Kuntavaalit 2021

Kuntavaalien äänestysaktiivisuus laski Järviseudun kunnissa.

Kuntavaalit 2021

Evijärvellä äänestysaktiivisuus väheni vähiten, Lappajärvellä lasku suurin

Alajärvellä 7 402 äänioikeutetusta äänesti 59,6 prosenttia eli 4 415 henkilöä, kun edellisissä vaaleissa äänioikeutta käytti 65 prosenttia. Evijärvellä 1 933 äänioikeutetusta äänesti 63,5 prosenttia eli 1 227 henkilöä, joten äänestysaktiivisuus laski 1,1 prosenttiyksikköä. Kauhavalla äänestysaktiivisuus laski viidellä prosenttiyksiköllä, 12 516:sta äänioikeutetusta uurnilla kävi nyt 60,0 prosenttia eli 7 504 henkilöä. Lappajärvellä pudotus oli kuusi prosenttiyksikköä, se putosi 68,1 prosentista 62,1 prosenttiin: äänioikeutta käytti 2 391 henkilöstä 1 486. Soinissa vuoden 2017 kuntavaaleissa uurnille lähti 62,2 prosenttia äänioikeutetuista, nyt 1 632 henkilöstä numeron piirsi lippuun 57,7 prosenttia eli 941 henkilöä. Vimpelissä 2 267 äänioikeutetusta äänesti 1 456 henkilöä eli 64,2 prosenttia. Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti oli 70,9.

Koko maassa äänestysaktiivisuus oli 55,1 prosenttia. Kaikkiaan ennakkoon äänesti 33,1 prosenttia äänioikeutetuista.

ALAJÄRVI

Keskusta sai äänistä 45,3 prosenttia (1995), Perussuomalaiset 19,6 (862), Kokoomus 18,5 (813), Kristillisdemokraatit 6,3 (278), SDP 3,9 (174), Vihreät 3,5 (154), Vasemmistoliitto 2,4 (105) ja Kristallipuolue 0,6 (25).

Perussuomalaiset nousee Alajärvellä Kokoomuksen rinnalle toiseksi suurimpana puolueena seitsemällä edustajalla. Kaupungin ääniharavaksi nousi Jukka Kangastie, jolle luottamuksenosoituksen antoi 171 äänestäjää. Kangastielle valtuustokausi on kolmas.

Keskusta menetti kaksi paikkaa, mutta jatkaa valtuuston suurimpana ryhmänä 17 edustajallaan.

Alajärven valtuustoon nousee ensimmäistä kertaa Vihreiden edustaja, kun Etelä-Pohjanmaan Vihreiden puheenjohtaja Jenni Kuisti aloittaa valtuutettuna. Kuisti sai 97 ääntä.

Vasemmistoliitto menetti edustuksensa valtuustossa. Olli Ketolan äänisaalis, 98 ääntä, ei riittänyt jatkamaan yli 40 vuotta kestänyttä poliittista uraa valtuustossa.

Alajärven valtuuston 35 valtuutetusta vain kuusi on naisia.

ALAJÄRVEN uusi valtuusto:

SDP: Matintupa Jukka Pekka.

PS: Kangastie Jukka, Korhonen Kari, uusi, Matokangas Anne, Siirilä Pasi, Hämeenniemi Jari, uusi, Honko Heikki, uusi, Kantonen Orvo (uusi).

KOK: Kalliomaa Turo, Joensuu Jukka, Koivukoski Jaana, uusi, Vistbacka Raimo, Joensuu Pentti, Saarela Jorma, uusi, Mäenpää Jari.

KESK: Palmu Sari, Levijoki Antti-Kalle, Penninkangas Mauri, Joensuu Antti, Hauta-aho Juha, Rintamäki Esko, Rentola Pentti, uusi, Kujala Kuisma, Mariapori Timo, uusi, Ukonmäki Kauko, Hänninen Jarmo, Ala-Mattinen Mika, uusi, Pesu Keijo, Ojala Aino-Maija, Mäkelä Terho, Mäkitalo Martti, Viitasaari Marko.

VIHR: Kuisti Jenni , uusi.

KD: Kanervikkoaho-Kataja Aino, Latvala Sampo, uusi.

Evijärvi

Tulokset, valitut tummennettuina

Kok.: Ahopelto, Antti 120, Hanhikoski, Pauli 58, Kattilakoski, Markus 57, Kattilakoski, Vily 20, Pahkakangas, Jarkko 38, Takamaa, Iris 19, Takamaa, Jani 44, Vinkanharju, Juha 7

KD: Kujala, Juha-Matti 86, Forsbacka, Keijo 16

Keskusta: Aho, Antti 30, Ahonen, Esko 118, Alkio, Juha 30, Anttikoski, Jari 51, Hernesaho, Kari 33, Holm, Matti 23, Kaski, Kalle 37, Katajamäki, Emma 26, Lehto, Alina 41, Mäkelä, Sebastian 32, Mäkinen, Johannes 11, Mäntylä, Pasi 57, Niemi, Saija-Liisa 8, Niemissalo, Juha 5, Pietilä, Mirva 16, Vesala, Pertti 37, Välikangas, Susanna 15

SDP: Kauris, Teemu 10, Saari, Anssi 28, Uusitalo, Daniel 11, Vertanen, Lasse 31                

Vas Perkkalainen, Antti 75

Vihreät: Wetterstrand, Kristian 33

VIMPELI

Käydyissä kuntavaaleissa Vimpelissä suurimmaksi valtuustoryhmäksi nousi Haloo Vimpeli. Haloo Vimpelillä on kahdeksan paikkaa tulevassa valtuustossa. Toiseksi suurimpana ryhmänä tulee Suomen Keskusta seitsemällä valtuutetulla. Muista ryhmistä Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto saavuttivat molemmat kaksi paikkaa valtuustossa. Kristillisdemokraateilla yksi valtuutettu ja kokoomuksella on nyt myös yksi valtuutettu Vimpelin valtuustossa.

Haloo Vimpelin Matti Latvala ääniharavana

Matti Latvala oli vaalien ääniharava 99 äänellään. Koska Haloo Vimpeli sai eniten ääniä, on Latvalan suhdeluku suurin 508,0.

VIMPELIN UUSI VALTUUSTO

Perussuomalaiset: Kamppila Juha (Uusi) Uusitupa,Jukka-Pekka (Uusi)

Kansallinen Kokoomus: Uitto-Kohonen Teija (Uusi)

Suomen Keskusta: Koivukoski Yrjö, Ammesmäki Anita, Timo Marko, Salomäki Sirpa (Uusi),

Luhtala Anne (Uusi), Laakso Marja-Leena, Savola, Juho

Vasemmistoliitto: Rannanpää Eija, Järvelä Matti

Suomen Kristillisdemokraatit (KD): Vasalampi Lea

Haloo Vimpeli yhteislista: Latvala Matti, Sova Pasi, Arpala Jarmo, Särkinen Hannu (Uusi), Kangas, Hanna

Lassila Tero (Uusi), Puumala Anni (Uusi), Lassila Teemu (Uusi)

Vimpelin äänestysprosentti oli 64,2 prosenttia. Äänioikeutettuja oli 2267 kappaletta.

LAPPAJÄRVI

Lappajärven suurimpana valtuustoryhmänä jatkaa edelleen Suomen Keskusta 11 paikallaan, toisena Perussuomalaiset viidellä paikallaan, Suomen Kristillisdemokraatit (KD), Kansallinen Kokoomus ja Suomen Sosialidemokraattinen Puolue saivat jokainen yhden paikan Lappajärven valtuustossa.

Suomen Keskustan ääniharavana Lappajärvellä Ville Ala-aho. Ville Ala-aho sai 69 äänellään suurimman vertausluvun 809,0. Äänioikeutettuja Lappajärvellä oli näissä vaaleissa 2391 kappaletta, äänestysprosentin ollessa 62,1 prosenttia.

LAPPAJÄRVEN UUSI VALTUUSTO

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue: Keskinen Pekka (Uusi)

Perussuomalaiset: Kuoppala Petri (Uusi), Angervisto Marko (Uusi), Juttuniemi Aku-Matti, Karlström Sari (Uusi), Savola Sami (Uusi)

Kansallinen Kokoomus: Angervisto Raimo

Suomen Keskusta: Ala-aho Ville, Honkaniemi Heikki (Uusi), Lamminen Keijo (Uusi), Lammi Pirkko (Uusi),

Kraatari Vuokko (Uusi), Sadeharju Minna (Uusi), Särkiniemi Virpi (Uusi), Ollila Jari (Uusi),

Viinamäki Tuija (Uusi), Väkeväinen Ville, Hernesniemi Mari

Suomen Kristillisdemokraatit (KD): Luoma Vesa

Soini, tulokset: valitut tummennettuina

Soini

Vas: Keisala, Jaakko 18, Patama, Pentti 3

SDP: Piipponen, Antti 21

KD: Ahopelto, Hanna 6, Apilasaho, Atte 24, Jousmäki, Veijo 43, Lepistö, Aila 16, Mäkipelto, Taru 21, Peura, Leila 26, Rinne, Johanna 17, Ritala-Latvala, Satu 11, Saarimaa, Tero 13, Salo, Juha 12, Sorvali, Marjastiina 15, Tohni, Terhi 10, Viuhko, Mervi 12             

PS: Palomäki, Jaakko 22, Raitanen, Hilkka 43, Sillanpää, Marjut 30, Sorvali, Jari 24, Väliaho, Markus 67      

Kesk: Aho, Susan 7, Akonniemi, Tapani 41, Halla-aho, Ano 25, Herrala, Eeva 3, Järvelä, Elina 24, Keisala, Juha-Pekka 64, Keisala, Maija-Liisa 25, Källi, Kari 16, Källi, Mikko 26, Källi, Saija 14, Laasala, Kari 46, Laasasenaho, Kari 32, Lehisalo, Heikki 25, Rannila, Maija 21, Vuorenmaa, Suvi 25, Ämmälä, Asko 10, Peura, Saana 41, Puro, Rami 21, Päivärinta, Pekka 12, Virkamäki, Linda 6

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.