kanssa.

–Tähtäämme Pohjoismaiden markkinoille; esimerkiksi Ruotsissa alumiinia käytetään paljon laajemmin kuin Suomessa, Peltokangas kertoo

IDEA alumiinin hyödyntämisestä huonekaluissa ei ole uusi, mutta Decoral-pinnoite tuo huonekaluihin uusia mahdollisuuksia. Myynnin parissa työskentelevä Janne Kohonen yritti puhua pitkään asiakasyrityksissä sen hyödyntämisestä, mutta uusien tuotteiden ottaminen tuotantoon on usein pitkä ja raskaskin projekti, johon tartutaan helpommin, jos idea on omasta talosta.

–Se ei vain ottanut tuulta alleen, joten ajattelin, että teen sen itse, kertoo Kohonen.

Hän piirsi ja suunnitteli ideaa, ja noin puolitoista vuotta sitten hän lähestyi sen kanssa Harri Peltokangasta ja Janne Metsälää. Yrittäjät näkivät siinä potentiaalia. Tuotannon ammattilaisten kanssa tehtiin lopulliset versiot piirustuksista sekä laskelmat.

Decoral on UV-säteilyä kestävää pulverimaalia, ja sitä löytyy lähes missä tahansa kuosissa. Sitä käytetään paljon esimerkiksi laivoilla, koska se on palokuormaltaan kevyt, samoin junissa. Aluksi liikkeelle lähdettiin alumiinikennolevyllä, mutta sen toteuttaminen vaati niin paljon logistiikkaa, että ensimmäiset prototyypit jätettiin toistaiseksi hautumaan.

Versio 2.0 valmistui syksyn aikana.

–Olen etsinyt netistä kaikilla mahdollisilla hakusanoilla, löytyykö jotain vastaavaa esimerkiksi Etelä-Euroopasta tai Aasiasta, missä metalleja käytetään paljon huonekalujen materiaalina, mutta en ole löytänyt. Me pyrimme ajattomaan muotoiluun, joten tuotteen kestävyys huomioon ottaen päädyimme nimeen Everdec – Design for Decades.

–Liikkeelle lähdetään palveluverkostolla eli alihankinnalla. Jos toiminta kasvaa kovasti, katsotaan sitten, kuinka toimitaan, Peltokangas kertoi.

Vimpelissä alumiinin kanssa on hyvä tehdä töitä, sillä niin Luoma-ahon klusteri kuin ”miljoonasuorakin” ovat täynnä alan osaajia.

–Alumiini taipuu yllättävän moneen. Lähes kaiken puun pystyy korvaamaan alumiinilla. Saman efektin saa nykyään metallillakin, mutta kestävyys on aivan eri luokkaa, pohtii Kohonen seuraavia alumiinin hyödyntämiskohteita. –Pinnoitteitahan saa puun lisäksi esimerkiksi kiven tai betonin näköisenä.

Kolmikko tekee Everdeciä sivutoimisesti. Metsälällä ja Peltokankaalla on muutakin yritystoimintaa. Tarkoituksena on perustaa oma verkkokauppa kalusteille jakeluverkkoa täydentämään.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.