Lappajärven uusi liikuntahalli valmistuu elokuussa 2022

Lappajärven uuden liikuntahallin 3D-mallinnus. Kuva: Lappajärven kunta
LAPPAJÄRVEN uuden liikuntahallin on määrä valmistua elokuussa osoitteeseen Nissintie 49, koulun ja yleisurheilukentän läheisyyteen.

Sisäilmaongelmien vuoksi käytöstä on poistettu keväällä 2017 ja syksyllä 2018 kaksi koulukiinteistöä keskustan alueelta. Samalla poistuivat käytöstä niissä sijainneet liikuntasalit. On selvää, että tilojen puuttumisella on ollut negatiivinen vaikutus kuntalaisten liikkumiseen ja liikunnan harjoittamiseen Lappajärvellä. Valtion taholta kunnille osoitettu liikuntalain pykälien 2,3 ja 5 mukaisten tavoitteiden toteutuminen on ollut erittäin vaikeaa ja jopa osin mahdotonta.

Lappajärven keskustan alueella asuu liki 67 prosenttia koko kunnan noin 3 000 asukkaasta. Tuon asukasmassan käytössä on tällä hetkellä vain yksi pienehkö liikuntasali, kooltaan alle 350 neliömetriä. Samaa salia käyttävät perusopetuksen lisäksi molemmat toisen asteen oppilaitokset. Lisänä käyttäjäkunnassa on vielä kansalaisopisto ja eri yhdistykset. Sali ei täytä kaikkien sisälajien vaatimuksia, standardeja, eikä koostaan johtuen mahdollista vuoroja kaikille haluaville. Kunnalle kohdistuu tuosta vuokratilasta vuosittain liki 30 000 euron edestä käyttömaksuja. Nyt rakennettavan uudisrakennuksen myötä Lappajärven kunta voi paremmin kohdentaa talouden kiinteitä kuluja järkevämmin.

Vuonna 2018 toteutettu, WSP Finland Oy:n laatima kiinteistöstrategia arvioi liikuntasaliin aputiloineen, noin 900 bruttoneliömetriä, kustannukseksi 2 miljoonaa euroa. Koulun tarpeisiin mitoitettu liikuntasalin rakentamista ei pidetty järkevimpänä ratkaisuna, koska tarveanalyysin mukaan muukin tehokas tilojen käyttö ja käytettävyys siitä kärsisi.

Lappajärven kunta päätti käynnistää hankkeen liikuntapaikan rakentamiseen, johon haettiin valtionapua.

UUDISRAKENNUS on kooltaan 63 x 29 x 7 metriä ja vapaa käyttökorkeus pelialueilla on 10 metriä. Huoneistoalaa hallissa on liki 1 900, kerrosalaa melkein 2 000 neliömetriä.

Tilasta on varattu 1 056 neliömetriä pallopeleihin ja muuhun yleisliikuntaan. Tila täyttää standardit. Tuossa tilassa voidaan pelata salibandya, futsalia ja koripalloa. Tilaan mahtuu neljä lentopallokenttää, sulkapallokenttää ja tenniskenttä. Tilasta löytyy myös kouluvoimistelulle tarpeellinen välineistö. Koko tila on tarvittaessa jaettavissa kolmeen osaan väliverhojen avulla.  

Juoksusuora on pituudeltaan 63 metriä ja pinnoitettu Regupol-kumipäällysteellä, itse tila on kooltaan 315 neliömetriä sisältäen kannellisen pituushyppypaikan.

Golfin ja pesäpallon lyöntiharjoitteluun on varattu 240 neliömetriä. Tila on myös muunnettavissa yleisurheilun heittolajeihin sopiviksi. Sosiaalitiloihin on varattu hieman yli 200 neliömetriä, WC:t ovat pääsääntöisesti esteettömiä ja väestösuojia käytetään välinevarastoina. Samankokoinen tila on varattu liikuntahallin ylätasanteelta, missä sijaitsevat tekniset tilat, opettajanhuone ja katsomotasanne. Tiloihin päästään esteettömästi henkilöhissillä. Varustuksena on myös minikeittiö. Tilaa voidaan käyttää kahviona tai katsomona. Tilojen suunnitellussa ja toteutuksessa on käytetty aikaa sekä vaivaa, jotta kaikki tila saadaan järkevästi käytettyä.

KUNNANHALLITUS hyväksyi 24. toukokuuta halvimman urakkatarjouksen, jonka oli jättänyt Jake Rakennus Bygg Oy. Tarjous oli suuruudeltaan 2 795 000 euroa. Samalla kunnanhallitus esitti valtuustolle, että se myöntää 350 000 euron lisämäärärahan rakennushanketta varten. 31. toukokuuta Lappajärven kunnanvaltuusto hyväksyi hallituksen esityksen. Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi rakentamishankkeelle 750 000 euron investointiavustuksen, jolloin kunnan omarahoitusosuudeksi jää 2 200 000 euroa.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.