Metsätarhan päiväkoti aloitti Rantakylällä moduulitiloissa ”Lähtöjen jälkeen saadaan kasvattajille työrauha ja lapsille normaali arki”

Päiväkotirakennus on sisältä avara ja valoisa. Jokaisella ryhmällä on samanlaiset tilat, ja arki on sujuvampaa kuin entisissä väistötiloissa.

Julkaistu:

Kategoria:

,

Kaksi vuotta sitten lähdettiin Lakaniemen entisen koulun tiloista.

–Vuosikausien ounastelun ja tutkimisen jälkeen lähtö sieltä tapahtuikin sitten hyvin nopeasti. Vietimme seitsemän viikkoa yhteiskoulun peilisalissa, kunnes meille saatiin valmiiksi tilat Toimelaan, muistelee päiväkodin johtaja Seija Aho.

–Välitilassa oleminen oli henkisesti raskasta henkilökunnalle. Nyt onkin aivan poikkeuksellinen olotila, kun muutamien lähtöjen jälkeen saadaan kasvattajille työrauha ja lapsille normaali arki. Kiinteistön puolelta ei tarvitse enää pelätä yllätyksiä; jos niitä tulee, vastuu ei ole kunnan. Muita yllätyksiä tietysti voi aina tulla, kuten elämässä yleensäkin.

Kotiutuminen uusiin tiloihin on vielä hieman kesken, verhoja ei ole vielä ripustettu ja loppujen tavaroiden paikat määräytyvät ajan kanssa, kun arjen käytännöt muovautuvat. Lapset ovat henkilökunnan mukaan jo hyvin sopeutuneet uuteen ympäristöön, ja viihtyvät.

TÄSSÄ on metsä lähellä, meillä on joka viikko metsäpäivä Ketunkolon ryhmän eli isompien lasten kanssa ja Myyränmajan ryhmä käy siellä myös. Pihassakin on monenlaista tekemistä ja kenttääkin voi käyttää. Ulkoiluissa on mukavaa tekemisen meininkiä, ja ulkoilemme nyt enemmän. Täällä on ihanan rauhallista, ei ole liikenteen hälyä, ja hiihto- ja luistelumahdollisuudet tässä vieressä, listaa Sari Utanen Metsätarhan päiväkodin uuden sijainnin etuja.

–Lapset tykkäävät metsästä, täydentää Jaana Kangasniemi.

–Monelle lapselle metsä voi olla vieras elementti ja voimme tarjota heille uusia elämyksiä. Täällä voidaan myös toteuttaa paremmin Liikkuva varhaiskasvatus -hanketta, jossa Alajärven sivistystoimi on mukana, kertoo Aho. –Keväällä voidaan mennä läheiselle maatilalle katsomaan eläimiä.

Kristiina Mäki arvostaa Rantakylässä erityisesti luonnon läheisyyttä. Hän kaipasi sitä Toimelan vuosina, Lakaniemessä siihen kun oli jo tottunut.

TÄMÄ tila on yllättänyt monen kävijän: se on sisältä valoisa ja avara, vaikka saattaa ulkoa päin näyttää pieneltä ja ahtaalta, kertoo Aho.

Kompleksissa on noin 400 neliötä tilaa. Jokaisella kolmesta ryhmästä on samanlaiset tilat, joissa on tila yhteiselle tekemiselle ja ruokailulle, unihuone, pienryhmätila, eteinen ja vessat. Lisäksi saman katon alla on ruokahuolto-osasto, pieni tauko/toimistohuone sekä pyykkihuone.

–Kaikki tarvittava löytyy. Jollakin ryhmällä on enemmän tilaa kuin ennen, jollakin vähemmän, mutta omat lepotilat ja ruokailumahdollisuudet rauhoittavat ja selkeyttävät toimintaa. 

Sari Utanen on tyytyväinen siihen, että jokaisella osastolla on nyt oma lepohuone ja ruokailu tapahtuu omassa ryhmätilassa, mikä vähentää siirtymisiä ja hälinää.

Mainos

–Paremmat tilat täällä on kuin Toimelassa, vaikkakaan lisätila ei olisi pahitteeksi; varastotilaa saisi olla lisää, Mäki jatkaa.

PÄIVÄKODIN uudesta paikasta ja toteutuksesta käytiin keskustelua toimielimissä, kuntalaisten keskuudessa ja lehtien palstoilla.

–Meitä kuultiin päiväkodin tiloista päätettäessä ja pääsääntöisesti tänne siirtymiseen oltiin tyytyväisiä, tässä on paljon positiivisia puolia, Mäki kertoo.

–Onhan tämä iso asia, joka jakaa mielipiteitä, varmasti myös vanhempien osalta. Se on puhututtanut paljon. Osalla matka päiväkodille piteni, osalla lyheni. Varmasti vanhemmat kuitenkin näkevät arvokkaana terveen sisäilman ja rauhan, kun on pitkään oltu väistötiloissa, uskoo Aho.

Hän näkee vaihtoehdon olleen ainoa oikea: kunnalla ei ollut mitään tiloja, joihin päiväkoti olisi voinut näin nopealla aikataululla siirtyä. Vuokrakulut ovat investointi lasten terveyteen ja hyvinvointiin, mitä kunta ei voi mitata rahassa.

Ruoka Metsätarhalle tuodaan yhteiskoululta päivittäin, samoin astiat kuljetetaan edestakaisin. Sen hoitaa tekninen toimi.

–Jos tämä olisi keskustassa tällaisella ympäristöllä, se olisi tietysti ihannetilanne, olisi kirjasto ja muut palvelut lähellä, Mäki täydentää.

KUNNASSA on käynnistynyt sivistystoimen hybridikeskuksen suunnittelu, jonka toimintoihin päiväkoti lukeutuu. Sivistystoimen edustus on mukana suunnittelussa. Ensimmäinen suuri kysymys onkin tulevan rakennuksen sijainti.

Lapsia päiväkodin kirjoilla on noin 60, henkilökuntaa 12 varhaiskasvattajaa sekä laitoshuoltaja.

–Vielä lasten väheneminen ei näy varhaiskasvatuksessa Alajärvellä tai Vimpelissä, Aho toteaa.

JOULUKUUN alkupuolelle on suunniteltu avoimia ovia, jolloin kuntalaiset pääsisivät katsomaan, miltä moduulipäiväkodissa näyttää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.