Lukijan mielipideartikkeli:

Tuomiorovasti Salomäki on sydämeltään paimen

Lapuan hiippakunnan piispanvaali on edennyt toiselle kierrokselle. Piispa on kirkon hallinnollinen virkamies, mutta ennen kaikkea hengellinen paimen. Paimen huolehtii laumansa suunnasta ja ravinnosta, rakentaa sen yhteyttä ja luotsaa sitä ajan haasteissa.

Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan tuomiorovasti Matti Salomäki on sydämeltään paimen. Hän on toiminut seurakuntatehtävissä jo lähes kolmekymmentä vuotta. Papin ja kirkkoherran tehtävissä hän on kasvanut kokeneeksi sielunhoitajaksi, julistajaksi ja johtajaksi. Hän ei osaa vain puhua, vaan myös kuunnella. Elämän moninaisuus ja rosoisuus ja armon ikävä on tullut tutuksi tuhansien kohtaamisten aikana seurakunnan perustyössä, ilon ja surun juhlissa ja kohtaamisissa.

Tuomiorovasti Salomäki on myös kokenut johtaja. Hän on suorittanut kirkon johtamiskoulutukset sekä JET-koulutuksen ja toiminut menestyksekkäästi johtamistehtävissä jo lähes 20 vuotta. Viimeiset yhdeksän vuotta hän on toiminut tuomiorovastina ja tuomiokapitulin kollegion varapuheenjohtajana.

Matti Salomäki on toiminut luottamustehtävissä monipuolisesti niin kirkossa kuin sen ulkopuolellakin. Hän on toiminut muun muassa sairaalasielunhoidon, perheneuvonnan ja kehitysvammaistyön luottamushenkilönä. Hiippakunnallinen hallinto on tullut tutuksi kahden hiippakunnan hiippakuntavaltuustoissa. Kirkolliskokouksen jäsenenä hän on toiminut vuodesta 2016 lähtien. Salomäen vastuulla on ollut Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan ystävyysseurakuntatyö Viroon ja Unkariin ja hän on vieraillut seurakunnan lähetyskentillä.

Salomäki on varttunut lapsuudessaan herännäisympäristössä. Matkan varrella monet herätysliikkeet ja kirkkokunnat ovat tulleet tutuksi sekä työn että henkilökohtaisten yhteyksien kautta. Salomäki on ollut aktiivisesti mukana kristillisten seurakuntien yhteisissä rukoustapaamisissa omalla paikkakunnallaan.

Salomäen piispanvaalin tunnuslause Rohkeasti juurille – rohkeasti tulevaisuuteen korostaa kirkon omasta arvoperustasta nousevaa uudistamista. Raamatun ja luterilaisen uskontulkinnan pohjalta on tarpeen jatkuvasti arvioida muun muassa toimintamuotoja, kieltä ja kirkon rakenteita. Osana maailmanlaajaa Kristuksen kirkkoa on seurattava kansainvälistä teologista ja kirkollista kehitystä.

Salomäki yhtyy lämpimästi piispojen tuoreeseen kirjelmään Raamatusta, jossa haastetaan uudelleen Raamatun lukemiseen. Salomäki oli myös mukana allekirjoittamassa kirkolliskokousaloitetta rukouselämän vahvistamiseksi sekä evankeliumin nostamista esiin entistä rohkeammin myös omassa kirkossamme. Kirkon hengellinen uudistus nousee tältä pohjalta. Salomäen mielestä kaikkien kirkon kannanottojen tulee pohjautua Raamattuun ja luterilaiseen tunnustukseen. Siksi hän myös pitää avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona.

Salomäki haluaa katsoa hiippakuntaa niin suurimpien seurakuntien tarpeet kuin pienten seurakuntien haasteet huomioiden, Keski-Suomen, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan seurakuntien kaitsijana.

Näillä perusteilla tahdomme lämpimästi suositella tuomiorovasti Matti Salomäkeä Lapuan hiippakunnan seuraavaksi piispaksi.

Silvolahti Harri, kappalainen, Alajärvi

Hautala Marjatta, kirkkoneuvoston varapj, kirkolliskokousedustaja, Kauhajoki

Jantunen Kai, rovasti, hiippakuntadekaani emeritus, Jyväskylä

Kallio Jorma, kehityspäällikkö, Lapua

Koivuniemi Tuomas, päätoimittaja, kirkkovaltuutettu, Kauhajoki

Palo Marja, pastori, Ylistaro

Perttu Esa, kirkkoneuvoston varapj, kirkkovaltuutettu, Seinäjoki

Puhalainen Erkki, kirkolliskokousedustaja, hiippakuntavaltuuston jäsen, Jyväskylä

Simojoki Pekka, muusikko, Kangasala

Takala-Luostarinen Tarja, pastori, Kuortane

Tuppurainen Jukka, rovasti, Ylistaro

Matti Salomäen tukiryhmä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen säästöpäätöksiä on siirretty.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen säästöpäätöksiä on siirretty.

Muistoja Järviseudulta 

SEURAAN Järviseudun tapahtumia aktiivisesti. Aloitin Frans Takalan ollessa Kotikunta-lehden päätoimittajana. Lehti tehtiin ja painettiin Seinäjoen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.