Uusi elintapaohjaus-malli käynnistyy tammikuussa Vimpelissä ja Lappajärvellä

VIMPELIN vapaa-aikalautakunta päätti, että ensi vuonna otetaan käyttöön elintapaohjauksen kuntamalli. Sen toteutukseen on varattu 6 000 euroa.

Elintapaohjausta voidaan tarjota vuosittain Vimpelissä 40 asiakkaalle; ensimmäisen vuoden tavoite on puolet tästä. Toimintamallissa pyritään vaikuttamaan yksilön kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin arvo- ja hyväksyntälähtöisellä lähestymistavalla käsitellen ravintoa, liikuntaa, elämänrytmiä ja unta. Pitkävaikutteisesti toimintamallilla vaikutetaan yhteisölliseen hyvinvointiin sekä julkiseen talouteen ennaltaehkäisevänä toimintana. Asiakkuus käsittää kolme henkilökohtaista tapaamista. Ohjausmallin kokonaisuuteen kuuluu asiakaspalveluketjun synnyttäminen: puheeksi otto ja elintapaohjauspalvelusta viestiminen, asiakasohjaus, palvelutarjottimen luominen omaehtoisen liikkumisen tueksi sekä kysymyspatteristo palvelun vaikuttavuudesta asiakasnäkökulmasta tarkasteltuna.

Uusi malli toteutetaan yhdessä Lappajärven kunnan sekä Hotelli Kivitipun kesken Etelä-Pohjanmaan elintapaohjauksen –mallin ja sekä valmisteilla olevan elintapaohjauksen käsikirjan mukaisesti. Mukana valmistelussa on myös Järvi-Pohjanmaan perusturva. Käsikirja valmistuu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sekä Etelä-Pohjanmaan kuntien välisen yhteistoimintaryhmän tuottamana alkuvuodesta 2022.

SOTE-muutoksen jälkeen elintapaohjauksen järjestäminen on kirjattu kuntien järjestettäväksi. Jatkossa, talouden kohdentamisen jälkeen, Vimpelin kunta ja yhteistoimintakunnat voivat käynnistää alueellista hanketta elintapaohjauksen kuntamalli sekä toimijoiden tueksi. 

ENSI vuodelle vapaa-aikalautakuntaa koskeviksi tavoitteiksi kirjattiin muun muassa lasten ja nuorten liikunnan lisääminen. Keinoina mainitaan lajikokeilukerho yhteistyössä lähialueiden urheiluseurojen kanssa sekä yleisliikuntakerho alakoululaisille. Lasten ja nuorten liikunta-aktiivisuutta seurataan sähköisellä kyselyllä yhteistyössä nuorisovaltuuston kanssa. Nuorisovaltuuston tavoitteeksi kirjattiin seudun yhteisen nuorten tapahtuman järjestäminen.

Museon osalta tavoitteena on Pesäpallomuseon siirto vanhan osuuskaupan kiinteistöön sekä 100 vuotta pesistä -hanke.

Vapaa-aikatoimeen suunnitellaan nuoriso-ohjaaja/liikunnan ohjaajan palkkaamista vakituiseen työsuhteeseen.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.