Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija on Noora Ojanperä ja yleisön suosikki Eeva-Marja Saarinen

Eeva-Marja Saarinen: 6 CO2 + 6 H2O C6H12O6 + 6 O2.
TUOMARISTO valitsi Vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi seinäjokelaissyntyisen Noora Ojanperän. Yleisö valitsi omaksi suosikikseen kauhajokelaislähtöisen Eeva-Marja Saarisen. Voittajat julkistettiin Etelä-Pohjanmaan Maakuntajuhlassa Kalevan Navetassa Seinäjoella 4. marraskuuta.

Etelä-Pohjanmaan galleriaverkosto ja Etelä-Pohjanmaan liitto järjestivät Vuoden nuori eteläpohjalainen taiteilija -kilpailun nyt viidettä kertaa. Osallistujia oli yhteensä 23, joista ammattilaistuomaristo valitsi kuusi finalistia verkkonäyttelyyn ja yleisöäänestykseen. Ojanperän ja Saarisen lisäksi finaalissa olivat Sofi Häkkinen, JP Köykkä, Jukka Nokua ja Essi Maaria Orpana.

Vuoden nuoreksi eteläpohjalaiseksi taiteilijaksi valittu Noora Ojanperä teki tuomaristoon lähtemättömän vaikutuksen kilpailuun valitsemillaan videoteoksillaan. Etenkin online-teoksen vuorovaikutteisuus katsojan ja taiteen välillä sai ammattilaisraadilta kiitosta. Teosmuotona online-videota pidettiin raikkaana uutuutena.

Noora Ojanperä on syntynyt vuonna 1993 Seinäjoella. Hän asuu ja työskentelee nykyisin Keravalla. Ojanperä on valmistunut Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2020.

–Käytän taiteessani runsaasti autofiktiivistä materiaalia. Minua kiinnostavat erityisesti selittämättömät, intensiiviset tunnekokemukset, joille ei ole sanaa tai nimeä, hän kertoo.

KAHDEN viikon ajan avoinna olleessa yleisöäänestyksessä annettiin kaikkiaan 954 ääntä. Saarinen saavutti yleisön suosikin aseman selvällä äänienemmistöllä. Tuomaristo pitää Saarista teknisesti taitavana maalarina ja hänen taidettaan yllätyksellisenä. Teoksista avautuu jokaisella katselukerralla uusi näkökulma.

Eeva-Marja Saarinen on syntynyt vuonna 1989 Kauhajoella. Hän asuu nykyisin Helsingissä ja on valmistunut taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2020. –Liikkeen ja muutoksen tematiikka kiinnostavat taiteen lähtökohtina. Jos taidettani pitäisi kuvata parilla sanalla, niin sanoisin orgaanisuus ja intuitiivisuus. Mitään ei voi pakottaa haluttuun muotoon, vaan muoto tulee itsestään, Saarinen kuvailee.

Kokonaisuudessaan nuorten taiteilijoiden taso oli tuomariston mukaan tänä vuonna erittäin hyvä ja osallistujamäärä korkea. Nyt saavutettiin eniten osanottajia sitten ensimmäisen kilpailuvuoden (2015) jälkeen.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Artikkelit vuosittain

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.