Kiipeilyssä jokainen pääsee ylittämään itsensä

Sara Ojajärvi ohjasi Aapiskujan koulun kerholaisia seinäkiipeilyn pariin. Taustalla Jori Rentola.
Alajärven ja Vimpelin koululaiset pääsevät kokeilemaan toivomiaan harrastuksia Harrastamisen Suomen malli -hankkeen järjestämissä kerhoissa. Vimpelin Aapiskujan koululaiset tutustuivat seinäkiipeilyyn Luoma-ahon kylätalolla.

KUN lähdetään kiipeämään, täytyy olla vetreät kädet, kertoi Sara Ojajärvi Aapiskujan koulun kiipeilykerholaisille ensimmäisen kerhokerran alussa Luoma-ahon kylätalolla.

Ensin lämmiteltiin keho ja sitten käytiin läpi ohjeet, joiden avulla kiipeily on kaikille turvallista.

–Täällä liikutaan kävellen. Patjoille ei mennä silloin, kun toinen kiipeää. Seinän päällä olevalle tasolle ei saa mennä. Kiipeävälle pitää antaa työrauha, mutta kannustaa saa!

Aluksi opeteltiin putoamaan seinältä patjalle. –Ylöspäin on usein helppo mennä, alaspäin tuleminen on vaikeampaa. Kroppa kannattaa pitää mahdollisimman lähellä seinää.

Lapset pääsivät kokeilemaan kiipeilyä niin ylä- kuin sivusuunnassakin. –Jokainen ylitti itsensä jollakin tapaa!

Aapo Tuomela oli kiipeämässä ensimmäistä kertaa. –Katsoin kiipeilyä televisiosta, kun oli olympialaiset, ja se näytti kivalta. Mukavinta tässä oli, kun sai tippua seinältä, ja hankalinta se, että joissakin kohdissa otteita oli tosi vähän.

Jori Rentola kertoi kokeilleensa kiipeämistä ennenkin, pienemmällä seinällä Lapualla.

–Kerho kuulosti kivalta, hän perusteli osallistumistaan. –Odotin, että saisin kiivetä ylös asti. Kiipeäminen on vaikeaa, mutta alastulo helppoa.

Aivan ylös asti ei ensimmäisellä kerralla vielä saanut kiivetä.

Rentola kertoi pelänneensä aiemmin korkeita paikkoja, mutta se meni ohi, kun hän uskaltautui korkeille paikoille. –Aion kiipeillä jatkossakin.

HARRASTAMISEN Suomen malli -hankkeen järjestämä kiipeilykerho on kahden kerhokerran mittainen kurkistus boulderointiin. Kerhopaikat tulivat pian täyteen ja lapsia jäi varallekin.

Luoma-ahon uudella kylätalolla on boulderointiseinä, jonka suunnittelussa ovat olleet mukana Jyväskylän kiipeilykerhon asiantuntijat. Seinä soveltuu monen tasoisille kiipeilijöille ja mahdollistaa paljon erilaisia reittivaihtoehtoja. Reittejä voi myös muuttaa.

–Seinä on ollut vajaakäytöllä viime aikoina, mutta aloitamme lauantaina kiipeilypäivät. Silloin kiipeilyyn voi tulla tutustumaan ohjatusti, kertoi Ojajärvi. –Jatkossa ajatuksena on, että kiipeilijät voivat käydä lauantaisin itsenäisesti kiipeilemässä. Tilaa voi myös vuokrata esimerkiksi arki-iltoina omaan käyttöön. Mitä useammin täällä on valot päällä, sen parempi!

–Hienoa, että Vimpelistäkin tullaan tänne, tuohan seinä yhden urheilumuodon ja harrastuksen lisää tälle alueelle. 100 kilometrin sisällä ei vastaavaa paikkaa ole.

Ojajärvi päätyi ohjaamaan kerhoa Elina Rantalahden kysyttyä, ehtisikö joku Luoma-ahon kyläseuran perehdytyksessä olleista aktiiveista tutustuttamaan lapsia kiipeilyyn.

–Olin ainoa, joka ehti, naurahti hoitovapaalla oleva Ojajärvi. –Halusin antaa lapsille mahdollisuuden kokeilla jotakin uutta.

Harrastushaaveista totta hankerahalla

Suvi Hosionaho

ALAJÄRVEN kaupungin sivistystoimi haki ja sai viime keväänä Aluehallintoviraston Opetus- ja kulttuuritoimelta 100 000 euron määrärahan Harrastamisen Suomen malli –hankkeen toteuttamiseen Alajärven ja Vimpelin perusopetuksen kouluissa. Kaupunki osallistuu rahoitukseen lisäksi 30 000 euron osuudella. Hanke käsittää yhdeksän koulua ja 1 376 oppilasta.

–Hankkeessa pyritään tarjoamaan jokaiselle lapselle ja nuorelle ekaluokkalaisesta ysiluokkalaiseen mahdollisuus kokeilla haluamiaan harrastuksia maksutta. Lasten ja nuorten harrastustoiveita on kerätty koulukohtaisesti viime lukuvuoden aikana, ja niiden perusteella jokaisella koululla järjestetään noin neljä kerhoa, kertoo hankekoordinaattori Elina Rantalahti.

Huoltajat saavat ilmoittautumislinkit Wilman kautta.  Osa kerhoista on jo käynnissä.

–Lähtökohtaisesti kaikki kerhot alkavat iltapäivällä koulupäivän päätyttyä. Mikäli tulijoita kerhoon on paljon, pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään esimerkiksi peräkkäiset tai vuoroviikoittaiset kerhot.

Alakoulujen kerhoista kaikkein suosituin on Rantalahden mukaan ollut Paavolan heppakerho, johon osallistuu yli 60 lasta pienempiin ryhmiin jaettuna. –Paalijärven ja Taimelan koulun eläinkerhoissa sekä Myllykankaan ja Alakylän koulun jääkiekkokerhoissa on kaikissa noin 20 lasta tai enemmän.

Isompien koululaisten kohdalta suosikkeja ei ole niin helppo nimetä.

–Alajärven yläkoululla on tullut jo ihan hyvin ilmoittautumisia lokakuussa ja marraskuussa alkaviin kerhoihin, mutta siellä ei ole käynnistynyt vielä kuin mopokerho. Siinä on noin 10 oppilasta. Vimpelin yhteiskoululla on käynnissä vasta maastopyöräilykerho, jossa on yhdeksän osallistujaa. Uskon, että niihin lokakuun alussa ja lopussa alkaviin kerhoihin on tulossa vielä lisää ilmoittautumisia.

 –Tavoitteena on, että jokainen halukas innostuisi harrastamaan, oppisi uutta, saisi elämyksiä ja kenties löytäisi uuden kivan harrastuksenkin tämän hankkeen kautta.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.