Koronarokotukset etenevät suunnitellusti Kauhavalla ja Evijärvellä

Julkaistu:

Aihe:

KORONATILANNE Kuntayhtymä Kaksineuvoisen alueella on edelleen rauhallinen. Viimeisen viikon aikana ei ole tullut ilmi uusia tartuntoja.  

Koronarokotteiden saatavuus on jatkunut hyvänä. Tähän mennessä Kauhavalla ja Evijärvellä yhteensä 5 510 ihmistä on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on linjannut, että toukokuun alusta lähtien yli 65-vuotiaat voivat halutessaan saada Pfizer-Biontechin tai Modernan koronarokotteen AstraZenecan rokotteen sijaan. Alle 65-vuotiaat saavat tällä hetkellä automaattisesti joko Pfizer-Biontechin tai Modernan rokotteen. 

Mikäli yli 65-vuotiaalla asiakkaalla on varattuna 3.5.2021 tai sen jälkeen aika AstraZenecan koronarokotukseen, hän voi halutessaan vaihtaa rokotusajan Pfizer-Biontechin koronarokotukseen.  

Tärkeää on kuitenkin huomata, että tällöin myös rokotuksen saamisen aikataulu muuttuu. Alkuperäisen varauksen mukaisesti koronarokotteen saa aina nopeimmin. 

Jos asiakas kuitenkin haluaa vaihtaa rokotevalmisteen toiseen, tulee jo varattu aika perua hyvissä ajoin. Jos aika on varattu netistä Hyvis.fi-sivustolta, alkuperäinen aika perutaan niin ikään Hyviksessä viimeistään kahta vuorokautta ennen rokotusta. Perumisen jälkeen Hyviksessä voi varata uuden ajan Pfizer-Biontechin rokotuspäivälle.  

Muussa tapauksessa ajan peruminen tehdään poliklinikan ajanvarausnumeroon 06 2412 4553, johon voi soittaa maanantaista perjantaihin kello 8–15.

Rokotusaikaa ei voi vaihtaa viime tingassa vasta rokotuspäivänä, sillä silloin vapautuvalle ajalle ei ehditä enää kutsua ketään toista rokotteen ottajaa. Rokotustilaisuudessa on vain yhtä rokotevalmistetta kerrallaan käytössä, eikä rokotevalintaa tehdä rokotustilaisuudessa. 

–Kun perumisen tekee hyvissä ajoin, voimme antaa vapautuvan rokoteannoksen jollekin toiselle, joka on jonolla odottamassa omaa vuoroaan, johtava ylilääkäri Heidi Ojala sanoo.

HYVIS-JÄRJESTELMÄÄN on tulossa päivitykseen liittyvä käyttökatko 14.–17.5.2021. Sivusto ei ole tuona aikana asiakkaiden käytettävissä. Näin ollen sekä koronarokotusten nettiajanvaraus että muu sähköinen asiointi kannattaa ajoittaa mahdollisuuksien mukaan ennen palvelun käyttökatkoa.  

–Muistutamme alueemme kuntalaisia myös siitä, että on erittäin tärkeää pitää kiinni koronarokotusten tehosteannosten aikatauluista. Omat menot tulee pyrkiä järjestämään siten, että rokotteelle voi tulla annettuna aikana, Ojala sanoo.

Rokotukset on aikataulutettu niin, että asiakkaat saisivat kukin rokotteensa mahdollisimman sujuvasti. Tehosteaikojen perusteeton vaihtaminen ja uuden ajan etsiminen tuo kuntayhtymän työntekijöille lisätyötä, jolloin työntekijän työpanos on pois varsinaisesta rokotustoiminnasta. 

Tähänastiset havainnot ovat osoittaneet, että niillä henkilöillä, jotka ovat saaneet koronarokotteen tehosteannoksen nyt keväällä, tehosteen aiheuttamat kuumereaktiot ovat epätodennäköisempiä ja voimakkuudeltaan pienempiä kuin niillä rokotetuilla, jotka ovat saaneet tehosteensa jo tammikuussa.

–Syynä tähän on THL:n helmikuun alussa tekemä valtakunnallinen linjaus rokotevälin pidentämisestä. Tämänhetkisten ohjeiden mukaan rokoteannosten väli on 12 viikkoa. Tämä, aiempaa pidempi väli mahdollistaa sen, että elimistön tuottama vastustuskyky saa kypsyä ja vahvistua rauhassa, jolloin myös tehosteannoksen aiheuttama reaktiokin on vähäisempi. 

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.