Kaksineuvoisen sairaalaosastolta vähennetään neljä paikkaa

Julkaistu:

Aihe:

KAKSINEUVOISEN yhtymähallitus päätti 30.3. kokouksessaan vähentää neljä paikkaa sairaalaosastoltaan. Sairaansijojen määrä pudotetaan 40:stä 36:een huhtikuun lopulla.

Syynä on, ettei kaikkia paikkoja ole tarvittu. Päätöksen taustalla vaikuttavat myös henkilöstövähennykset.

Kuntayhtymän 40-paikkainen sairaalaosasto on toiminut väistötiloissa Iltakellon yläkerrassa kesästä 2018 saakka. Silloin yhdistettiin sekä Ylihärmässä toiminut kuntoutusosasto että Lappajärvellä toiminut akuuttiosasto yhdeksi kokonaisuudeksi.

Samalla perustettiin kotisairaala. Kotisairaala on ollut menestys alusta saakka. Käynti- ja potilasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti, ja yhä useampi potilas on voitu hoitaa joko kotonaan tai asumisyksikössään ilman osastolle tulemista.

Kotisairaalan käyntimäärä oli viime vuonna 5 466. Määrä kasvoi hieman vuodesta 2019.

Sairaalaosaston paikkamäärää vähennettiin huhtikuussa 2020, jolloin paikkamääräksi vahvistettiin 40 ja henkilöstömitoitukseksi 0,8. Viime vuoden kuormitusaste oli silti vain 63 prosenttia, kuukausittaisen vaihteluvälin ollessa 29,7–82,8 prosenttia. Tästä johtuen hoitopäivän hinta muodostuu varsin korkeaksi asiakasmaksujen jäädessä vähäisiksi.

Tämän takia osaston paikkamäärää oli tarpeen tarkastella uudemman kerran. Sairaalaosaston pienentäminen 36 paikkaan tarkoittaa, että kuntayhtymässä on jatkossa 19 sairaansijaa 10 000 asukasta kohti. Tämä vastaa maakunnallista tasoa.

Paikkamäärän vähentäminen neljällä tarkoittaa myös neljän työntekijän vähennystä, mikä tuottaa vuositasolla 152 000 euron säästöt. Henkilöstömitoitukseksi muodostuu 0,78. Henkilöstövähennys on mahdollista toteuttaa siirtämällä henkilöstöä kuntayhtymän vapautuviin toimiin ja siten, ettei irtisanomisia tarvitse tehdä.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.