Alajärvelle ja Kurikkaan tuulivoimapuistoja rakentavasta Ilmattaresta itsenäinen sähköntuottaja

Juha Sarsama. Kuva: Ilmatar

Julkaistu:

Kategoria:

,

Ilmatar on toiminut tuulivoimapuistoja kehittävänä, rahoittavana, rakentavana ja operoivana hankeyhtiönä Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvän sähkönmyynnin yhtiö lanseerasi syksyllä 2019. Ilmatar aloitti Möksyn ja Louhukankaan tuulipuistojen suunnittelun Alajärven ja Kyyjärven rajalle vuonna 2012. Yhteensä noin 250 MW:n tuulivoimahankkeet ovat kokonaisuudessaan Ilmattaren omistuksessa, ja rakennustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kurikan Rasakankaalle nousee puolestaan kahdeksan tuulivoimalan puisto, joka tuottaa valmistuessaan puhdasta energiaa Suomen sähköverkkoon 48 MW nimellisteholla.

Nyt Ilmatar muuntuu itsenäiseksi sähköntuottajaksi, joka omistaa tuulipuistot ja muun uusiutuvan energian tuotantokapasiteetin sekä myy tuottamansa sähkön itse suoraan kuluttaja- ja yritysasiakkailleen. Hankkeita ei siis enää myydä ulkopuolisille toimijoille, kuten energia-alalla on ollut tyypillistä, vaan Ilmatar omistaa hankkeet ja operoi tuulipuistoja koko niiden käyttöiän ajan.

–Itsenäisenä sähköntuottajana olemme kotimainen, kasvollinen ja pitkäaikainen kumppani Alajärvellä ja Kurikassa niin kunnille, maanomistajille kuin muille sidosryhmille tuulivoimapuiston koko käyttöiän ajan. Avoin vuorovaikutus on edellytys menestyksekkäille tuulivoimahankkeille, joiden positiiviset vaikutukset ulottuvat kymmenien vuosien päähän koko kansantalouteen. Puistot tuovat kunnille merkittäviä tuloja ja tarjoavat puhdasta lähienergiaa asiakkaillemme, kertoo Ilmatar Energyn toimitusjohtaja Juha Sarsama.

Alajärvelle suunnitellaan 36 tuulivoimalaa, jotka hyödyntävät tuulivoimateollisuuden parhaita käytäntöjä ja uusinta teknologiaa. Rasakankaan tuulipuistossa rakennetaan puolestaan kevään aikana nosturikenttiä ja voimaloiden perustuksia. Rakennusvaihe työllistää Kurikassa noin 30 henkilöä. Tuulipuistot takaavat kunnille merkittäviä kiinteistöverotuloja seuraavien vuosikymmenten ajaksi.

TUULIVOIMAN kohdalla mietitään usein, mitä tapahtuu, kun tuulivoimala tai sen osat tulevat elinkaarensa päähän. Ilmatar on sitoutunut ensimmäisenä energiayhtiönä Suomessa kierrättämään kaikkien tuulivoimaloidensa siivet Stena Recyclingin kierrätysratkaisun avulla. Siipien kierrättäminen sementin raaka-aineeksi vahvistaa entisestään tuulienergian roolia kestävän kehityksen mukaisena energiamuotona, kun koko tuulivoimalan kohdalla voidaan puhua jo yli 90 prosentin kierrätysasteesta.

–Ilmatar haluaa olla edelläkävijä Suomessa tuulivoimaloiden siipien kierrättämisessä. Kiertotalouden ratkaisut ovat meille olennaisia muiden hiilineutraalisuuteen tähtäävien toimien kanssa. Olemmekin sitoutuneet kierrättämään kaikkien tuulivoimaloidemme siivet, ja tämä koskee luonnollisesti myös Alajärvelle ja Kurikkaan rakennettavia puistoja, Sarsama sanoo.

200 miljoonaa euroa kasvupääomaa keränneellä Ilmattarella on takanaan johtavia sijoittajia. Yhtiö tavoittelee tulevina vuosina noin kahden miljardin euron uusiutuvan energian hankkeita Suomeen.

–Järjestely on merkittävä investointi suomalaiseen, ainoastaan uusiutuvaa energiaa tuottavaan energiayhtiöön. Tavoitteenamme on rakentaa 1 000 MW tuulivoimaa vuoteen 2027 mennessä, ja että meillä on tuolloin toiset 1 000 MW hankelistalla. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin kahden miljardin investointeja Suomeen, Sarsama kommentoi.

Ilmatar tutkii aktiivisesti mahdollisuuksia myös energian varastoinnin, aurinkovoiman ja Power-to-X:n saralla.  

–Tämä ei olisi mahdollista ilman, että yhä useammat yritykset ja yksityishenkilöt ovat huomanneet, kuinka helppo, kilpailukykyinen ja merkittävä ympäristöteko tuulisähkösopimukseen vaihtaminen ja nimenomaan uuteen tuulivoimakapasiteettiin sijoittaminen on, Sarsama jatkaa.

Ilmatar on ainoa kotimainen pelkästään uusiutuvaan energiaan keskittyvä toimija, joka myös myy itse tuottamansa energian. Yrityksen asiakkaita ovat muun muassa Google, Neste ja Borealis.

Ilmatar rakentaa parhaillaan useita mittavia tuulivoimahankkeita eri puolilla Suomea, ja yhtiöllä on jo lähes 1 000 megawatin verran hankkeita valmistelussa. Ilmattaren pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja sivukonttorit Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa. Voimakkaasti kasvava yhtiö työllistää tällä hetkellä 35 uusiutuvan energian asiantuntijaa.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.