Saksalaisia kiviä Lappajärven kirjastossa

Näyttelyssä voi tutustua saksalaisiin kivilajeihin. Kuva: Suvi Hosionaho
Lappajärven kirjastossa voi tehdä tutkimusmatkan saksalaiseen Geopark Sachsen Mitteen virtuaalisesti sekä tutkimalla kivinäytteitä. Näyttely on Lappajärven kirjastossa 22.11-10.12.2021 ja siihen voi tutustua kirjaston aukioloaikoina.

Kaikkialta löytyy erilaisia kivilajeja ja maan muotoja, mutta paikoin ne muodostavat geologisesti erityislaatuisia kohteita.  Tällaisiin kohteisiin Geoparkit perustetaan.

Saksalainen Geopark Sachsens Mitte on  entisen Itä-Saksan alueella, Saksin maakunnassa lähellä Dresdeniä ja Tsekin rajaa. Sachsens Mittessä on ”Saksin geologian klassinen neliökilometri”. Tältä pieneltä alueelta löytyy useita  Saksin tärkeimpien kivilajien esiintymiä, kuten liitukaudelle ajoittuvia hiekkakiviesiintymiä ja muinaisten tulivuorten muodostamia basalttitorneja.

Näyttely koostuu kivinäytteistä, luonto-opas pahvihahmosta, kuvaseinäkkeistä ja multimediapöydästä.

Omia some-päivityksiä näyttelyvierailusta pyydetään jakamaan #mysteriousmidlle-tunnisteella.

Leader Aisaparin kansainvälinen hanke Geocooperation Germany-Finland tuo saksalaisen Geopark Sachsen Mitten geologianäyttelyn kiertämään alueen kunnissa. Kraatterijärven Geopark alue (Lappajärven ympäristö) on mukana tässä hankkeessa ja Saksaan Freibergiin on lähetetty oma Kraatterijärven geologiasta kertova näyttely, jossa on kivinäytteitä, luontovalokuvia ja matkailutietoa alueesta.

Näyttelyn tavoitteena on lisätä ihmisten tietoa ja kiinnostusta geologiaa ja Geopark-alueita kohtaan.

Näyttely kiertää kaikissa Aisaparin alueen kunnissa.  Näyttelyn aikataulu on  ollut jo Kauhavalla, Alahärmässä,  Alajärvellä ja Evijärvellä. Näyttely kiertää vielä Lapualle  14.12. – 24.1.2022.

Hanke Geocooperation Germany-Finland on saanut rahoituksen Leader Aisaparilta. Hankkeen tavoitteena on tukea Kraaterijärven Geoparkin ja saksalaisen Sachsen Mitten työtä virallisen Geopark-tunnuksen hakemiseksi.

Heli Talvitie

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.