Visionääristä taloustirehtööri

Raimo Vistbacka ja Ari Auranen luovuttivat presidentin avoimen kirjeen taloustirehtööri Markku Mäenpäälle.

Julkaistu:

Puheenvuoroissa muisteltiin Järviradion syntyä ja vaiheita sekä nostettiin esille sen merkitys kotimaisessa mediakentässä.

–Markku on Vimpelin Hietojan lahja Järviseudulle. Hänellä on tekninen koulutus, ja hän on tekniikan ihmelapsi, jolla on taito katsoa asioita pidemmälle ja toteuttaa niitä uutta tekniikkaa hyödyntäen. Taloudenpidossa Markku on tarkka ja taitava, kehui Markku Harju Alajärven Yrittäjien puheenvuorossa.

–Markun työ oli 1980-luvun alussa Alajärvellä, Posti- ja telelaitoksen palveluksessa ylläpitämässä viestintäyhteyksiä. Vapaa-ajalla suunnitelmissa pyöri autopuhelinverkko autoilijoille ja yrittäjille, joka olisi hyödyntänyt suljettua matkapuhelinverkkoa, mutta siihen ei Posti- ja telelaitos lupaa myöntänyt. Pettymys oli suuri, mutta siitä saatiin vain uutta intoa. 1980-luvulla perustettiin paljon paikallisradioita, parhaimmillaan niitä oli Suomessa 20. Paikallisradiolupaa haettiin myös Alajärvelle ja toiminta käynnistyi 1988. Nyt silloin perustetuista paikallisradioista jäljellä on enää Järviradio. Lähetysaika oli kaksi tuntia päivässä. Nyt Järviradio luokitellaan melkein valtakunnalliseksi.

JÄRVIRADIO Oy:n hallituksen puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos, Raimo Vistbacka kertoi, että myös Alajärven kaupunki oli hakenut valtioneuvostolta lupaa paikallisen ääniyleisradiotoiminnan harjoittamiseen vuonna 1987. Järviseudun Paikallisradio Oy oli kuitenkin hakenut lupaa noin kuukautta aiemmin ja sai määräaikaisen luvan 30.6.1987.

Yhtiö käynnisti ensin kaksisuuntaisen kaapelitelevisiotoiminnan Alajärven keskustassa. Tuolloin toimitusjohtajana toimi yhtiön osakas Harri Rinne. Yhtiön nimeksi tuli Järviradio ja radiotoiminta käynnistyi Puhelinosuuskunnan pienessä punaisessa mökissä. Lähetys käynnistyi Paalivuorelta Ylen mastosta, josta se kuului Järviseudun alueelle. Ensimmäinen oma masto nousi Suokonmäelle 1990. Toiminnan vakiintuessa yhtiön hallitus nimesi Markku Mäenpään toimitusjohtajaksi ja varsinaiseksi toimijaksi.

–Käytännössä Mäenpää on koko radion yli 30-vuotisen toiminnan ajan ollut johtamassa radion kehitystyötä ja hoitanut radion taloudellista tilannetta siten, että lähetysasemia omine taajuuksineen on pystytetty omalla rahalla. Toiminnassa on 35 nyt lähetysasemaa. Osoituksena hyvästä toiminnasta on 2018 myönnetty AAA-sertifikaatti. Finnpanelin valtakunnallisessa kuuntelijatutkimuksessa Järviradio on valtakunnallisten, kaupallisten radioiden kuunnelluin määrätyissä ikäryhmissä ja vuorokaudenajoissa.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien tervehdyksen juhlaan toi hallituksen puheenjohtaja Anne Niemi. –Järviradio on merkittävä osa suomalaista paikallisradiohistoriaa. Se on ollut koko toimintansa ajan hyvin ennakkoluuloton radio kuin ohjelmasisällön kuin teknisten toteutustenkin osalta.

KUULIJAT, palveluita käyttävät yritykset ja yhteisöt ovat mahdollistaneet Järviradion nousujohtoisen kehityksen, jota se on kaikilla mittareilla mitattuna. Radion on ansaittava kuulijat päivittäin ja tunneittain, Mäenpää sanoi.

Hän nosti esille sananvapauden toteutumisen kontakti- ja toimitetussa ohjelmassa sekä musiikissa.

–Se on yksi yhtiön peruspilareita.

Muistamiset oli pyydetty toimittamaan Järviradion stipendirahaston hyväksi. Järviradio Oy:n stipendirahastosta jaetaan vuosittain stipendi yhdelle tai useammalle henkilölle mediaan liittyvien uusien innovaatioiden käyttöönottoon tai tutkimuksiin.

TILAISUUDEN avaussanat lausui Järviradion hallituksen varapuheenjohtaja Ari Auranen. Puheenvuoron piti Jyväskylän yliopiston professori Pekka Neittaanmäki, jonka kanssa Järviradio on tehnyt yhteistyötä useissa hankkeissa. Pohjalaisen neuvosseuran puheenjohtaja Lasse Anttila toivotti Mäenpään tervetulleeksi seuraan. Alajärveläislähtöinen oopperalaulaja Henrik Lamberg esitti juhlassa runoja sekä musiikkia. Ohjelman juonsi Suvi Kantonen.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.