Marjaana Hinkan näyttely ottaa kantaa sekä naisten että luonnon asemaan

Marjaana Hinkan näyttelyyn kuuluu muun muassa elävän mallin piirustuskurssien töitä sekä luonto- ja eläinaiheita. Kuvan seinällä oli muutamassa sekunnissa ikuistettuja subjektipositioita.

Julkaistu:

Kategoria:

,

EVIJÄRVEN kunnantalon taidegalleria Tiirassa on nähtävillä Marjaana Hinkan näyttely ”Naisten luonto, naisten vuoro”.

Se kertoo naisena olemisesta ja luonnosta.

–Nämä teemat ovat olleet elämässäni perustavanlaatuisia. Ne ovat aiheita, joita tekemisessä ja olemisessa pyöritän, hän kertoo.

Suurin osa töistä kuvaa naisia. Mukana on myös jonkin verran eläinhahmoja ja luontokuvia.

Näyttely koostuu hänen vuosien varrella tekemistään töistä. Vanhimmat niistä hän on tehnyt 16-vuotiaana.

Mukana on hiili- ja tussipiirustuksia sekä öljy- ja teperamaalauksia. Ihmisten kuvat on tehty elävän mallin piirustus- ja maalauskursseilla.

–Ihmisruumiin kuvaamisesta pidän erityisesti. Syytä en osaa sanoa. Ihmisyyteen liittyy luonto ja luontosuhde. Luonto on minusta ihmisen luonnollinen habitaatti, olemisen ja toimimisen tila. Siksi esillä on eläinhahmoja ja luontokuvia ihmisten joukossa.

–Kuvien teko on intensiivistä ja hauskaa, eikä haittaa, vaikka ei aina onnistuisi, hän lisää.

Keramiikkatyöt ovat myös kursseilla tehtyjä.

–Savesta tekeminen viehättää sen fyysisyyden ja ikiaikaisuuden vuoksi.

HÄN luonnehtii näyttelyn pohjavirettä ekofeministiseksi. Se tarkoittaa, että naisten ja luonnon riistossa on rinnakkaisuuksia, sillä molemmat on nähty välineenä tai omaisuutena, joita käytetään hyväksi.

Näyttelyllä hän ottaa kantaa yhdenvertaisuus-, tasa-arvo- ja ympäristökeskusteluun, jota on käyty valtakunnallisesti ja paikallisesti.

–Epätasa-arvon rakenteet niin sukupuolten, ihmisryhmien kuin ihmisten ja luonnon välillä on tuotava julki, jotta rakenteita voidaan muuttaa ja muodostaa uudelleen. Epätasa-arvosta ja ympäristön pilaantumisesta ei lopulta hyödy kukaan. Naisia ja luontoa on kunnioitettava.

NÄYTTELYYN kuluu myös Hinkan lasten, viisivuotiaan Hilman ja kolmevuotiaan Liljan, taidetta.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.