Alkuperäiskansaako Pohjanmaan metsissä?

Tuomo Huopanan riistakamera tallensi yllättävän näyn.

ENSILUMIEN tullessa metsään tammikuulla metsästäjät alkoivat raportoida petoyhdyshenkilöille oudoista kookkaista jäljistä hangella.  Jälkiä oli Vimpelin Sääksjärven ja Itäkylän välisessä maastossa pääasiassa Uudenvuoren ja Vanhanvuoren laitamailla. Petoyhdysmiehet Juho Savola ja Tuomo Huopana kävivät katsomassa lumijälkiä maastossa, jäljet muistuttivat karhun jälkiä mutta ilman kynsiä. Havaintoja ilmoitettiin lisää vielä maaliskuulla ja Huopana sekä Savola laittoivat alueelle riistakameroita maanomistajan luvalla.

Yllätys oli melkoinen, kun Huopanan kännykkä sai maaliskuun lopulla yöllä riistakameran lähettämän kuvan; siinä jäi loppuyö nukkumatta. Heti aamulla kuva lähti Luonnonvarakeskukselle arvioitavaksi. Luonnonvarakeskukselta otti heti petoyhdyshenkilöihin yhteyttä suurpetotutkija Ilpo Jojola, joka kertoi Huopanalle puhelimessa, että vastaavia havaintoja on tehty Venäjän Karjalassa 2019 ja Kuhmossa 2020, ja on selvää, että tämä laji on muuttamassa länteen päin.

Hän kertoi myös, että kuvassa on todennäköisesti kaksi urosta, mutta todennäköisyyden mukaan naaraitakin on. Mutta mistään petoeläimestä ei Jojolan mukaan ole kyse, vaan kahdella jalalla liikkuvasta Hominidae nisäkkäästä eli alkuihmisestä, joka kuuluu EU-alkuperäiskansojen suojelukohteena olevaan heimoon, joilla on oikeus alkuperäiseen elämään metsissä kaikissa Euroopan Unionin maissa.

Lisää havaintoja pitkin läntistä rajaa

Myös muualta on raportoitu havaintoja oudoista kahdella jalalla kulkevista nisäkkäistä. Joukossa on myös yksi havainto Ruotsin puolelta rajaa, Pajalasta, missä rajavartioston vanhempi rajavartija korpraali Pelle Svinrik raportoi havainnosta toimitukselle.

– Ja se oli yksi kuutamoyö, kun olin Köngäksen ruukin kohdalla liikkeellä. Näin jonkin ylittävän Torniojoen, yritin tavoittaa ylittäjää, mutta noin 165 senttimetriä pitkä liikkuja livahti nopeasti pois edestäni ja kadotin hänet nopeasti. Minusta se (hän) oli pukeutunut turkin kaltaiseen asuun, toteaa korpraali Svinrik.

Mainos

Vielä pohjoisempaa on ilmoitettu yksi havainto. Kilpisjärven jäätä on nähty ylittämässä suurempi joukkio samankaltaisia liikkujia. Suomen rajavartioston vääpeli Aimo K. Tampio kertoo ottaneensa yhteyttä Helsingin Yliopiston Antropologian laitokselle havainnostaan.

–Aika haipakkaa porukka liikkui jäällä, varustuksesta päätellen ne olivat menossa kalaan Jäämeren rannalle, ylivääpeli Tampio naurahtaa.

Hän lisää vielä, kaikkea on tullut nähtyä näitten vuosien varrella, mutta tämä oli kyllä yllätys. Liikkujien kokoeroista päätellen joukossa saattoi olla muutama naaraskin.

Saimme myös harvinaista videokuvamateriaalia alkuperäiskansan jäsenten leiripaikalta Vanhanvuoren läheisyydestä.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.