Huipputason musiikkia Lappajärvellä

Julkaistu:

LAPPAJÄRVEN lukion meteoriittisalissa kuullaan lauantaina 14.8. Toivo Kuulan pianoteoksia pianotaiteilija Janne Oksasen soittamana.

Vuonna 1994 syntynyt Janne Oksanen soitti ensimmäisen soolokonserttinsa 15-vuotiaana, jonka jälkeen hän on esiintynyt laajasti kotimaan lisäksi monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Keväällä 2018 hän esitti Toivo Kuulan koko pianotuotannon loppuunmyydyssä Musiikkitalon Camerata-salissa Helsingissä. Yle Radio 1 äänitti konsertin. Konsertin suuren menestyksen ansiosta levytys toteutui vuotta myöhemmin.

Syksyllä 2019 Alba Records julkaisi Oksasen debyyttialbumin Kuula: The Piano Works, joka on saanut erinomaisia arvioita, muun muassa viisi tähteä Helsingin Sanomilta, ja paikan Vuoden 2019 parhaat albumit -listalla. Julkaisua seurasi yli 30 kaupungin konserttikiertue.

Oksanen debytoi vuonna 2021 Radion sinfoniaorkesterin kamarimuusikkona ja Oulu sinfonian solistina ja on aiemmin esiintynyt muun muassa Academy Winds -orkesterin, Vantaan nuorten sinfoniaorkesterin ja Tapiolan nuorten sinfonikkojen solistina.

Hänet on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Helmi Vesa 2019, Nordic Piano Competition 2017 (Paras Bach-tulkinta), Leevi Madetoja 2012 ja Citta di Ghioggia 2009.

Mainos

Oksanen on myös monipuolinen pedagogi. Yhdysvalloissa tunnettu ergonominen pianonsoiton lähestymistapa Taubman approach paransi hänen pitkäaikaiset rasitusvammansa alkuvuodesta 2017 ja hän on sittemmin syventynyt tämän lähestymistavan opiskeluun ja opettamiseen.

Hän kirjoitti aiheesta kirjallisen maisterityönsä Taubman Approach – pianistin parantava voima, joka huomioitiin muun muassa Rondo-lehdessä. Toukokuussa 2018 hän vieraili Lapin musiikkiopistossa mestarikurssiopettajana ja luennoitsijana.

Oksanen valmistui musiikin maisteriksi jouluna 2020 Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Risto-Matti Marinin johdolla. Pianonsoiton lisäksi hän on opiskellut myös orkesterinjohtoa ja sävellystä. Keväällä 2020 hän perusti laulaja Ronnie Karlssonin kanssa yhtyeen Soul of Light, joka on julkaissut jo kolme sinkkua.

Oksasen taiteellista toimintaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Paulon Säätiö, Martin Wegelius -säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö, Musiikin edistämissäätiö ja Kansan Sivistysrahasto.

Toivo Kuula (1883–1918) oli ja on yhä yksi merkittävimpiä ja persoonallisimpia suomalaissäveltäjiä. Hänen musiikkinsa sisältää poikkeuksellista runollisuutta, epiikkaa, syvyyttä ja tyylitajua. Sen alkuvoima on jotain, joka tuo mieleen jopa Beethovenin kaltaisen mestarin vääjäämättömyyden ja sisäisen kamppailun sävellysprosessissa.

Elinaikanaan Kuulaa pidettiin Suomen taitavimpana säveltäjänä, jonka vain 20 vuotta vanhempi Sibelius saattoi ylittää. Toivo Kuulan musiikin on sanottu sisältävän harvinaista voimaa, joka altistaa ihmisen itsetutkiskelulle.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.