Häpeäpilkku jäi historiaan; Vimpelin yhteiskoulun piha nousi uuteen kukoistukseen liikunta-alueen myötä

Nauhan leikkasi vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tero Lassila. Nauhaa pitelemässä Lia Järvelä oppilaskunnan hallituksesta.
Koulussa on paljon kivempaa nyt, sanovat viidesluokkalaiset. Koulupäivän ulkopuolella monipuolista aluetta voivat hyödyntää urheilujoukkueet, aktiiviliikkujat ja perheet.

VIMPELIN yhteiskoulun pihan uudistetun leikkialueen avajaisia vietettiin tiistaina 9. marraskuuta. Asfaltoidulta piha-alueelta löytyi aiemmin ainoastaan koripallokorit ja jalkapallomaalit. Nyt pihalta löytyy mahdollisuus parkouriin, kehonpainoharjoitteluun, kiipeilyseinä ja -verkko sekä tekonurmella päällystetty pelialue, jossa on koripallokorit.

–Se, että näitä paikkoja systemaattisesti haetaan tänne alueen oppilaitoksille, koulujen ja päiväkotien yhteyteen, on osoitus siitä, että kunnan päättäjät ja virkamiehet haluavat edistää teidän hyvinvointia ja antaa virtaa ja virkeyttä päivän työhön ja opiskeluun, totesi sivistystoimenjohtaja Esa Kaunisto avajaishetkeen kokoontuneille koululaisille ja opiskelijoille.

–Kun pohditaan yleistä hyvinvointia ja toimintaa, indeksit osoittavat, ettei liikuntaa kovin aktiivisesti harrasteta vapaa-ajalla. Vimpeli on tässä positiivinen poikkeus. Aika paljon opiskelu ja myös vapaa-ajan toiminta pitää sisällään istumista ja fyysisesti passiivista osallistumista.

Koulun pihaa on myllätty vuosien saatossa monella tapaa. –Liikuntahallin ja urheilukentän jälkeen tämä on parasta, mitä täällä on tapahtunut pitkään aikaan, totesi Kaunisto koulun entisenä oppilaana ja julisti kentän avatuksi.

Nauhan leikkasi vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Tero Lassila. Viidesluokkalaiset viettivät pihalla liikuntatuntiaan ja näyttivät, kuinka uutta liikunta-aluetta voi hyödyntää. Liikkuminen ja treenaaminen uusilla välineillä kehittää liikehallintakykyjä eli tasapainoa, koordinaatiota, ketteryyttä, sekä asennon ja liikkeen hallintaa. Samalla kehittyvät myös käyttäjien lihasvoima ja lihaskestävyys.

ALUETTA on suunniteltu kunnassa keväästä 2020 lähtien poikkihallinnollisesti koostetun asiantuntijaryhmän voimin. Ryhmässä on ollut edustus vapaa-aikatoimesta, teknisestä toimesta ja sivistystoimesta sekä nuorisovaltuustosta. Hanke-esittelyssä todetaan, että hankkeen myötä kunnan häpeäpilkkuna tunnettu koulun piha siirtyy uuteen kukoistukseen.

Liikuntaan aktivoiva alue Vimpelin yhteiskoulun yhteyteen -hanke sai 15 000 euron valtionavustuksen. Kustannusarvio oli 50 000 euroa. Vaikka liikkeelle lähdettiin heti määrärahan myöntämisen jälkeen, siirtyi alueen valmistuminen pitkälle syksyyn aiotun elokuun sijaan.

Uudet viidesluokkalaiset olivat odottaneet sen valmistumista innolla.

–Ennen kuin tämä alue otettiin käyttöön, meidän piti mennä opettajan valvonnassa kentälle välitunnilla, kertoi Anni.

–Siellä keinuttiin, juteltiin, istuttiin ja saatettiin juosta kenttää ympäri, jos oli tosi kylmä, muisteli Iina.

–Siellä oli vähän tylsää verrattuna tähän, tämä on paljon kivempi, sanoi Elli.

–Aluksi siellä oli kivaa, mutta sitten tuli tylsää kun siellä ei ollut tekemistä, jatkoi Iina.

Tällä hetkellä Iinan suosikkipaikka pihassa on kiipeilyseinä, koska sen sisällekin voi mennä.

–Siellä on sellaisia tankoja, siellä on kiva istuskella. Tai sitten leikitään kavereitten kanssa hippaa tai kiipeillään kiipeilyvuorella. On keksitty erilaisia ratoja, joita voi suorittaa, hän kertoi.

–Olen usein tuossa kiipeilyvuorella, mutta myös tässä telineellä, sanoi Anni.

Elli nyökytteli vieressä; sama homma.

Luukaksen suosikki on koriskenttä. –Olen siellä melkein joka välkkä kavereitten kanssa. Meillä on hyvät pelit siinä, tykkään koriksesta muutenkin.

Hän oli sitä mieltä, että viihtyy koulussa paremmin nyt kuin aiemmin, kun kenttää ei ollut.

–Täällä ei ollut oikein mitään tekemistä. Välitunneilla juteltiin kavereitten kanssa ja pelattiin jalkapalloa.

–Tämä on ihan ok, kommentoi Topias. –No, kiva!

Hänen suosikkinsa oli kiipeilyvuori. –Enemmän kuitenkin heitän korista kuin oon tässä.

Hän arveli, että tulee liikuttua koulussa enemmän nyt kuin ennen. –Nyt voi valita mitä tekee.

LIIKUNTA-ALUETTA voidaan lasten mukaan hyödyntää joskus tunneillakin, jos jää aikaa, ja odotustunneilla.

–Välitunneille on paljon kivempi mennä, kun ei enää tarvi kävellä pitkää matkaa kentälle, tähän voi vain tulla. Ja tässä on paljon enemmän tekemistä, Iina pohdiskeli.

–Koulussa on paljon kivempaa nyt ja välkälle on kivempi tulla, analysoi Anni.

–Paljon kivempaa, Elli täydensi.

Kiipeilyvuori on suosituin leikkipaikka; sinne saa mennä kahdeksan kiipeilijää samaan aikaan, joten sinne on joskus tunkua.

 –Muuten ei juuri tarvitse odotella, sanoi Iina.

–Joskus renkaisiin joutuu odottamaan vuoroa, jos pihalla on isompiakin koululaisia. Jos täällä on seiskasta yhdeksään luokkia, ne on usein tässä vihreämustassa kiipeilyjutussa.

ALUETTA voivat hyödyntää muutkin kuin koululaiset. Hanke-esittelyn mukaan omatoimiliikkujien on mahdollista hyödyntää alueen mahdollisuuksia iltaisin ja viikonloppuisin.

–Läheisen liikuntahallin iltakäyttö on todella vireää ja joukkueilla on mahdollisuus suorittaa alueella aktivoivia lämmittelyitä sekä lihaskunto- ja koordinaatiotreenejä.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.