Mustan valkosipulin tuottaja uskoo kotimaisen ruoan voimaan

Vuokko Yli-Kesäniemi uskoo maaseudun mahdollisuuksiin ja omaan tuotekehitykseensä. –Suomalainen valkosipuli on se juttu!

Julkaistu:

Kategoria:

,

Möljän tilalla Alajärven Lehtimäen Rannankylässä, Ähtärin järven rantamilla, Yli-Kesäniemi puolisonsa Mikko Siljamäen kanssa viljelee niin valkosipulia kuin mansikkaakin. Heidän visionsa on olla jonakin päivänä Suomen suurin valkosipulin tuottaja ja viedä suomalaista, puhtaan aromikasta seesteisyyttä ulkomaillekin. Tässä veturina on musta valkosipuli ja siitä valmistetut tuotteet.

JAA että joku uusi valkosipulilajikeko, muistaa Yli-Kesäniemi itsekin ihmetelleensä kuullessaan ensimmäisen kerran mustasta valkosipulista.

Kelataanpas alkuun. Yli-Kesäniemi varttui isänsä ostamalla Möljän tilalla, jolla oli aiemmin toiminut Lehtimäen höyrysaha. Isällä oli eläintila. Tytär halusi nähdä muutakin maailmaa, lähti opiskelemaan ja kiersi maailmaa.

–Mies löytyi matkan varrelta, hän naurahti. –Huomasimme, ettei kaupunkielämä ei ollut meitä varten. Mietimme, että maallakin voisi olla mahdollisuuksia. Muutimme tänne. Sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin 2012 ja samalla vaihtui tuotantosuunta. Aloimme viljellä mansikkaa ja vadelmaa sivutoimisesti, kävimme molemmat edelleen muualla töissä. Sittemmin vadelma on jäänyt kuvioista.

Uusi viljelykasvi löytyi sattumalta. –Ostin kerran suomalaista valkosipulia markkinoilta ja huomasin, miten hyvää se oli. Pidin hienona asiana, että sitä sai myös kotimaisena, ja ostin sitä eräältä viljelijältä useita vuosia, kunnes tämä kertoi lopettavansa. Mietin, mistä sitä nyt sitten löytäisi, kiertelin toreja ja yhdeltä mummolta sain aina vähän ostettua sitä, mutta tuskastuin, ettei tästä nyt tule mitään. Joutuuko itse alkaa sitä viljelemään?

Tradenomiksi kouluttautunut Yli-Kesäniemi oli hoitovapaalla vuonna 2016. Hän päätti lähteä kouluttautumaan agrologiksi.

–Valkosipuli oli opiskelun lähtökohta, tein siitä kaikki koulutyöni. Opinnoissa korostetaankin sitä, että on hyvä olla oma juttu, jota kehittää tai tutkia.

Suuri käänne tarinassa tapahtui, kun Seinäjoen ammattikorkeakoulun unkarilaisen yhteistyöyliopiston professori vieraili Seinäjoella. –Hän oli puhunut luennollaan mustasta valkosipulista, joka on valkosipulin jatkojaloste. Se syntyy, kun valkosipulia lämpökäsitellään useita viikkoja matalassa, kosteahkossa lämmössä, jolloin tapahtuu luontainen fermentoituminen. Valkosipuli ikään kuin hapatetaan, jolloin sokerit sekoittuvat aminohappoihin, fenolit hapettuvat, valkosipuli karamellisoituu ja muuttuu mustaksi. Kitkeryys häviää ja valkosipuliin tulee lakritsimainen, umami maku. Tämä tapahtuu täysin ilman muita aineita ja aikaan saatu tuote vastaa terveysvaikutuksiltaan hapankaalta tai kombuchaa; siitä tulee vielä tavallistakin valkosipulia terveellisempi, antioksidanttipitoisuus nousee ja se sisältää kaikki kahdeksan välttämätöntä aminohappoa. Se on myös vatsaystävällinen.

Yli-Kesäniemen opettaja oli aiheesta innoissaan. –Hän sanoi, että tämä on sun juttu! Kiinnostuin aiheesta ja niin teimme omatoimisen opintomatkan Unkariin, jossa näimme, kuinka valmistus tapahtuu. Sieltä tuli varmuus siihen, että tämä on todella minun juttuni!

Tuotekehitys tuli todeksi opintojen myötä. Tilalle rakennettiin elintarvikehuoneisto. Yli-Kesäniemi eriytti valkosipulin jalostuksen tilasta Pure Garden Oy:ksi. Mustan valkosipulin tuotteistamiseen hän sai Leader-rahaa.

–Se on ollut merkittävä tuki ja nopeuttanut tuotekehitystä. Tuotepakkaukset valmistuivat joulukuulla ja nyt olen etsinyt jälleenmyyjiä sitä mukaa kun on ollut aikaa. Tuotteita saa maakunnasta jo useasta paikasta ja toivottavasti pian myös paikallisista marketeista. Verkkokauppa on suunnitteilla, mutta postitan kyllä jo nytkin sitä mukaa mitä kotisivujen kautta tulee kyselyjä. Mansikkasesongin aikana tuotteita voi ostaa suoraan tilaltakin.

PURE Gardenin mustaa valkosipulia myydään nyt kokonaisena, valmiiksi kuorittuina kynsinä tai kastikkeena. –Sitä voi napostella sellaisenaan. Maku on hieman erikoinen. Umami maku tulee Aasian keittiöistä ja on saavuttanut Pohjolankin. Se nostaa ruoan oman maun esille uudella tavalla ja korostaa raaka-aineiden makua miellyttävästi. Kastike toimii lihalle ja kalalle, grilliruoan marinointiin, mutta myös tuomaan tvistiä ihan suomalaiseenkin ruokaan, vaikka makaronilaatikkoon. Olen saanut palautetta, että tämä tuo hyvin makua myös kasvisruokiin. Se sopii hyvin myös juomiin ja haaveilen ehtiväni laatia reseptejä sen käytöstä makeisiin herkkuihin, esimerkiksi suklaan kanssa yhdistettynä.

Yrittäjän haasteena on saavuttaa oikea kohdeyleisö, joka on kansainvälisistä mauista ja ruoanlaitosta kiinnostunut, matkailua ja kulttuuria harrastava, uutta etsivä.

–Tämä on ainutlaatuinen premium-tuote, uusi juttu. Vaatii ehkä jopa rohkeutta ostaa ja maistaa. Kaupoista olen kuitenkin bongannut jo mustalla valkosipulilla maustettua kanaa ja sipsejä, joten se on tulossa eri variantteina kaikkien ulottuville.

Messuille ja markkinoille on tarkoitus lähteä heti, kun se on mahdollista.

VALKOSIPULIA on tällä hetkellä Möljän tilalla viljelyssä vajaa puoli hehtaaria. Sitä myydään loppukesästä tuoreenakin.

–Laajentaminen vaatisi koneinvestointeja, mutta jos myynti alkaa vetää, voimme viljellä enemmänkin. Tässä lajissa rikkakasvien hallinta on vaikeinta, kastelu toinen hallittava asia. Oikea-aikainen nosto ja kuivatuksen onnistuminen on hyvän säilyvyyden edellytys.

Myös puoliso on innostunut aiheesta ja otti opintovapaata opiskellakseen Kajaanissa luonnontuotteiden tuotekehittelyä.

–Onhan ala raaka. On vaikea kilpailla hinnalla; joskus mietin, kuka jää välistä, kun toiselta puolelta tuotua ruokaa myydään niin halvalla täällä. Meidän täytyy eriytyä ja löytää omat asiakkaamme. Uskon kuitenkin tähän juttuun.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.